Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

NOT FOUND !Miguel Arias Cañete

Kuuleminen

 

Miguel Arias Cañete

Vastuualue: Ilmastotoimet ja energia
 
Päivä 3 , keskiviikko 1 lokakuu 2014 - 18:00 , Bryssel  
 
Kysymykset/vastaukset
 
1. Yleinen pätevyys, sitoutuneisuus Euroopan asiaan ja henkilökohtainen riippumattomuus

Mitä pätevyytenne ja työkokemuksenne osa-alueita pidätte erityisen merkittävinä tulevaa komission jäsenen tehtävää ja Euroopan unionin yleisen edun edistämistä ajatellen varsinkin vastuualueellanne? Mikä Teitä motivoi? Miten aiotte osallistua komission strategisen ohjelman laatimiseen?


Mitä takeita riippumattomuudestanne voitte antaa Euroopan parlamentille ja miten varmistatte, ettei mikään aiempi, nykyinen tai tuleva toimintanne voi asettaa kyseenalaiseksi tehtävienne hoitoa komissiossa?


Olen koko poliittisen urani ajan ollut läheisesti tekemisissä Euroopan unionin rakentamisen kanssa. Olin kolmentoista vuoden ajan jäsen Euroopan parlamentin budjettivaliokunnassa, maatalousvaliokunnassa ja kalatalousvaliokunnassa ja minulla on ollut kunnia toimia kahden viimeksi mainitun puheenjohtajana. Näiden vuosien aikana olen ollut täysin sitoutunut Euroopan parlamentin päivittäiseen toimintaan, pyrkinyt sopimuksiin ja yhteisiin näkökantoihin poliittisessa ryhmässä ja poliittisten ryhmien välillä. Työni tavoitteena on aina ollut EU:n integraation edistäminen.


Olen suureksi kunniakseni saanut osallistua sisältäpäin Euroopan parlamentin roolin vahvistamiseen EU:n institutionaalisessa kehyksessä ja sen jatkuviin pyrkimyksiin lisätä Euroopan unionin demokratian tasoa ja läpinäkyvyyttä vahvistamalla sen vastuullisia tehtäviä perussopimusten uudistuksissa.


Lisäksi olen toiminut neljä vuotta Espanjan maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministerinä. Tässä työssä olen saanut yksityiskohtaisia tietoja lainsäädäntövallan käyttäjien dynamiikasta ja tarpeesta päästä sopimukseen ja yhteisymmärrykseen asioista, jotka kiinnostavat koko Eurooppaa.


Lisäksi olen toiminut neljän vuoden ajan Espanjan parlamentin kongressin ja senaatin sekakomitean puheenjohtajana ja osallistunut COSACin kokouksiin. Tästä syystä olen tietoinen tarpeesta ottaa kansalliset parlamentit mukaan Euroopan unionin yhdentymisprosessiin sekä toissijaisuusperiaatteen kunnioittamisen varmistamisen merkityksestä.


Lopuksi, toimeni maatalous-, elintarvike- ja ympäristöministerinä Lissabonin sopimuksen voimaantulon jälkeen on osoittanut minulle, että on tarpeen vahvistaa Euroopan parlamentin ja neuvoston yhteistyötä lainsäädäntöprosessissa ja että Euroopan komissiolla on tässä prosessissa oleellinen tehtävä asioiden alkuun sysäämisessä ja sopimusten helpottamisessa.


Minulla on laajalti sekä lainsäädäntö- että johtamiskokemusta, jota voin hyödyntää toimiessani komissaarina, jotta voisin työskennellä objektiivisesti ja puolueettomasti Euroopan yhteisen edun hyväksi.


Omalla vastuualueellani kokemukseni entisenä Espanjan ympäristöministerinä on erityisen hyödyllistä, erityisesti kokemukseni työstä, jota on tehty Kioton pöytäkirjan (2008–2012) kompromissien noudattamisen varmistamisessa sekä Euroopan unionin energia- ja ilmastopaketin uusien päästövähennystavoitteiden noudattamismekanismien ja Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden kompromissien parissa. Sitoumukseni on tässä suhteessa rikkumaton.


Olen osallistunut Dohan ja Varsovan ilmastohuippukokouksiin ja tukenut siellä Euroopan komissiota. Näistä kokouksista olen saanut erittäin hyvät tiedot Yhdistyneiden kansakuntien puitteissa käytävien kansainvälisten neuvottelujen mekanismeista. Niistä on varmasti hyötyä Pariisin huippukokouksen neuvotteluissa vuonna 2015.


Olisin hyvin ylpeä, jos parlamentti päättäisi vahvistaa ehdokkuuteni, koska silloin voisin edistää Euroopan unionin tavoitteiden saavuttamista tällä alalla näinä erittäin tärkeinä aikoina. EU:n onnistuminen on ennennäkemätöntä maanosamme tuulisessa historiassa. Se on tuonut rauhaa, ihmisoikeuksien kunnioitusta, vapautta ja taloudellista vaurautta. Elämme kuitenkin tällä hetkellä kriisissä ja meidän on voitettava Euroopan kansalaisten luottamus uudelleen, koska osa heistä on menettänyt luottamuksensa Eurooppa-hankkeeseen. Tämä edellyttää valtavia ponnisteluja Euroopan parlamentilta, neuvostolta ja erityisesti komissiolta keskittää politiikkamme niihin keskeisiin haasteisiin, joita yhteiskuntamme kohtaa, ja vahvistaa demokraattista hyväksyttävyyttä.


Komission tuleva puheenjohtaja Juncker ehdotti 15. heinäkuuta pitämässään puheessa suuremman ja kunnianhimoisemman unionin luomista keskeisillä aloilla sekä kymmenen ensisijaisen toiminta-alan perustamista. Myös minä uskon, että ainoastaan vahva ja yhtenäinen Euroopan unioni voi täyttää kansalaisten odotukset ja vastata Euroopan vaaleissa välittyneet huolenaiheet. Meidän on tehtävä enemmän varmistaaksemme sen, että kansalaiset osallistuvat yhteisön aloitteiden kehittämiseen. Sellaisten sisäisten energiamarkkinoiden rakentaminen, jotka varmistavat turvallisuuden, kestävyyden ja kilpailukyvyn, kunnianhimoisten tavoitteidemme saavuttaminen taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, johtoaseman ottaminen ensi vuonna Pariisissa, ovat kaikki valtavia haasteita ja niiden ratkaiseminen edistää onnistuneesti Euroopan unionin vahvistamista.


Toimin kollegion jäsenenä kaikilla komission toiminta-alueilla kunnioittaen absoluuttisesti komission puheenjohtajan vahvistamia poliittisia suuntaviivoja.


Euroopan parlamentin nykyisenä jäsenenä olen ilmoittanut taloudelliset sidonnaisuuteni samalla tavalla kuin komission jäsenten toimintasäännöissä edellytetään. Hyväksyn lisäksi täysin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 245 artiklan määräykset, joissa todetaan selkeästi, että komission jäsenet pidättäytyvät kaikista sellaisista toimista, jotka ovat ristiriidassa heidän tehtäviensä kanssa ja että he eivät ota toimikautensa aikana vastaan muuta palkallista tai palkatonta työtä.


Noudatan tarkasti komission jäsenten toimintasääntöjä sekä toimikauteni aikana että sen jälkeen. Olen ilmoittanut oman ja vaimoni varallisuuden ja taloudelliset intressit sekä sen, mitä hän tekee työkseen.


En koskaan käsittele sellaisia vastuualueeni asioita, joissa minulla saattaisi olla henkilökohtaisia, perheeseen liittyviä tai taloudellisia sidonnaisuuksia, jotka saattaisivat vaarantaa riippumattomuuteni. Jos joudun tällaiseen tilanteeseen ilmoitan siitä välittömästi komission puheenjohtajalle.


Toimiessani Espanjan hallituksen ministerinä kuuden vuoden ajan en koskaan tehnyt päätöksiä kysymyksissä, joissa olisin saanut suoraa tai epäsuoraa etua. Ja jos arvioin, että riippumattomuuteni saattoi olla vaarassa, pidättäydyin puuttumasta asiaan Espanjan oikeudellisen järjestelmän asiaa koskevien menettelyjen mukaisesti.

 
 
2. Vastuualueen hoitaminen ja yhteistyö Euroopan parlamentin kanssa

Miten arvioisitte asemaanne komission kollegion jäsenenä? Miten katsoisitte olevanne vastuussa ja selontekovelvollinen Euroopan parlamentille omasta ja osastojenne toiminnasta?


Millä tavoin olette valmis sitoutumaan avoimuuden lisäämiseen, yhteistyön tehostamiseen ja lainsäädäntöaloitteita koskevien parlamentin kantojen ja pyyntöjen tehokkaaseen seurantaan? Oletteko valmis antamaan suunnitteilla olevia aloitteita ja käynnissä olevia menettelyitä koskevia tietoja ja asiakirjoja parlamentille tasaveroisesti neuvoston kanssa?


Olen poliittisen urani aikana, toimiessani niin kansallisen parlamentin jäsenenä, Euroopan parlamentin jäsenenä kuin kansallisen hallituksen osana, tullut tietoiseksi siitä, että yhteistyö on menestyksen keskeinen osa. Tästä syystä uskon, että komission jäsenten kollegion on toimittava vahvana joukkueena ja täydessä yhteistyössä eri asioita käsiteltäessä, mikäli haluamme tuottaa yhdennettyjä, hyvin perusteltuja ja hyvin selitettyjä aloitteita, jotka johtavat selkeisiin tuloksiin.


Aion työskennellä kollegiossa tällaisen yhteistyön edistämiseksi ja varmistaa vastuualueeni politiikkojen tehokkaan täytäntöönpanon ja käytännön tason seurannan yhteistyöhakuisesti. Olen erittäin sitoutunut työskentelemään läheisessä yhteistyössä energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan ja muiden komission jäsenten kanssa yhteisessä pyrkimyksessämme rakentaa energiaunioni, johon sisältyy tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka. Pyrin myös parhaan kykyni mukaan sovittamaan yhteen komission jäsenten kanssa toimet ja aloitteet, joita teen ilmastotoimien ja energia-asioiden alueilla yhdenmukaisen, luotettavan ja tehokkaan lähestymistavan varmistamiseksi. Aion myös keskittyä niihin painopistealueisiin, jotka komission tuleva puheenjohtaja Juncker on minulle osoittanut, ja osallistua komission työhön muilla politiikan osa-alueilla varmistaen, että muodostetaan oikeanlaisia synergioita komission yhteisten toimien vahvistamiseksi.


Tärkeänä osana tätä vastuuta on Euroopan parlamentin ja sen erityisvaliokuntien osallistuminen politiikan tekoon, minkä ansiosta Euroopan parlamentti voi harjoittaa demokraattista valvontaansa tehokkaasti. Olen täysin sitoutunut käymään rakentavaa poliittista vuoropuhelua parlamentin kanssa. Vuoropuhelun olisi perustuttava avoimuudelle, läpinäkyvyydelle, keskinäiselle luottamukselle sekä säännölliselle raportoinnille ja tiedonvaihdolle. Energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan koordinoimana aion vakaasti olla käytettävissä edustamaan komissiota Euroopan parlamentissa, muissa EU:n toimielimissä sekä kansainvälisissä yhteyksissä. Aion ottaa täyden poliittisen vastuun toimistani tällä alueella ja vastuullani olevien yksikköjen toimialueilla, kollegisen vastuun periaatteen mukaisesti. Pyrin tiedottamaan toimistani koko EU:n alueella ja erityisesti Euroopan parlamentille.


Euroopan parlamentilla on keskeinen osa edistettäessä unionimme kunnianhimoisia ilmasto- ja energiapolitiikkoja. Parlamentti on lainsäädäntövallan käyttäjä ja myös vaaleilla valittu edustaja, joten se on elintärkeä ja suora linkki kansalaisten ja EU:n toimielinten välillä. Olen toiminut vaaleilla valittuna Euroopan parlamentin jäsenenä lähes 13 vuotta, joten ymmärrän täysin sen, miten tärkeä Euroopan parlamentin rooli on. Kannatan sen jatkuvia pyrkimyksiä syventää EU:n demokraattista oikeutusta. Tästä syystä pyrin vahvistamaan yhteistyötä Euroopan parlamentin ja sen kaikkien erityisvaliokuntien, erityisesti ENVI- ja ITRE-valiokuntien, kanssa. Uskon, että toimielinten välinen yhteistyö on tärkeää EU:n hyvän toiminnan kannalta sekä EU:n päätöksenteon tehokkuuden että EU:n oikeutuksen ja hyvän hallinnon kannalta. Tästä syystä aion ensisijaisesti varmistaa pysyvän, läpinäkyvän, avoimen ja strukturoidun dialogin politiikkojen laatimisesta ja lainsäädäntöprosessista Euroopan parlamentin ja sen jäsenten kanssa sekä poliittisella että teknisellä tasolla. Tämä käy ilmi seuraavista kolmesta sitoumuksesta:


Aion aktiivisesti ja henkilökohtaisesti työskennellä Euroopan parlamentin tukemiseksi. Otan yhteyttä Euroopan parlamentin jäseniin ja olen käytettävissä heidän kanssaan käytäviin keskusteluihin keskeisistä kysymyksistä. Aion myös käydä säännöllistä keskustelua asianomaisten valiokuntien, erityisesti ENVI- ja ITRE-valiokuntien kanssa. Luotan siihen, että nämä valiokunnat vievät eteenpäin kunnianhimoisia, eteenpäin katsovia toimintapolitiikkoja, jotka auttavat meitä kohtaamaan edessämme olevat haasteet. Komission tulevan puheenjohtajan Junckerin suuntaviivojen mukaisesti otan henkilökohtaisesti osaa tärkeisiin kolmikantaneuvotteluihin.


Toiseksi varmistan, että ilmastoasioiden ja energia pääosastot ottavat huomioon Euroopan parlamentin näkemykset ja on jatkuvasti käytettävissä antamaan tietoja Euroopan parlamentin jäsenille ja käymään keskusteluja heidän kanssaan. Tämä koskee lainsäädäntöprosessin kehyksen lisäksi toimintapolitiikkojen laatimista. Esimerkkeinä voidaan mainita tulevat keskustelut kestävästä energiaunionista sekä kansainväliset ilmastoneuvottelut.


Kolmanneksi varmistan, että Euroopan parlamentin ja Euroopan komission välisiä suhteita koskevaa puitesopimusta noudatetaan tarkasti vastuualueillani, erityisesti läpinäkyvyyden ja kahden toimielimen välisen tiedonkulun osalta. Tämä liittyy erityisesti delegoituihin ja täytäntöönpanosäädöksiin ja kansainvälisiin neuvotteluihin. Varmistan, että Euroopan parlamenttia ja neuvostoa kohdellaan tasavertaisesti ja puitesopimuksen säännösten mukaisesti ja että parlamentin kantoja ja sen lainsäädäntöaloitepyyntöjä käsitellään asianmukaisesti. Olen Euroopan parlamentin ja sen valiokuntien käytettävissä säännöllisesti, mikä on mielestäni kollegion jäsenen velvollisuus. Komission jäsen on vastuussa suoraan valituille Euroopan parlamentin jäsenille.

 
 
Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan sekä ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan esittämät kysymykset:

3. Komission jäsenen prioriteetit


Mitä ovat tärkeimmät prioriteetit, joiden mukaisesti aiotte toimia ilmastotoimien ja energian alalla? Millaisessa aikataulussa aiotte toteuttaa nämä prioriteetit? Mitä erityisiä lainsäädäntöaloitteita ja muita aloitteita aiotte esittää ja millä aikataululla?


Komission tuleva puheenjohtaja on selkeästi ilmoittanut tehtäväni. Jos minut valitaan komission jäseneksi aion edistää energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan koordinaation alaisena tulevaisuuteen suuntautuvan ilmastonmuutospolitiikan sisältävän Euroopan energiaunionin rakentamista.


Nykyisten geopoliittisten tapahtumien valossa aion välittömästi ottaa esille toimitusvarmuuteen liittyvät kysymykset. Meidän on yhdistettävä ja monipuolistettava resurssimme, yhdistettävä infrastruktuuri ja tarkasteltava, miten voimme parhaiten yhdistää neuvotteluvoimamme. Jäsenvaltioiden olisi voitava vaikeuksitta siirtyä muihin toimituskanaviin sen varmistamiseksi, että kaasuvarastot ovat täynnä ja että ne voivat tarvittaessa muuttaa energiavirran suunnan. Aion panna täytäntöön lyhyen ja keskipitkän aikavälin toimenpiteitä EU:n energiavarmuusstrategiasta, mukaan lukien kaasun toimitusvarmuusasetus ja kaasun yhteisostojen vaihtoehtojen arviointi.


Yksi omista prioriteeteistani ilmasto- ja energia-aloilla on myös vuoden 2030 ilmasto- ja energiakehyksen täytäntöönpanon edistäminen. Valtioiden päämiesten odotetaan sopivan siitä lokakuussa pidettävässä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Prioriteettinani on myös onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Vuoden 2030 ilmasto- ja energiakehyksen keskeiset tavoitteet ovat kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, uusiutuvan energian osuuden lisääminen energiapaletissa sekä energiatehokkuuden parantaminen. Niillä edistetään siirtymistä kohti vähähiilistä taloutta kilpailukykyisen ja edullisen energian varmistamiseksi kaikille kuluttajille, uusien kasvumahdollisuuksien ja työpaikkojen luomiseksi sekä energiahuollon turvaamiseksi ja jotta vähennettäisiin riippuvuutta tuontienergiasta koko EU:ssa. Ohjaan keskeisten energiainfrastruktuurihankkeiden täytäntöönpanoa ja EU:n rahoituksen tehokasta käyttöä energiaverkkoihin, uusiutuviin energialähteisiin ja vähähiilisiin teknologioihin, kuten hiilen talteenottoon ja varastointiin liittyvien investointien tukemiseksi.


Uskon, että meidän on toimittava nopeasti monien haasteiden osalta sen mukaisesti, mitä komission tulevan puheenjohtajan tulevalle ilmastotoimista ja energiasta vastaavalle komission jäsenelle osoittamassa toimeksiantokirjeessä todetaan. Menemättä tulevan komission lainsäädäntöohjelman edelle voin kuitenkin antaa joitakin viitteitä lainsäädäntöaloitteista, joita aion mahdollisesti esittää toimikauteni alussa yhteistyössä energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan kanssa.


Toimikauden aikana tehdään useita uusia lainsäädäntöehdotuksia, jotka pohjautuvat vuoden 2030 ilmasto- ja energiakehykseen.


Aion työskennellä useilla eri ilmastotoimien alaan kuuluvilla osa-alueilla. Päästöoikeuksien kaupan järjestelmän osalta aion ensimmäisenä työskennellä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa, jotta jo tehty lainsäädäntöehdotus EU:n päästöoikeuksien kaupan järjestelmän markkinavakausvarannon hyväksymiseksi hyväksyttäisiin. Markkinavakausvaranto parantaa hiilimarkkinoiden vakautta ja sen kestävyyttä äkillisiä muutoksia vastaan. Seuraavaksi on vaadittavien päästövähennysten saavuttamiseksi korotettava vuotuista kerrointa, jonka mukaan suurimpia sallittuja päästöjä vähennetään. Ilmaisten päästöoikeuksien jakamisella on pystytty estämään hiilivuotoa. Niin kauan kuin muissa suurissa talouksissa ei toteuteta vastaavia pyrkimyksiä, tarvitaan vastaavia politiikkoja kuin nykyisessä järjestelmässä (kuten ilmaisten päästöoikeuksien jaon kehittäminen ja parempi kohdistaminen) myös vuoden 2020 jälkeen Euroopan energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi. Nämä kaksi näkökohtaa ovat päästöoikeuksien kaupan järjestelmää koskevan direktiivin keskiössä vuotta 2030 silmällä pitäen,


Aion myös valmistella lainsäädäntöehdotuksen kasvihuonekaasupäästötavoitteista päästökauppajärjestelmään kuulumattomille aloille vuotta 2030 varten. Tarkoituksena on tasapainottaa kustannustehokkuus ja pyrkimysten tasapuolinen jakaminen jäsenvaltioiden kesken Eurooppa-neuvoston antamien ohjeiden mukaisesti. Lisäksi aion tarkastella uudelleen uusiutuvaa energiaa koskevaa direktiiviä, parantaa yhteistyötä ja laajentaa markkinoita uusiutuville energialähteille. Aion myös tarkastella uudelleen energiatehokkuutta koskevia lainsäädäntöpuitteita, kuten esimerkiksi rakennusten energiatehokkuutta, sekä edistää vuoden 2030 kehyksen hallintoon liittyviä näkökohtia.


Aion myös edistää ajoneuvojen energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä parantamalla standardeja. Liikenteen päästöjen vähentäminen edelleen vaatii koko liikennejärjestelmän asteittaista siirtymistä kohti liikennemuotojen parempaa yhdentämistä, maantieliikenteelle vaihtoehtoisten liikennemuotojen laajempaa hyödyntämistä, liikennevirtojen parempaa hallintaa älykkäiden liikennejärjestelmien avulla sekä laajamittaista innovointia ja innovaatioiden käyttöönottoa uusien käyttövoima- ja navigointiteknologioiden ja vaihtoehtoisten polttoaineiden aloilla. Näin voidaan parantaa myös energiatehokkuutta. Energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan koordinaation alaisena työskentelen läheisessä yhteistyössä liikenteestä ja avaruusasioista vastaavan komission jäsenen kanssa kaikissa aloitteissa.


Kaikkien liikennemuotojen, myös lento- ja meriliikenteen on osallistuttava pyrkimyksiin vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Nykyisen komission ehdotus EU:n satamia käyttävien suurten alusten päästöjen tarkkailusta on ensimmäinen askel meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen alalla. Seuraava komissio käsittelee tätä ehdotusta parlamentin ja neuvoston kanssa.


EU:n olisi myös lisättävä toimiaan tutkimuksen ja innovoinnin aloilla vähähiiliseen talouteen siirtymisen tukemiseksi. Tämän osalta aion työskennellä läheisesti tutkimuksesta, tieteestä ja innovoinnista vastaavan komission jäsenen kanssa.


Lopuksi totean, että ilmastonmuutostavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos se sisällytetään kaikkiin EU:n politiikkoihin. Ilmastoasiat liittyvät lähes kaikkeen siihen, mitä komissio tekee. Haluankin työskennellä kaikkien komission kollegoitteni – samoin kuin Euroopan parlamentin ja muiden tahojen – kanssa sen varmistamiseksi, että ilmastotoimet otetaan mitä suuremmassa määrin huomioon kaikissa muissa komission toimintapolitiikoissa ja että EU:n toimintapolitiikkoja mukautetaan ilmastonmuutoksen realiteettien mukaisesti.


Energiapolitiikan aloitteiden osalta välittömään käsittelyyn on otettava energiahuoltoa koskevat kysymykset. Tarvitsemme yhteenliitetyt ja yhdistyneet energian sisämarkkinat, jotka koostuvat kaikkiin jäsenvaltioihin sovellettavasta sääntelyjärjestelmästä ja yhdistävistä infrastruktuureista. Kaasun ja sähkön vapaa kulku Euroopan unionissa on välttämätöntä hintojen kurissa pitämiseksi ja energiahuollon turvaamiseksi sekä energiasektorin kestävien toimintojen mahdollistamiseksi. Täysin yhdistetyt ja kilpailukykyiset energiamarkkinat voivat pitää hinnat kurissa, käynnistää investointeja ja edistää näin ollen merkittävästi työpaikkojen luomista ja kasvua unionissa. Energiatehokkuudella on merkittävä rooli tässä yhteydessä, sekä teollisuuden työpaikkojen kasvun että edullisten kuluttajahintojen takia. Meidän on yksilöitävä ja valittava infrastruktuurihankkeita, joihin keskittyä, arvioitava tarve muokata nykyistä oikeudellista kehystä ja seurata hyvin tarkkaan voimassa olevan lainsäädännön täytäntöönpanoa.


Lisäksi on tärkeää hyödyntää paremmin käyttämättömiä talouskasvun ja työpaikkojen luomisresursseja energia- ja ilmastoaloilla. Kuten komission tuleva puheenjohtaja Juncker on korostanut, EU:n tulisi olla johtoasemassa maailmassa uusiutuvien energialähteiden osalta ja pyrittävä saavuttamaan energiatehokkuuden kunnianhimoinen tavoite, eli 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämä ei liity vain energiahuoltoon ja vastuullisen ilmastopolitiikkaan. Se on välttämätöntä, jos me edelleen haluamme, että Euroopan yrityksillä ja kotitalouksilla on käytössään edullista energiaa luotettavalla tavalla toimitettuna ja että voimme hyödyntää täysin vihreän kasvun mahdollisuuksia. Tästä syystä energiaunionista vastaava varapuheenjohtaja ja minä edistämme yhdessä työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavan varapuheenjohtajan kanssa työllisyyttä, kasvua ja investointeja koskevaa pakettia, joka esitellään toimikautemme kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.


Tämä edellyttää myös läheistä työskentelyä jäsenvaltioiden kanssa, jotta luotaisiin tarvittavat olosuhteet investointipäätöksille ja sen varmistamiseksi, että EU voi toimia käynnistäjänä julkisille ja yksityisille investoinneille.


Jotta voisimme muuttaa nämä prioriteetit toimiksi, tulen työskentelemään yhdessä energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan ja työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavan varapuheenjohtajan kanssa sen varmistamiseksi, että komissiolle esiteltävässä työllisyyttä, kasvua ja investointeja koskevassa paketissa otetaan täysimääräisesti huomioon tärkeimmät ilmastotoimiin ja energiaan liittyvät asiat Euroopan kilpailukyvyn ja investointien lisäämisen kannalta. Toimin täydessä yhteistyössä muiden kollegion jäsenten kanssa ja avoimessa ja läpinäkyvässä dialogissa Euroopan parlamentin kanssa heti komission toimikauden alusta lähtien varmistaen, että jäsenvaltiot osallistuvat täysimääräisesti tähän prosessiin ja että verkostoihin, uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja energiainfrastruktuurin ohjelmoidut varat käytetään nopeasti ja tehokkaasti yksityisten investointien saamiseksi. Tämän paketin myötä vahvistamme uudelleen sitoumuksemme lisätä toimia tutkimus- ja innovaatiopolitiikkojen alalla vähähiiliseen talouteen siirtymisen tukemiseksi. Tämä tehtävä tulee suoritettavaksi heti komission toimikauden ensimmäisten kuukausien aikana.


4. Lainsäädäntöehdotusten laatu ja avoimuus


Miten aiotte henkilökohtaisesti varmistaa lainsäädäntöehdotusten hyvän laadun, (Teihin ja yksikköönne komissiossa kohdistuvien) edunvalvontatoimien täyden avoimuuden sekä kaikkien sidosryhmien johdonmukaisen ja tasapainoisen kuulemisen, kun otetaan myös huomioon se, että on tehtävä perinpohjaiset vaikutustenarvioinnit?


Uskon, että kaikkien säädösten laatu riippuu suurelta osin poliittisista valinnoista, joita meidän on tehtävä. Tämä edellyttää jatkuvaa, läpinäkyvää, avointa ja jäsenneltyä vuoropuhelua Euroopan parlamentin kanssa erityisesti valiokuntatasolla. Euroopan parlamentti on perustana varmistettaessa sitä myönteistä vaikutusta, jota pyrimme kaikilta säädöksiltä saamaan. Euroopan parlamentti tuo koko EU:n toimille demokraattisen legitimiteetin, mikä on erityisen tärkeää ilmastotoimien ja energian aloilla. Aikomukseni on rakentaa – yhdessä Euroopan parlamentin asiaankuuluvien valiokuntien kanssa ja heti komission toimikauden alussa – komission ja Euroopan parlamentin välille poliittinen kumppanuus, jota uusi puheenjohtaja ehdottaa poliittisissa suuntaviivoissaan.


Aion varmistaa, että joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka ovat poliittisen asialistamme kärjessä, koska ne ovat välttämätön väline luotaessa kestävää kasvua ja työpaikkoja EU:iin. Varmistan, että ennen kuin ehdotan uusia aloitteita, niiden taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät seuraukset arvioidaan perusteellisesti. Tältä osin keskustelen kollegoideni kanssa ja teen tiivistä yhteistyötä energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan ja sääntelyn parantamisesta, toimielinten välisistä suhteista, oikeusvaltion periaatteista ja EU:n perusoikeuskirjasta vastaavan varapuheenjohtajan kanssa. Samanaikaisesti varmistan, että politiikka jatkossakin rakentuu vahvasti laadukkaille vaikutustenarvioinneille, jotta varmistetaan eurooppalaisten toimien vaikuttavuus vastuualueellani. Varmistan myös, että pääosastot, joista olen vastuussa, valmistelevat ne noudattaen sääntelyn parantamisen periaatetta. Alueellani tehtävät toimintapoliittiset ehdotukset perustuvat kattaville ja kaikkien sidosryhmien laajalle ulottuville julkisille kuulemisille, ja politiikan laadinnan tueksi tehdään säännöllisesti kokonaisvaltaiset arvioinnit. Olennaisena osana prosessia on myös läheinen varhaisen valmisteluvaiheen yhteistyö muista asioista vastaavien komission yksiköiden kanssa. Aikomuksenani on myös vahvistaa nykyisen lainsäädännön arviointeja sen toimivuuden tarkistamiseksi. Tarkoituksena on kartoittaa mahdollisuudet tarkentaa säädösten soveltamisalaa, keventää sääntelytaakkaa ja yksinkertaistaa lainsäädäntöä.


Läpinäkyvyyden osalta teen hartiavoimin töitä komissaarien kollegion kanssa ja komission puheenjohtajan alaisuudessa, jotta päästäisiin toimielinten väliseen, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission kattavaan sopimukseen pakollisesta edunvalvontarekisteristä. Jatkan komission laajaa ponnistelua avoimuuden lisäämiseksi suuren yleisön suuntaan ja korostan kuulemisten tärkeyttä politiikan laadintaprosessissa. Kaikki sidosryhmien ja edunvalvojien kanssa lainsäädäntöprosessien yhteydessä käytävä relevantti yhteydenpito, joka liittyy tehtäviini ilmastotoimista ja energia-asioista vastaavana komissaarina, julkaistaan. Sama koskee myös alaisuudessani toimivia yksiköitä.


5. Koordinointi ja yhteistyö


Miten aiotte ilmastotoimista ja energiasta vastaavana komission jäsenenä varmistaa toisaalta omasta politiikanalastanne vastaavien varapuheenjohtajien kanssa ja toisaalta samoista politiikanaloista vastaavien muiden komission jäsenten kanssa? Miten aiotte varmistaa tehostetun yhteistyön parlamentin asiaankuuluvien valiokuntien kanssa?  


Uusi komissio on sitoutunut vahvistamaan kollegiaalisuutta ja lähentymistä komission jäsenten kollegiossa ja hyödyntämään toisiinsa liittyvien politiikanalojen välisen synergiapotentiaalin kokonaisuudessaan. Teen kaikkeni, jotta osaltani edistäisin tätä tärkeää muutosta.


Ilmastotoimet ja energiapolitiikka ulottuvat koko yhteiskuntaan. Niinpä tämän alan toimintapolitiikat on valmisteltava ja niitä koskevat ehdotukset on tehtävä yhdessä muiden komission jäsenten ja varapuheenjohtajien kanssa. Tiiviin yhteistyön on näin ollen oltava jatkuvaa. Aion olla johtava voima ilmastoon ja energia-asioihin liittyvissä toimissa, tehdä läheistä yhteistyötä muiden energiaunionin projektiryhmään kuuluvien komission jäsenten kanssa ja ottaa aktiivisesti osaa muiden asioiden hoitoon. Aion työskennellä varmistaakseni, että tulevaisuuteen suuntautuvat ilmastotoimet ja energiapolitiikka ovat tukipilareina joustavan energiapolitiikan kehittämiselle ja kestävän kasvun ja työpaikkojen luomiselle. Aion varmistaa, että nämä prioriteetit ovat pysyvästi poliittisen asialistamme kärjessä. Mielestäni komission uusi organisaatio, jossa varapuheenjohtajilla on prioriteettiprojekteja ohjaava ja koordinoiva rooli, on mahdollisuus vahvistaa ilmastotoimien ja energiapolitiikan salkkua. Järjestelyn on määrä varmistaa, että nämä politiikanalat valtavirtaistetaan osaksi kaikkia asiaankuuluvia komission toimintapolitiikkoja.


Komission uusi puheenjohtaja on antanut minulle vahvan toimeksiannon edistää EU:n ilmasto- ja energiapolitiikkoja. Toimeksiantooni sisältyvät erityisesti energian sisämarkkinoiden valmiiksi saattaminen, vuotta 2030 koskevien ilmasto- ja energiapuitteiden (jotka sisältävät myös uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden) täytäntöönpano, energiahuollon vahvistaminen ja eurooppalainen päästökauppajärjestelmä. Sen tavoitteena on myös varmistaa EU:n johtava asema kansainvälisessä ilmastopolitiikassa, josta ensimmäisenä mainittakoon vuonna 2015 Pariisissa järjestettävä kansainvälinen ilmastokonferenssi. Otan täyden vastuun näille aloilla tehtävistä aloitteista, ja teen täysimääräistä yhteis- ja yhteensovitustyötä energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan ja työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavan varapuheenjohtajan kanssa sekä kyseisten varapuheenjohtajien ohjaamien projektiryhmien jäsenenä. Työskentelen myös varapuheenjohtaja Mogherinin ja Euroopan ulkosuhdehallinnon kanssa, jotta EU pitäisi ilmastotoimet asialistan kärjessä tärkeimpien kumppanien kanssa sekä kahdenvälisesti että kaikilla asiaankuuluvilla foorumeilla.


Luotan siihen, että valiokunnat 'Ympäristö, kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuus' (ENVI) ja 'Teollisuus, tutkimus ja energia' (ITRE) sekä muut asiaankuuluvat valiokunnat ovat edelleenkin keskeisiä kumppaneita EU:n kunnianhimoisten ilmasto- ja energiapolitiikkojen eteenpäin viemisessä. Vahvistan sitoumukseni vastata toiminnastani parlamentille ja toimia entistä läheisemmässä yhteistyössä sen kanssa.


6. Valvonta ja kansainväliset neuvottelut


Mitä toimia aiotte toteuttaa, jotta parlamentin asiaankuuluvien valiokuntien olisi helpompi valvoa lainsäädäntömenettelyjä ja muita menettelyjä (delegoitujen säädösten ja täytäntöönpanosäädösten valmistelu mukaan luettuna) sekä valvoa niiden täytäntöönpanoa (jatkotoimet)? Miten aiotte varmistaa, että parlamentin asiaankuuluville valiokunnille tiedotetaan asianmukaisesti politiikanalallanne mahdollisesti tehtävistä kansainvälisistä sopimuksista, kun pidetään mielessä transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuutta (TTIP) koskevista neuvotteluista saatu kokemus? Miten aiotte varmistaa unionin yhtenäisen kannan tulevissa kansainvälisissä ilmastohuippukokouksissa?


Pyydän katsomaan edellä kysymykseen nro 2 antamaani vastausta, joka koskee yleistä sitoutumistani läpinäkyvyyteen ja vastuuvelvollisuuttani parlamenttiin ja erityisesti asiaankuuluviin valiokuntiin nähden.


Delegoitujen säädösten valmistelun osalta suhtaudun hyvin myönteisesti parlamentin asiantuntijoiden osallistumiseen delegoituja säädöksiä valmisteleviin asiantuntijaryhmiin. Parlamentin pyynnöstä tällaisesta osallistumisesta määrätäänkin jo toimielintemme välisessä puitesopimuksessa. Olen valmis myös edistämään tätä käytännössä. Toimielintemme välisen rakentavan ja tuloksellisen kumppanuuden edistämiseksi toimintamme olisi mielestäni perustuttava joillakin aloilla, kuten energiatehokkuuden alalla, omaksuttuihin hyviin käytäntöihin. Tarpeellinen avoimuus on myös varmistettava. Haluaisin vielä korostaa, että ennen ehdotusten tekemistä järjestämme jatkossakin laajat julkiset kuulemiset esimerkiksi ympäristöystävällisen suunnittelun alalla. Tässä yhteydessä on myös mahdollisuus näkemystenvaihtoon parlamentin kanssa.


Jo hyväksytyn EU-lainsäädännön osalta aion varmistaa, että komissio noudattaa asiaankuuluvassa lainsäädännössä asetettuja raportointivelvoitteitaan, jotka yleensä ovat laajat. Varmistan myös, että komissio vastaa tarvittaessa näiden velvoitteiden lisäksi esitettäviin tietopyyntöihin ja raportoi parlamentin jäsenille säännöllisen vuoropuhelumme yhteydessä. Haluaisin vakuuttaa teidät siitä, että otan nykyisen EU-lainsäädännön täytäntöönpanon ja valvonnan yhtä vakavasti kuin politiikkojemme jatkokehittämisen.


Kansainvälisissä neuvotteluissa EU saavuttaa parhaat tulokset puhuessaan yhdellä äänellä. Tämä pitää paikkansa sekä ilmaston että energia-asioiden osalta. Näin ollen asetan ehdottomalle etusijalle sen, että varmistamme ulkosuhteissa esittämiemme kantojen johdonmukaisuuden EU:n ja sen jäsenvaltioiden välillä. Johdonmukaisuus on varmistettava myös ilmastotoimien ja energia-alan välillä, koska niiden väliset synergiat ovat merkittävät.


Energian alalla on jo muutamia koko EU:n yhdessä tekemiä kansainvälisiä sopimuksia, mutta niitä haluaisin jatkossa lisää. Tällä on keskeinen merkitys, jos EU:n halutaan puhuvan yhdellä äänellä energiahuollon turvaamiseksi ja edistävän kestäviin energiajärjestelmiin siirtymistä. Tällaisten sopimusten neuvotteluissa noudatan tietenkin täysimääräisesti asiaankuuluvia perussopimuksen määräyksiä ja puitesopimusta. Tämä tarkoittaa, että pyydän tarvittaessa EU:n neuvostolta neuvotteluvaltuuksia ja varmistan, että parlamentille tiedotetaan menettelyistä asianmukaisesti.


Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa EU saavutti nimenomaan unionina toimiessaan Durbanissa läpimurron eli päätöksen kaikkiin osapuoliin sovellettavan uuden maailmanlaajuisen sopimuksen tekemisestä vuonna 2015. EU:lla ja sen jäsenvaltioilla on jo paljon kokemusta ns. sekasopimusten neuvottelemisesta myös ilmastonmuutosta koskevien ja monenvälisten ympäristösopimusten alalla, ja EU:n sisäinen koordinointi on toimivaa ja avointa. On mielestäni olennaista saavuttaa yhteisymmärrys ennalta, jotta varmistetaan, että kaikki jäsenvaltiot ottavat vuoden 2015 sopimuksen omakseen ennen kuin se hyväksytään ja allekirjoitetaan. Vain siten voidaan varmistaa, että kaikki ratifioivat oikeudellisesti sitovan sopimuksen ripeästi (jotta se saadaan voimaan ajoissa ennen vuotta 2020) ja panevat tekemänsä sitoumukset tuloksellisesti täytäntöön.


EU:n puhuminen yhdellä äänellä edellyttää myös vahvan enemmistön tukea parlamentista. Uuden sitovan maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen ratifiointi ja täytäntöönpano edellyttävät parlamentin suostumusta. EU:n puolesta neuvotellessani pidän huolen siitä, että parlamenttia informoidaan tiiviisti neuvottelujen etenemisestä. Keskustelen koko parlamentin kanssa mielelläni ennen Limassa ja Pariisissa järjestettäviä kokouksia niiden valmisteluista sekä kokousten jälkeen niiden tuloksista. Jatkan myös perinnettä, jossa parlamentin valtuuskunta otetaan mukaan tärkeisiin neuvotteluihin, joiden aikana annan sille päivittäin ajantasaiset tiedot neuvottelujen edistymisestä.


Mainittakoon lopuksi, että Euratom-yhteisö on sopimuspuolena kaikissa tärkeissä kansainvälisissä yleissopimuksissa, jotka on tehty Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n johdolla, ja se on tehnyt ydinalan yhteistyösopimuksia useiden kolmansien maiden kanssa. Euroopan parlamentin kanssa sovitun käytännön mukaisesti tiedotamme asiaankuuluville parlamentin valiokunnille kaikista Euratom-sopimuksen perusteella neuvoteltavista kansainvälisistä sopimuksista.