Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)
EUROPEISKA KOMMISSIONEN, HUR VÄLJS…
  1. OMRÖSTNING OM GODKÄNNANDE

    Kommissionsordföranden presenterar sin uppställning samt de politiska prioriteringarna under en av Europaparlamentets plenarsessioner. Efter en debatt beslutar ledamöterna, genom en majoritet av de avgivna rösterna, om det ska ge det nya kommissionskollegiet mandat för fem år.

423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 nedlagda röster. På onsdagen röstade Europaparlamentet ja till 27 nya kommissionärer, som strax innan presenterade sitt handlingsprogram för de kommande fem åren. Nu måste den nya kommissionen formellt bekräftas av EU-ländernas stats- och regeringschefer för att kunna börja den första november. (Läs mer: Parlamentet röstar ja till nya EU-kommissionen )

Den nya Europeiska kommissionen som leds av Jean/Claude Juncker har nu formellt valts av Europaparlamentet i Strasbourg med 423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 nedlagda röster. I vår nyhetsgrafik hittar du dess sammansättning, kommissionärerna och deras ansvarsområden. (Läs mer: Den nya Europeiska kommissionen har röstats fram)

Ref. : 20141028TST76429
 
 
Startskottet har gått för Junckers kommission
 

Jean-Claude Juncker och hans team kan lämna startblocken när EU-parlamentarikerna röstar ett rungande ja. Ett varmt välkomnande från de stora grupperna men ilska från andra.

 
Föredragningslista för plenarsammanträdet
 

09:00-11:45 - Den valde kommissionsordföranden presenterar kommissionskollegiet och kommissionens arbetsprogram

 
 

11:45-12:15 - Val av kommissionen