Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

NOT FOUND !Neven Mimica

Kuuleminen

 

Neven Mimica

Vastuualue: Kansainvälinen yhteistyö ja kehitys
 
Päivä 1 , maanantai 29 syyskuu 2014 - 18:30 , Bryssel, 2Q2  
 
Kuulemisesta vastaavat
 Vastuussa kuulemisesta  Mukana kuulemisessa
 
Kysymykset/vastaukset
 
1. Yleinen pätevyys, sitoutuneisuus Eurooppa-aatteeseen ja henkilökohtainen riippumattomuus

Mitä pätevyytenne ja työkokemuksenne osa-alueita pidätte erityisen merkittävinä tulevaa komission jäsenen tehtävää ja Euroopan unionin yleisen edun edistämistä ajatellen varsinkin vastuualueellanne? Mikä Teitä motivoi? Miten aiotte osallistua komission strategisen ohjelman laatimiseen?


Mitä takeita riippumattomuudestanne voitte antaa Euroopan parlamentille ja miten varmistatte, ettei mikään aiempi, nykyinen tai tuleva toimintanne voi asettaa kyseenalaiseksi tehtävienne hoitoa komissiossa?


Olen toiminut lähes kolme vuosikymmentä politiikassa, yhteiskuntapolitiikassa ja hallinnossa erilaisissa diplomatian, valtionhallinnon ja poliittisissa tehtävissä kansallisella ja viime vuodesta alkaen eurooppalaisella tasolla. Olen pyrkinyt ammatillisissa ja poliittisissa tehtävissäni aina kehittämään molempia osapuolia hyödyttäviä ulko-, kauppa- ja talouspoliittisia suhteita naapuri- ja muiden maiden kanssa. Olin myös pääneuvottelija, kun Kroatia neuvotteli WTO:n jäsenyydestä.


Osallistuin alusta loppuun aktiivisesti prosessiin, jossa Kroatia yhdentyi Euroopan unioniin. Toimin unionin kanssa tehdyn vakautus- ja assosiaatiosopimuksen pääneuvottelijana, Eurooppaan integroitumisesta vastaavana ministerinä, Kroatian parlamentin Euroopan integraatiokomitean puheenjohtajana, unionin kanssa käytyjen liittymisneuvottelujen kansallisen seurantakomitean jäsenenä sekä sisä-, ulko- ja Eurooppa-asioista vastaavana varapääministerinä. Kannatin voimakkaasti liittymisprosessia, koska se tarjosi Kroatialle ainutlaatuisen mahdollisuuden muuttaa kaikkea ja kaikkia parempaan suuntaan – modernisoida taloudellisia, sosiaalisia, institutionaalisia ja lainsäädännöllisiä rakenteita ja muuttaa ihmisten ajattelutapaa.


Tämä ainutlaatuinen kokemus toimisi innoituksena kansainvälisestä yhteistyöstä ja kehitysasioista vastaavan komission jäsenen tehtävässäni. Jos nimitykseni vahvistetaan, aikomukseni on auttaa kumppanimaita näiden pyrkimyksissä kehittää selviytymiskykyisiä yhteiskuntia ja talouksia, jotka tarjoavat ihmisille rauhaa, taloudellista vaurautta ja sosiaaliturvaa turvaten samalla täysimääräiset perusoikeudet. Nämä pyrkimykset muistuttavat jossain määrin muutosvoimaltaan Euroopan yhdentymisprosessia, johon olen Kroatian myötä osallistunut.


Kroatian liittyessä unioniin minulla oli kunnia tulla nimitetyksi Euroopan komission kroatialaisjäseneksi. Se tarjosi minulle mahdollisuuden osallistua eurooppalaisten politiikkojen – etenkin kaikkia kansalaisia arkielämässä koskevan ja monialaisen kuluttajapolitiikan – laadintaan ja täytäntöönpanoon ja niistä tiedottamiseen.


Kansainvälisestä yhteistyöstä ja kehitysasioista vastaavana komission jäsenenä hyödyntäisin erityisesti kokemustani ulko- ja kauppasuhteiden sekä unionin sisäisten politiikkojen alalla. Toimin urani alkuaikoina maani Egyptin-suurlähetystössä taloudellisena neuvonantajana ja ministerineuvoksena. Saatoin silloin paneutua syvemmin kolmansiin maihin, erityisesti Afrikan maihin, parantaa ymmärrystäni niiden kulttuurista ja suunnata intoni avuksi luotettavien ja hyödyllisten suhteiden luomisessa. Lisäksi olen ollut yli kahden vuosikymmenen ajan tekemisissä keskeisten kehityspolitiikan kysymysten kanssa. Osallistuin vuonna 1994 aktiivisesti Kairossa järjestettyyn kansainväliseen väestö- ja kehityskonferenssiin, jossa osanottajamaat totesivat, että väestö- ja kehityskysymykset ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa ja että vaikutusmahdollisuuksien antaminen naisille ja ihmisten koulutukseen ja terveydenhuoltoon, myös lisääntymisterveyteen, liittyvien tarpeiden tyydyttäminen ovat välttämättömiä sekä yksilön edistymiselle että tasapainoiselle kehitykselle. Vuonna 2012 minulla oli tilaisuus johtaa Kroatian valtuuskuntaa kestävän kehityksen ”Rio+20”-kokouksessa ja koordinoida Kroatian panosta tämän keskeisen prosessin aloittamisessa vuoden 2015 jälkeisiä kehitysyhteistyöpuitteita silmällä pitäen.


Komission puheenjohtajaksi valitun Jean-Claude Junckerin asettamien tavoitteiden mukaisesti keskeisiä prioriteettejani olisivat toimikaudellani – jos nimitykseni vahvistetaan – muun muassa vuoden 2015 jälkeisiä kehitysyhteistyöpuitteita koskevien unionin kantojen valmistelu ja aktiivinen osallistuminen puitteita koskeviin neuvotteluihin sekä neuvottelujen aloittaminen Cotonoun sopimusta seuraavasta sopimuksesta. Aion tehdä tiivistä yhteistyötä unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, komission varapuheenjohtajan kanssa unionin ja Afrikan strategisen kumppanuuden lujittamiseksi. Politiikkojemme johdonmukaisuuden varmistamiseksi ja kansainvälisen yhteistyön ja kehitystavoitteidemme tukemiseksi kaikkien kehitysmaiden osalta aion tehdä läheistä yhteistyötä muista politiikoista vastaavien komission jäsenten kanssa.


Rehellisyys sekä riippumattomuus kaikenlaisesta sopimattomasta vaikuttamisesta ovat ratkaisevan tärkeitä sille, miten kansalaiset arvostavat komissiota ja luottavat sen työhön ja laatuun. Olen aina, myös nykyisessä komission jäsenen tehtävässäni, huolehtinut tarkasti siitä, että pysyn erossa sellaisesta taloudellisesta toiminnasta, joka voisi aiheuttaa eturistiriitoja. Tämä on nähtävissä komission jäsenten toimintasääntöjen mukaisesti laatimastani sidonnaisuuksia koskevasta ilmoituksesta.


Jos nimitykseni vahvistetaan, sitoudun toimimaan tehtävässäni mahdollisimman ammattimaisesti ja kunniallisesti, kuten toimintasäännöissä edellytetään, ja päivittämään sidonnaisuuksia koskevan ilmoitukseni säännöllisesti kerran vuodessa tai välittömästi, jos siihen tulee muutoksia. Vakuutan juhlallisesti noudattavani velvollisuuksia ja eettisiä normeja, jotka vahvistetaan perussopimuksissa ja komission jäsenten toimintasäännöissä. En varsinkaan pyydä enkä ota ohjeita miltään hallitukselta enkä miltään muultakaan elimeltä ja pidättäydyn kaikesta toiminnasta, joka olisi ristiriidassa tehtävieni hoitamisen kanssa, kuten kaikenlaisen muun ammattitoiminnan harjoittamisesta.

 
 
2. Vastuualueen hoitaminen ja yhteistyö Euroopan parlamentin kanssa

Miten arvioisitte asemaanne komission kollegion jäsenenä? Miten katsoisitte olevanne vastuussa ja selontekovelvollinen Euroopan parlamentille omasta ja osastojenne toiminnasta?


Millä tavoin olette valmis sitoutumaan avoimuuden lisäämiseen, yhteistyön tehostamiseen ja lainsäädäntöaloitteita koskevien parlamentin kantojen ja pyyntöjen tehokkaaseen seurantaan? Oletteko valmis antamaan suunnitteilla olevia aloitteita ja käynnissä olevia menettelyitä koskevia tietoja ja asiakirjoja parlamentille tasaveroisesti neuvoston kanssa?


Uskon vakaasti, että komission jäsenten kollegiossa on ehdottomasti tehtävä tiivistä yhteistyötä, jotta eri politiikkojen johdonmukaisuus, laatu ja tuloksellisuus voidaan varmistaa. Kuluttajapolitiikasta vastaavana komission jäsenenä tehtäväni on edellyttänyt suoraa yhteistyötä monien muiden komissaarien kanssa oikeusalasta energiaan, sisämarkkinoihin tai esimerkiksi yrittäjyysasioihin. Jos nimitykseni vahvistetaan uudeksi toimikaudeksi, sitoudun noudattamaan tiukasti kollegisen vastuun periaatetta.


Tärkeintä on, että unionin toiminta kokonaisuutena tuottaa tulosta erottelematta eri politiikanaloja. Tämän vuoksi pyrkisinkin kansainvälisestä yhteistyöstä ja kehitysasioista vastaavana komission jäsenenä hyvin tiiviiseen ja säännölliseen yhteistyöhön sekä korkean edustajan / varapuheenjohtajan että muiden ulkosuhteista vastaavien komission jäsenten kanssa, samoin kuin esimerkiksi humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta, muuttoliike-, ympäristö-, kalastus-, ilmasto- ja energia-, kauppa- tai maatalousasioista vastaavien komissaarien kanssa. Politiikkojen johdonmukaisuus, päällekkäisyyksien välttäminen ja avun tuloksellisuuden lisääminen edellyttävät selkeää yhteisymmärrystä prioriteeteista ja työjärjestelyistä sekä päivittäistä yhteistyötä ja keskustelua. Kriisit unionin ulkopuolisissa maissa, kuten ebolatilanne, vaativat välittömiä koordinoituja yhteistoimia mutta muistuttavat lisäksi tarpeesta yhdentää ja koordinoida keskipitkän ja pitkän aikavälin politiikkoja.


Kannan täyden poliittisen ja muun vastuun omasta ja yksikköjeni toiminnasta, jotta Euroopan parlamentti voi harjoittaa demokraattista valvontaansa tehokkaasti.


Olen lujasti sitoutunut siihen, että omat tehtäväni ja vastuullani olevien yksiköiden tehtävät hoidetaan Euroopan parlamentin suuntaan avoimesti, jotta toimielinten välinen yhteistyö sujuu moitteettomasti, jotta työni legitiimiys ja vastuuvelvollisuus vahvistuvat ja jotta hyvä hallintotapa toteutuu tehokkaalla tavalla. Tuen täysin valitun puheenjohtajan poliittisissa suuntaviivoissa esittämää uutta sitoutumistamme läpinäkyvyyteen. Lupaan julkistaa kaiken yhteydenpidon ja tapaamiset, joita minulla on järjestöjen tai itsenäisten ammatinharjoittajien kanssa EU:n politiikan hahmottelemiseen ja toteuttamiseen liittyen. Aion myös tukea ja edistää komission laajempaa pyrkimystä lisätä entisestään avoimuutta suhteessa suureen yleisöön ja järjestää julkisia kuulemisia päätöksentekoprosessin osana.


Olen aina valmis kokouksiin ja tiedonvaihtoon Euroopan parlamentin kanssa, ja sitoudun antamaan tietoja nopeasti ja selkeästi. Olen sitoutunut käymään rakentavaa poliittista vuoropuhelua parlamentin ja sen valiokuntien kanssa. Vuoropuhelun olisi perustuttava keskinäiselle luottamukselle, avoimuudelle, säännölliselle raportoinnille ja tiedonvaihdolle. Erityisesti olen valmis tapaamaan säännöllisesti asianomaista valiokuntaa. Olen myös valmis tarkastelemaan, miten parlamentin arvokasta työtä ja tietoa voitaisiin hyödyntää synergiassa komission toiminnan kanssa esimerkiksi parlamentin jäsenten kolmansiin maihin tekemien matkojen valmistelun ja jatkotoimien yhteydessä.


Euroopan parlamentin kantojen ja pyyntöjen seurauksena toteutettavien jatkotoimien osalta tulen soveltamaan puitesopimuksen säännöksiä ja varmistamaan omalla vastuualueellani, että komissio vastaa parlamentin päätöslauselmiin tai Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 225 artiklan nojalla esitettyihin pyyntöihin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun parlamentti on ne esittänyt. Tässä yhteydessä annan täyden tukeni puheenjohtajaksi valitun Jean-Claude Junckerin antamalle sitoumukselle, jonka mukaan tuleva komissio kiinnittää erityistä huomiota lainsäädäntöaloitetta koskeviin mietintöihin. Pyrin myös kohtelemaan parlamenttia ja neuvostoa tasapuolisesti perussopimusten ja puitesopimuksen asettamissa rajoissa.

 
 
Kehitysyhteistyövaliokunnan kysymykset

3. Vuoden 2015 jälkeinen kehitysyhteistyötä koskeva kehys / kestävän kehityksen tavoitteet


Maailmanlaajuinen kehitysyhteistyötä koskeva kehys eli vuosituhannen kehitystavoitteet ovat tulossa kohti päätepistettään. Edistystä saavutettiin jonkin verran, mutta tehtävää on vielä paljon jäljellä vuoden 2015 jälkeisessä kehitysohjelmassa. Neuvottelut vuoden 2015 jälkeistä maailmanlaajuista kehitysyhteistyötä koskevasta kehyksestä alkavat pian, ja uuden komission jäsenen on ryhdyttävä toimeen kiireesti ja varmistettava, että EU osallistuu kestävän kehityksen tavoitteiden määrittelyyn ja toteuttamiseen johdonmukaisesti ja kunnianhimoisesti.


Millaisena näette EU:n roolin vuoden 2015 jälkeisessä maailmanlaajuisessa kehitysyhteistyötä koskevassa kehyksessä ja erityisesti kehitysyhteistyötavoitteiden asettamisessa, kehitysrahoitusta ja tuen vaikuttavuutta koskevista kysymyksistä sopimisessa sekä avunantajien koordinoinnin parantamisessa?


Oletteko yhtä mieltä siitä, että eriarvoisuuteen puuttuminen valtioiden sisällä ja niiden ulkopuolella on merkittävä kysymys, joka olisi asetettava vuoden 2015 jälkeisessä kehyksessä etusijalle ja sen ensisijaiseksi tavoitteeksi? Millä tavoin aiotte varmistaa, ettei kukaan jää ulkopuolelle ja että ihmisoikeudet taataan kaikille sukupuolesta, rodusta tai etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, vammaisuudesta, iästä tai seksuaalisesta suuntautumista riippumatta?


Millaisena näette EU:n roolin sen varmistamisessa, että kestävän kehityksen tavoitteisiin sisältyvät ilmasto- ja energiatavoitteet ovat kunnianhimoisia ja että ne myös saavutetaan, kun otetaan huomioon, että samat ihmiset, joita suurimmat kehityshaasteet koettelevat jo nyt, joutuvat tulevaisuudessa kärsimään pahimmista ilmastonmuutoksen vaikutuksista? Entä miten aiotte varmistaa, että energia-alaan investoiduilla määrärahoilla tuetaan nimenomaan eniten avun tarpeessa olevia ihmisiä erityisesti maaseutualueilla? Aiotteko asettaa maata ja muuta omaisuutta koskevat oikeudet sekä maa-alueiden rekisteröinnin vuoden 2015 jälkeisen kehitysohjelman ensisijaiseksi tavoitteeksi?


Euroopan unionin olisi pyrittävä ottamaan johtava rooli, kun maailmanlaajuisia vuoden 2015 jälkeisiä kehitysyhteistyöpuitteita käsitellään.


Jos nimitykseni vahvistetaan, pyrin siihen, että saataisiin aikaan kunnianhimoiset, universaalisti toimivat ja muutosvoimaiset puitteet. Kunnianhimoisella tarkoitan sitä, että köyhyyttä torjuttaisiin entistäkin tehokkaammin entistä laaja-alaisemmalla ohjelmalla, johon sisältyisi sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristöä koskeva ulottuvuus.


Puitteiden yhteydessä tarvitaan kattava kaikkien toimijoiden sopimus täytäntöönpanoon tarvittavista rahallisista ja muista keinoista. Unionin on tehtävä hyvä tarjous, jonka lähtökohta on selkeä vahvistus virallista kehitysapua koskevalle 0,7 prosentin sitoumukselle. Sopimuksessa on korostettava kehitykseen vaikuttavien politiikkojen johdonmukaisuuden parantamista edelleen.


Lupaan, että Busanin foorumilla annetut EU:n sitoumukset yhdistetään entistä tiiviimmin EU:n toimintaan ja että EU jatkaa johtavassa asemassa tehokasta kehitysyhteistyötä koskevassa maailmanlaajuisessa kumppanuudessa vuoden 2015 jälkeisten kehitysyhteistyöpuitteiden täytäntöönpanemiseksi. Toinen prioriteetti on lisätä entisestään avun tehokkuutta ja avunantajien koordinointia yhteisohjelmoinnin tai erityisrahastojen kaltaisten kehitysaloitteiden pohjalta ja niitä edelleen kehittämällä.


Vuoden 2015 jälkeisten puitteiden on tähdättävä osallistavaan ja kestävään kehitykseen, jossa sitkeän epätasa-arvoisuuden vähentämisellä on keskeinen sija. Pyrkisin tehtävässäni tukemaan maita niiden pyrkimyksissä kehittää kestävää taloutta, joka tarjoaa työpaikkoja ja on sosiaalisesti kestävä sekä sosiaaliturvan että kaikkien ihmisten ihmisoikeuksien täysimääräisen kunnioittamisen näkökulmasta. Oikeuksiin perustuvan lähestymistavan, ihmisoikeudet mukaan lukien, on oltava yhteistyö- ja kehitystoimiemme ytimessä.


Tuen voimakkaasti ilmastoa ja energiaa koskevia kunnianhimoisia tavoitteita. Niihin liittyvät haasteet kytkeytyvät läheisesti toisiinsa. Kestävä kehitys ja köyhyyden vähentäminen kulkevat käsi kädessä. Uusien puitteiden on oltava linjassa ilmastoasioiden tärkeimpien puitteiden eli ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen kanssa, ja niiden on tuettava toisiaan. Olen sitoutunut sisällyttämään ilmasto- ja energiatavoitteet järjestelmällisesti kehitysohjelmien ja -hankkeiden suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan. Aion huolehtia vastuualueellani sen sitoumuksen toteuttamisesta, että talousarviosta vähintään 20 prosenttia käytetään ilmastotavoitteita edistävällä tavalla. Energian osalta on otettava huomioon esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden kestävyysnäkökohdat samalla kun on parannettava energian saantia etenkin maaseutualueilla. Aion toteuttaa kestävän kehityksen ja Kestävää energiaa kaikille -aloitteen tavoitteiden mukaisia pitkälle tähtääviä toimenpiteitä.


Omistus- ja maaoikeuksilla on ratkaiseva rooli vuoden 2015 jälkeisessä kehitysohjelmassa. Ne antavat ihmisille vaikutusmahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia tehdä työtä, tuottaa ruokaa ja ansaita elantonsa, ja niiden ansiosta voidaan siirtää suuri osa epävirallisesta työvoimasta virallisille markkinoille. Tämän myötä ne voivat myös vaikuttaa kotimaisen tulonhankinnan kasvuun.


4. Kehitysyhteistyön rahoitusvälinettä ja Cotonoun sopimuksen voimassaolon umpeutumista koskeva yhteistyö parlamentin ja sidosryhmien kanssa


Kehitysyhteistyön rahoitusväline ja Cotonoun kumppanuussopimus muodostavat EU:n kehitysyhteistyön keskeisimmän oikeudellisen perustan. Tämän vuoksi kehitysyhteistyövaliokunta katsoo, että yhteistyö komission kanssa on toimikauden menestyksen kannalta erittäin tärkeää ja muistuttaa siksi komission jäsenehdokasta, että komission ja parlamentin välinen uusi strategisen vuoropuhelun mekanismi luotiin, jotta parlamentti voisi osallistua päätöksentekoon siltä osin kuin se koskee monivuotisten ohjelma-asiakirjojen yhteydessä tehtyjä valintoja. Lisäksi se muistuttaa, että Cotonoun kumppanuussopimuksen voimassaolo umpeutuu vuonna 2020. Seuraavat viisi vuotta ovatkin erittäin tärkeitä, sillä niiden aikana on laadittava suunnitelma uudesta EU:n ja AKT-maiden välisestä toimintakehyksestä. Euroopan parlamentti on ilmaissut olevansa huolissaan sopimuksen nykyisestä muodosta ja erityisesti epäkohdista, jotka koskevat ihmisoikeuksia käsittelevää poliittista vuoropuhelua.


Millä tavoin aiotte osallistua Euroopan parlamentin kanssa käytävään kehitysyhteistyön rahoitusvälinettä koskevaan strategiseen vuoropuheluun? Voitteko vahvistaa, että komissio hyväksyy delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan kehitysyhteistyön rahoitusvälineen liitteitä, joihin on kirjattu yhteistyöalat sekä varojen alustava jakautuminen väliarvioinnin jälkeen kehitysyhteistyön rahoitusvälinettä koskevan asetuksen (17 artikla) mukaisesti?


Millä tavoin aiotte antaa parlamentille sekä AKT-maiden ja muiden Euroopan valtioiden sidosryhmille, kuten parlamenteille ja kansalaisyhteiskunnalle, mahdollisuuden osallistua Cotonoun sopimuksen voimassaolon umpeutumista seuraavan EU:n ja AKT-maiden suhteita koskevan kehyksen valmisteluun ja sitä koskeviin neuvotteluihin ja varmistaa, että parlamentin huolenaiheet otetaan asianmukaisesti huomioon?


Kunnioitan kaikin puolin parlamentin poliittista valvontaa. Strateginen vuoropuhelu tarjoaa keskeisen foorumin keskustella strategisista ohjelmalinjauksista poliittisella tasolla Euroopan parlamentin kanssa. Jos valintani vahvistetaan, olen valmis henkilökohtaisesti edustamaan komissiota parlamentin kanssa käytävissä strategisissa vuoropuheluissa kehitysyhteistyön rahoitusvälineestä. Aion huolehtia siitä, että parlamentin ilmaisemat kannat otetaan huomioon ennen ohjelmasuunnitteluasiakirjojen hyväksymistä.


Mielestäni on myönteistä, että lainsäädäntövallan käyttäjä on antanut komissiolle valtuudet muuttaa kehitysyhteistyön rahoitusvälineen yhteistyöaloja ja alustavaa määrärahojen kohdennusta, jotta unioni voi mukautua muuttuvaan tilanteeseen. Komissio aikoo antaa delegoituja säädöksiä väliarvioinnissa esitettyjen suositusten mukaisesti.


Cotonoun sopimuksen voimassaolon päättymisellä ja sillä, millaiseksi sen seuraaja muotoutuu, on suuri vaikutus unionin ja AKT-maiden suhteisiin. Seuraajaan liittyvien kuulemisten laajuuden on vastattava kaavailtujen aloitteiden laajuutta. Aion käynnistää vuonna 2015 laajan ja perusteellisen julkisen kuulemisen uuden sopimuksen laajuudesta ja painopisteistä.


Haluan luoda tässä asiassa mahdollisimman läheiset suhteet Euroopan parlamenttiin, ja aion sen vuoksi hyödyntää kaikki mahdollisuudet vuoropuheluun. Samaan aikaan aion käydä tiivistä vuoropuhelua AKT-maiden edustajien ja muiden asiaankuuluvien kumppaneiden kanssa.


5. Ravintoa, maata ja muuta omaisuutta koskevat oikeudet


YK on julistanut vuoden 2014 kansainväliseksi perheviljelyn vuodeksi ja Afrikan unioni puolestaan maanviljelyn ja ruokaturvan vuodeksi.


Maaseudulla harjoitettava pienimuotoinen ja perinteinen maatalous tarjoaa toimeentulon yli 60 prosentille Afrikan väestöstä. Miten aiotte vastata tämän elinkeinon tarpeisiin? Kannatatteko maankäyttäjän oikeuksien puolustamiseen ja maananastuksen torjumiseen tähtäävän strategian laatimista (esimerkiksi tapaoikeudellista ja yhteisöjen maanhallintaa sekä yhteismaata koskevat maanomistussopimukset)? Katsotteko, että omaisuutta koskevia oikeuksia olisi edistettävä kehitysmaissa ja parannettava maanhallintaa? Kannatatteko selkeästi määriteltyä kehitysmaiden omaisuusoikeuksia koskevaa budjettikohtaa, jolla on tarkoitus tukea maanhallintauudistusta pitkällä aikavälillä sekä ottaa maanomistus huomioon kaikkien maakohtaisten strategia-asiakirjojen laadinnassa ja täytäntöönpanossa?


Pienviljelyyn investoinnin on havaittu tuottavan erinomaisia tuloksia köyhyyden vähentämisessä. Nostaisin siksi etusijalle toiminnan, jolla lisätään pienviljelijöiden tuloja ja parannetaan maaseutuyhteisöjen selviytymiskykyä.


Laajamittaiset investoinnit maahan eivät saa vaarantaa maanomistus- ja maankäyttöoikeuksia, jotka ovat edellytyksiä elintarviketurvalle ja maatalouden kestävyydelle ja keskeisessä asemassa etenkin naisten ja alkuperäisväestön köyhyyden vähentämisessä. Jos valintani vahvistetaan, aion toteuttaa toimia näiden oikeuksien turvaamiseksi paikallisiin tapoihin ja perinteisiin sopivalla tavalla.


Uskon, että omistusoikeudet toimivien kansallisten maapolitiikkojen puitteissa ovat olennaisia, ja ne edellyttävät hallitusten sitoutumista ensisijaisiin toimiin. Tässä mielessä aion tehostaa unionin osallistumista kansainvälisiin aloitteisiin, joissa määritellään puitteet vastuulliselle investoinnille viljelymaahan siten, että varmistetaan investointien kestävyys ja ihmisoikeuksien ja elinkeinojen kunnioitus. Tällaisia aloitteita ovat esimerkiksi Maailman ruokaturvakomitean vuonna 2012 vahvistamat maanomistuksen, kalastuksen ja metsien vastuullista hallintaa koskevat vapaaehtoiset suuntaviivat sekä meneillään oleva prosessi vapaaehtoisten periaatteiden laatimiseksi vastuullista maatalousinvestointia varten.


Aion tukea voimakkaasti sitä, että maantieteellisiä ja temaattisia budjettikohtia käytettäisiin globaaleja julkishyödykkeitä ja haasteita koskevassa ohjelmassa suunniteltuun, köyhiä suosivaa maanhallintaa koskevaan unionin lippulaivahankkeeseen tukemaan käytännön toimia kansallisella tasolla, politiikkaa koskevaa vuoropuhelua ja valmiuksien kehittämistä ottaen sukupuolinäkökohdat asianmukaisesti huomioon.