Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

NOT FOUND !Dimitris Avramopoulos

Kuuleminen

 

Dimitris Avramopoulos

Vastuualue: Maahanmuutto- ja sisäasiat
 
Päivä 2 , tiistai 30 syyskuu 2014 - 13:30 , Bryssel  
 
Kuulemisesta vastaavat
 Vastuussa kuulemisesta  Mukana kuulemisessa
 
Kysymykset/vastaukset
 
1. Yleinen pätevyys, sitoutuneisuus Euroopan asiaan ja henkilökohtainen riippumattomuus

Mitä pätevyytenne ja työkokemuksenne osa-alueita pidätte erityisen merkittävinä tulevaa komission jäsenen tehtävää ja Euroopan unionin yleisen edun edistämistä ajatellen varsinkin vastuualueellanne? Mikä Teitä motivoi? Miten aiotte osallistua komission strategisen ohjelman laatimiseen?


Mitä takeita riippumattomuudestanne voitte antaa Euroopan parlamentille ja miten varmistatte, ettei mikään aiempi, nykyinen tai tuleva toimintanne voi asettaa kyseenalaiseksi tehtävienne hoitoa komissiossa?


Olen koko poliittisen urani ajan puolustanut oikeusvaltioperiaatteeseen perustuvaa demokraattista valtiota, joka vastaa kansalaistensa tarpeisiin. Samaan aikaan olen pyrkinyt saamaan aikaan erilaiset poliittiset näkemykset kokoavia synteesejä, jotka tuottavat tuloksia. Olen mennyt toiminnassani pikkupolitikointia ja ideologisia dogmeja pidemmälle ja keskittynyt kolmeen perustavanlaatuiseen poliittiseen arvoon: tehokkuuteen, vastuuvelvollisuuteen ja poliittiseen synteesiin. Olen aina sanonut, että demokratia on taitoa muodostaa synteesejä. Näiden kolmen arvon tuominen yhteen on se, mitä Euroopan kansalaiset meiltä nyt odottavat.


Toimiessani Ateenan pormestarina kahden peräkkäisen kauden ajan kohtasin ensimmäisen laittoman maahanmuuton aallon ja kehitin innovatiivisia kunnallisia hyvinvointipalveluja sosiaalisesta syrjäytymisestä kärsivän väestönosan hoitamiseksi ja tukemiseksi. Aloin myös soveltaa ”kaupunkidiplomatiaa”, jotta maailman kaupunginjohtajat voivat yhdessä vastata kaupunkien yhteisiin haasteisiin, kuten sosiaalisen yhteenkuuluvuuden välttämättömyyteen. Matkailuministerinä toimiessani loin perustan kestävälle ja avoimelle matkailun kasvupolitiikalle, joka on leimannut Kreikan matkailun nopeaa kehittymistä ja edistänyt niin Kreikan kuin kestävän matkailunkin imagoa kaikkialla maailmassa. Toimiessani terveyskysymyksistä ja sosiaalisesta yhteisvastuusta vastaavana ministerinä sain huomata eurooppalaisen hyvinvointivaltion potentiaalin ja puutteet ja varmistin, että kaikki laittomat maahanmuuttajat saivat ilmaista sairaanhoitoa Kreikan kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän kautta. Ulkoasiainministerinä kehitin aktiivisesti Kreikan vakauttavaa roolia myrskyisässä geopoliittisessa tilanteessa, jota leimasivat epävakaus ja uudet uhat. Puolustusministerinä tein töitä eurooppalaisen yhteistyön syventämiseksi puolustus- ja turvallisuusasioissa. Motivaationani on ollut vakaumukseni siitä, että Euroopan nykyisiä turvallisuushaasteita ajatellen yhteisvastuullisuus ja vastuun jakaminen on ainoa realistinen vaihtoehtomme.


Katson, että muuttoliike- ja sisäasiat muodostavat merkittävän poliittisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja humanitaarisen haasteen. Eurooppalaisella muuttoliike- ja sisäpolitiikalla testataan yhteiskuntiemme yhteenkuuluvuutta ja eurooppalaisten perusoikeuksien suojaa. Se on äärimmäisen tärkeä testi myös Eurooppa-hankkeen oikeutukselle. Tästä syystä edessämme oleva haaste ei ole teknokraattinen pyrkimys. Se on ennen kaikkea poliittinen hanke, joka edellyttää tehokasta kansainvälistä yhteistyötä, strategista suunnittelua, liittoumien rakentamista ja yhteisvastuullisuutta. Tarvitsemme ennen muuta muuttoliike- ja sisäasioita koskevaa ennaltaehkäisevää strategiaa, jolla rajoitetaan korjaavista toimenpiteistä aiheutuvia kustannuksia. Tarvitsemme myös laajaa näkemystä muuttoliikkeestä, turvallisuudesta ja oikeuksista, mikä edellyttää tiivistä yhteistyötä Euroopan parlamentin kanssa.


Riippumattomuuteni osalta ilmoitan, että noudatan täysimääräisesti Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 17 artiklan ja komission jäsenten toimintasääntöjen määräyksiä ja hoidan tehtäviäni riippumattomuuden ja puolueettomuuden periaatteiden mukaisesti. Lisäksi haluan korostaa, että olen täyttänyt komission jäsenten toimintasääntöjen mukaisen sidonnaisuuksia koskevan ilmoitukseni, joka on yleisön saatavilla. Tarkistan ilmoitustani tarvittaessa sekä sitten, jos toimintasääntöjä muutetaan.


Lisäksi tuen täysin valitun puheenjohtajan poliittisissa suuntaviivoissa esittämää uutta sitoutumista toimintamme läpinäkyvyyteen. Lupaan julkistaa kaiken yhteydenpidon ja tapaamiset, joita minulla on eri ammattialojen organisaatioiden tai ammatinharjoittajien kanssa mistä tahansa EU:n politiikan laadintaan ja toteuttamiseen liittyvästä asiasta.

 
 
2. Vastuualueen hoitaminen ja yhteistyö Euroopan parlamentin kanssa

Miten arvioisitte asemaanne komission kollegion jäsenenä? Miten katsoisitte olevanne vastuussa ja selontekovelvollinen Euroopan parlamentille omasta ja osastojenne toiminnasta?


Millä tavoin olette valmis sitoutumaan avoimuuden lisäämiseen, yhteistyön tehostamiseen ja lainsäädäntöaloitteita koskevien parlamentin kantojen ja pyyntöjen tehokkaaseen seurantaan? Oletteko valmis antamaan suunnitteilla olevia aloitteita ja käynnissä olevia menettelyitä koskevia tietoja ja asiakirjoja parlamentille tasaveroisesti neuvoston kanssa?


Jos nimitykseni muuttoliike- ja sisäasioista vastaavaksi komission jäseneksi vahvistetaan, otan täyden vastuun toiminnastani, ehdotuksistani ja aloitteistani kunnioittaen kuitenkin kollegisen vastuun periaatetta. Komission puheenjohtajaksi valitun Jean-Claude Junckerin esittelemän komission organisaatio on erilainen kuin edeltäjänsä. Tästä syystä tulen tekemään tiivistä yhteistyötä komission ensimmäisen varapuheenjohtajan kanssa, jonka vastuulla on sääntelyn parantaminen, toimielinten väliset suhteet, oikeusvaltion periaatteet ja EU:n perusoikeuskirja ja joka ohjaa ja koordinoi sekä minun että oikeusasioista, kuluttaja-asioista ja sukupuolten tasa-arvosta vastaavan komissaarin työtä. Tulen myös tutkimaan mahdollisuuksia synergiaan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan / komission varapuheenjohtajan kanssa ja teen yhteistyötä kaikkien muiden komission jäsenten kanssa erityisesti kriisinhallinnan, kehitysasioiden, kauppapolitiikan ja työllisyysasioiden aloilla. Myös eri komissaarien välillä tehdään johdonmukaista ja jatkuvaa yhteistyötä.


Tavoitteeni on selkeä: kollegion muuttoliike- ja sisäasioiden aloilla tekemien päätösten on oltava ennakoivia, tehokkaita ja kohdennettuja.


Olen sitoutunut käynnistämään Euroopan parlamentin kanssa tiiviin poliittisen yhteistyön, joka perustuu luottamukseen ja keskinäiseen kunnioitukseen. Vastaan toiminnastani parlamentille ja toivon voivani tehdä säännöllistä, hedelmällistä ja rakentavaa yhteistyötä LIBE-valiokunnan kanssa.


Olen valmis käymään säännöllistä ja täysin läpinäkyvää vuoropuhelua, jossa molemmilla lainsäädäntövallan käyttäjillä on tasavertainen asema. Erityisesti aion pitää LIBE-valiokunnan ajan tasalla kansainvälisiä sopimuksia koskevista neuvotteluista perussopimuksen määräysten ja puitesopimuksen mukaisesti.


Euroopan parlamentin kantojen ja pyyntöjen seurauksena toteutettavien jatkotoimien osalta tulen soveltamaan puitesopimuksen määräyksiä ja varmistamaan omalla vastuualueellani, että komissio vastaa parlamentin päätöslauselmiin tai Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 225 artiklan nojalla esitettyihin pyyntöihin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun parlamentti on ne hyväksynyt. Tässä yhteydessä annan täyden tukeni puheenjohtajaksi valitun Jean-Claude Junckerin antamalle sitoumukselle, jonka mukaan tuleva komissio kiinnittää erityistä huomiota lainsäädäntöaloitteita koskeviin mietintöihin.

 
 
Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan kysymykset

3. Kysymys


Mitkä ovat kaksi ensisijaista tavoitettanne maahanmuuton ja sisäasioiden alalla? Mitä erityismenetelmiä aiotte käyttää kyseisten kahden ensisijaisen tavoitteenne toteuttamiseksi?


Oletteko valmis pyydettäessä osallistumaan kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan kyselytuntiin, jotta näitä ensisijaisia tavoitteita voitaisiin tarkastella uudelleen ja keskustella ajankohtaisista asioista?


Komission tuleva puheenjohtaja on tehnyt selväksi, että uuden eurooppalaisen lähestymistavan luominen suhteessa lailliseen muuttoliikkeeseen on ensisijainen painopiste. Nykyisen taloustilanteen samoin kuin väestönkehityksen haasteiden ja työikäisen väestön hupenemisen vuoksi on tarpeen houkutella Euroopan työmarkkinoille tiettyjen alojen osaajia. Vastauksessani kysymykseen 4 käsittelen perusteellisemmin laillista muuttoliikettä koskevia tavoitteitani.


Tämän lisäksi ykköstavoitteeni on tehdä valtuuksieni puitteissa kaikkeni rajojamme rasittavan maahanmuuttopaineen hallitsemiseksi tehokkaalla tavalla ja perusoikeuksia täysimääräisesti kunnioittaen. Koska sisällissodan Syyriassa aiheuttama humanitaarinen katastrofi, Irakin kriisi ja laajemman naapurustomme epävakaisuus jatkuvat, kohtaamme jatkossakin suuria määriä eri puolilta maailmaa saapuvia ihmisiä, jotka hakevat kansainvälistä suojelua. On myös ihmisiä, jotka yrittävät edelleen päästä Eurooppaan pakoon sotia ja köyhyyttä. Meidän on ryhdyttävä toimiin monilla tavoilla voidaksemme estää tragediat, joissa ihmisiä kuolee merellä yrittäessään päästä Euroopan unioniin.


Meidän on saatava oikeuden eteen ne, jotka käyttävät hädässä olevien ihmisten tarpeita hyväkseen ja ovat vastuussa tuhansien maahanmuuttajien kuolemasta. Jos nimitykseni komissaariksi vahvistetaan, kiinnitän erityistä huomiota maahanmuuttajien salakuljetuksen torjuntaan. Meidän on varmistettava, että Euroopan rajavartijaryhmät toimivat niillä unionin ulkorajaosuuksilla, joilla paine on suurin, ja että kaikki jäsenvaltiot osallistuvat tähän säännönmukaisesti. Lisäksi meidän on tarkasteltava, onko tarpeen ja mahdollista vahvistaa Frontexia entisestään.


Keskeistä merkitystä on myös sillä, että tiivistetään suhteita alkuperä- ja kauttakulkumaihin ja varmistetaan Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän kattava ja johdonmukainen täytäntöönpano.


Kakkostavoitteeni on vastata turvallisuusalan monimuotoisiin haasteisiin. Eurooppa on pidettävä turvallisena ja vakaana. Tämä on saavutettava noudattaen täysimääräisesti perusoikeuksia sekä Schengenin säännöstöä, joka takaa ihmisille mahdollisuuden matkustaa ilman sisärajavalvontaa, kuitenkin siten, että emme tule rakentaneeksi Euroopasta linnaketta. Pyrkimyksenäni on perusoikeuksien nivominen entistä vahvemmin EU:n sisäisen turvallisuuden politiikkoihin, ja sovitan tässä yhteydessä toimeni täysin yhteen perusoikeuksista vastaavan tulevan varapuheenjohtajan kanssa.


Tätä silmällä pitäen terrorismin torjuntatoimia on tehostettava pikaisesti etenkin puuttumalla ns. vierastaistelijoiden ongelmaan. EU:n on autettava jäsenvaltioita tämän uhan hallinnassa paitsi radikalisoitumista ehkäisevillä ja torjuvilla toimilla myös välineillä, joilla paljastetaan vierastaistelijoiden käyttämät matkustusreitit. Jos nimitykseni komissaariksi vahvistetaan, pyrin esittämään etenemissuunnitelman ja operatiivisia toimia, joilla on todellista merkitystä terrorismin torjunnassa.


Uskon, että EU:n on alettava nähdä lainvalvonnan rooli digitaaliaikana aivan uudella tavalla. Sähköistä viestintää koskevien tietojen saatavuus on rikostutkinnan kannalta olennaisen tärkeää. Digitaaliajan lainvalvontaan liittyvillä EU:n toimilla on tarjottava tarvittavat välineet terrorismin ja vakavan rikollisuuden, myös tietoverkkorikollisuuden, torjuntaan siten, että samalla kunnioitetaan täysimääräisesti oikeutta yksityisyyteen ja henkilötietojen suojaan. Unionin tuomioistuimen tuomiossa aiemmasta tietojen säilyttämistä koskevasta direktiivistä asetetaan tiukat vaatimukset tulevalle toiminnalle (ks. jäljempänä). Turvallisuutta koskeva tutkimus auttaa myös hyödyntämään uutta tekniikkaa Euroopan muuttamisessa kansalaisten kannalta turvallisemmaksi.


Aion tehdä tiivistä ja luottamukselliseen kumppanuuteen perustuvaa yhteistyötä Euroopan parlamentin ja erityisesti teidän valiokuntanne kanssa. Tässä suhteessa katson olevan vain luonnollista, että käyn syvällisiä keskusteluja LIBE-valiokunnan kanssa arvioidakseni tavoitteita ja ohjatakseni niitä tarkoituksenmukaisesti. Olen tätä varten käytettävissä aina tarvittaessa.


Työni ohjaavana periaatteena on perusoikeuksien kunnioittaminen. Ehdotukset, joita esitän lainsäädäntövallan käyttäjille muuttoliike- ja sisäasioissa, tulevat olemaan perusoikeuskirjan mukaisia. Olen myös sitoutunut työskentelemään täysin läpinäkyvästi suhteessa EU:n muihin toimielimiin sekä viestimään selkeästi Euroopan kansalaisille ja muille sidosryhmille.


4. Kysymys


Kuinka aiotte 1. joulukuuta 2014 jälkeen käyttää komission valtaa varmistaa, että maahanmuuttoon, turvapaikka-asioihin sekä rikosten ja terrorismin torjuntaan liittyvät EU-säädökset saatetaan täydellisesti osaksi kansallisia lainsäädäntöjä ja että ne pannaan täytäntöön? Kuinka aiotte tiedottaa näistä asioista kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle?


Pidättekö olemassa olevia laillista maahanmuuttoa koskevia säädöksiä tarpeeksi johdonmukaisina kyseisten ongelmien ratkaisemiseksi? Jos pidätte, voisitteko havainnollistaa tätä viimeaikaisten esimerkkien avulla? Jos ette pidä, mikä olisi Teidän strategianne?


Vuoden 2014 joulukuun 1. päivästä lähtien komission ja Euroopan unionin tuomioistuimen yleisiä valtuuksia varmistaa, että jäsenvaltiot saattavat EU:n lainsäädännön asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöä ja panevat sen täytäntöön, sovelletaan myös poliisiyhteistyön ja rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön aloilla toteutettaviin toimenpiteisiin. Muuttoliike- ja turvapaikka-asioissa komission yleiset valtuudet ovat voimassa jo nyt.


Jos nimitykseni komissaariksi vahvistetaan, asetan tavoitteekseni, että EU:n lainsäädäntö, joka koskee järjestäytyneen rikollisuuden, terrorismin ja yksityissektorin korruption torjuntaa sekä käytettävissä olevien tietojen vaihtoa jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten kesken, saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä ja pannaan täytäntöön. Vastuualaani kuuluvilla muilla politiikanaloilla kehotan tarvittaessa epäröimättä kollegiota käynnistämään rikkomusmenettelyjä ja varmistan sisäisen turvallisuuden strategian täytäntöönpanon jatkuvan seurannan ja siitä raportoinnin.


Muuttoliike- ja sisäasioissa on viime vuosina annettu huomattava määrä uutta lainsäädäntöä, johon perustuvat muun muassa Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä, joukko laillista muuttoliikettä koskevia toimenpiteitä, uusi kattava lähestymistapa ihmiskaupan torjuntaan ja uusi Schengen-alueen hallinnointijärjestelmä, vain muutamia mainitakseni. Yksi tulevien vuosien suurimmista haasteista on varmistaa mainitun lainsäädännön täysimääräinen ja johdonmukainen saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpano kaikkialla Euroopassa. Annan esimerkin turvapaikka-asioista. Jos yhteisen turvapaikkajärjestelmän uusia normeja sovelletaan yhdenmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa, henkilöiden, joilla on samanlainen tilanne, pitäisi saada sama päätös riippumatta siitä, missä heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään. Hyvin toimiva yhteinen turvapaikkajärjestelmä luo jäsenvaltioille keskinäisen luottamuksen, jonka pohjalta ne voivat ryhtyä uusiin toimiin järjestelmän parantamiseksi. Lisäksi se luo EU:n kansalaisille luottamusta siihen, että kaikki noudattavat sääntöjä. Tavoitteenani on myös muuttoliikettä koskevan säännöstön tuloksellinen täytäntöönpano. Pyrin varmistamaan, että komissio toimii täysipainoisesti perussopimusten vartijana, enkä epäröi käyttää komission täytäntöönpanovaltuuksia, jos se osoittautuu tarpeelliseksi.


Jos nimitykseni komissaariksi vahvistetaan, pidän LIBE-valiokunnan säännöllisesti ajan tasalla edistymisestä kaikkien vastuualaani kuuluvien EU:n välineiden täytäntöönpanossa.


Yksi toimikauteni ensimmäisistä tavoitteista, kuten puheenjohtajaksi valitun Jean-Claude Junckerin poliittisissa suuntaviivoissa esitetään, on viedä loppuun EU:n sinisen kortin järjestelmän tarkistaminen. Järjestelmä liittyy korkeasti koulutettujen kolmannen maan kansalaisten lailliseen muuttoliikkeeseen. Sinistä korttia koskevan direktiivin täytäntöönpanon ensimmäiset vuodet ovat tuoneet esiin useita puutteita, kuten sen, että olemassa on kilpailevia, rinnakkaisia kansallisia järjestelmiä, jotka aiheuttavat pirstoutumista ja epävarmuutta ja rajoittavat mahdollisuuksia käyttää lainsäädäntöä kyvykkäiden ihmisten houkuttelemiseksi EU:hun. Lisäksi korkeasti koulutetut muuttajat näkevät EU:n kokonaisuutena, aivan kuten Yhdysvallat, Kanadan ja Australian. Siksi meidän on varmistettava, että EU:n sisäinen liikkuvuusjärjestelmä, joka helpottaa taitojen ja kykyjen liikkumista EU:n rajojen sisäpuolella, on houkutteleva vaihtoehto.


Laillista muuttoliikettä koskevat tavoitteeni eivät rajoitu vain korkeasti koulutettuihin muuttajiin. EU saattaa kohdata puutteita monilla eri työmarkkina-aloilla. Haluan tehdä yhteistyötä kollegoideni kanssa, jotta voimme tunnistaa Euroopan tarpeet ja perustella sen, miksi osaamisvajeeseen on puututtava laillisen muuttoliikkeen keinoin. Meidän on laadittava eurooppalaiset säännöt, joilla selvennetään laillisia reittejä, joita pitkin kaikki työntekijäryhmät voivat saapua Eurooppaan. Meidän on toimittava tehokkaammin niitä tahoja vastaan, jotka käyttävät laittomia muuttajia hyväkseen, huolehtimalla sääntöjen, kuten laittomien maahanmuuttajien työnantajiin kohdistettavia seuraamuksia koskevan direktiivin, tehokkaasta täytäntöönpanosta. Tämä auttaa myös heikentämään yhtä laittoman muuttoliikkeen vetotekijöistä.


Asialistallani korkealle nousevat myös neuvottelut opiskelijoita ja tutkijoita koskevasta direktiivistä – tärkeä tekijä parhaiden kykyjen houkuttelemisessa EU:hun – jotta ne saataisiin päätökseen vuonna 2015.


Yleisemmällä tasolla ehdottaisin kuntokartoituksen tekemistä laillista muuttoliikettä koskevalle lainsäädännölle sen selvittämiseksi, mitä ongelmia ja puutteita on mahdollisesti vielä ratkaistava. Voimassa olevan lainsäädännön perinpohjaisen arvioinnin perusteella tavoitteenamme pitäisi, läheisessä yhteistyössä Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden kanssa, olla sen varmistaminen, että laillista muuttoliikettä koskevasta EU:n kehyksestä tehdään johdonmukaisempi ja yhtenäisempi.


5. Kysymys


Euroopan unionin tuomioistuin julisti yhdistetyissä asioissa C-293/12 (Digital Rights Ireland) ja C-594/12 (Seitlinger) 8. huhtikuuta 2014 antamassaan tuomiossa direktiivin 2006/24/EY (tietojen säilyttämistä koskeva direktiivi) pätemättömäksi.


Voisitteko kertoa, mitä toimia aiotte toteuttaa sen varmistamiseksi, että tämä tuomio pannaan täytäntöön koko unionissa? Harkitsisitteko lainsäädännöllisten tai muiden toimien toteuttamista myöhemmässä vaiheessa?


Euroopan unionin tuomioistuimen yhdistetyissä asioissa C-293/12 (Digital Rights Ireland) ja C-594/12 (Seitlinger) antamalla tuomiolla on käänteentekevä merkitys perusoikeuksien suojelun kannalta, mutta se edellyttää samalla myös huolellista analysointia.


Tuomioistuin totesi selkeästi, että aiempi tietojen säilyttämistä koskeva direktiivi (2006/24/EY) ei ollut suhteellisuusperiaatteen mukainen, joten se oli pätemätön. Tuomioistuin totesi samalla, että kun otetaan huomioon sähköisten viestintävälineiden kasvava merkitys, aiemman tietojen säilyttämistä koskevan direktiivin mukaan säilytettävät teletiedot ovat hyödyllinen väline rikostutkinnassa. Tähän liittyen tuomioistuin totesi, että tällaisella tietojen säilyttämisellä voitiin aidosti saavuttaa yleisen edun tavoite eli vakavan rikollisuuden ja kansainvälisen terrorismin torjunta.


Vaikka EU:lla ei tällä hetkellä ole lainsäädäntöä, joka velvoittaisi jäsenvaltiot edellyttämään tietojen säilyttämistä, jäsenvaltiot voivat silti laatia tai pitää voimassa alan kansallista lainsäädäntöä sähköisen viestinnän tietosuojadirektiiviä (2002/58/EY), unionin lainsäädännön yleisperiaatteita, kuten perusoikeuksia, ja omia perustuslaillisia periaatteitaan kunnioittaen.


Kun otetaan huomioon oikeuksien suojeluun, kansalaisten turvallisuuteen ja markkinoiden toimintaan kohdistuvat vaikutukset ja riskit, komission olisi tarkasteltava mahdollisuuksia antaa tulevaisuudessa yhteiset säännöt, jotka koskevat tällaisten tietojen säilyttämistä perusoikeuksien mukaisesti. Tuomioistuimen tuomiossa esitetään joukko tiukkoja vaatimuksia, jotka mahdollisten uusien, tietojen säilyttämistä koskevien EU-säädösten on täytettävä. Ne koskevat muun muassa tiedonkeruun erottelun ja tehokkaiden tietosuojatakeiden tarvetta.


Jos nimitykseni komissaariksi vahvistetaan, tarkastelen parhaita etenemistapoja tiiviissä yhteistyössä kollegion muiden jäsenten kanssa ja ryhdyn tähän arviointiin avoimessa vuoropuhelussa Euroopan parlamentin, jäsenvaltioiden, kansalaisten, tietosuojaviranomaisten ja elinkeinoelämän edustajien kanssa.