Ga naar de inhoud

Huis van Europa

Huis van Europa: Eén huis, vele culturen

Het Huis van Europa staat in het centrum van Den Haag, aan de Hofvijver vlakbij het Binnenhof. In het Huis zijn twee organisaties gevestigd: de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Informatiebureau in Nederland van het Europees Parlement. Deze instellingen zijn het eerste contactpunt voor burgers en pers in Nederland als zij informatie zoeken over de laatste ontwikkelingen in de Europese Commissie en het Europees Parlement, en/of rond Europese besluitvorming.

Ontmoetingsplaats

Daarnaast is het Huis van Europa vooral ook een ontmoetingsplaats waar burgers terechtkunnen met al hun vragen over de Europese Unie. In een gemakkelijk toegankelijk Informatiepunt kan iedereen zich op de hoogte stellen van de stand van de Europese besluitvorming en de rol van Nederland daarin, over het ontstaan van de Europese Unie, over werken bij een Europese instelling of gewoon eens binnenlopen om te kijken wat Europa allemaal te bieden heeft.

Ruimte voor debat

Uiteraard wordt er ook stevig gedebatteerd. Het Huis van Europa wil de dialoog over Europese kwesties aanmoedigen. We willen burgers en maatschappelijke organisaties actief betrekken bij het Europadebat om het bewustzijn over de Europese Unie en de Europese besluitvorming te vergroten. Het Huis van Europa biedt daarom een ruime conferentiezaal aan waar debatten, conferenties, colleges, seminars en culturele evenementen kunnen worden georganiseerd. Verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen kosteloos gebruik maken van deze ruimte als zij een evenement organiseren rondom een Europees thema. Het Huis staat open voor de hele samenleving, voor zowel voor- als tegenstanders van de Europese Unie.

Scholieren en studenten

De deuren van het Huis van Europa staan open voor scholieren en studenten. Wie 'Brussel' dichterbij wil halen, kan met de klas of groep studenten een bezoek brengen aan het Huis. Wilt u met uw groep scholieren/studenten meer weten over de beleidsterreinen van de Europese Unie of een algemene inleiding over de Europese instellingen krijgen, dan kunnen wij dat organiseren. In overleg met u stellen wij een programma samen waarbij gelet wordt op de leeftijd. U kunt een bezoek aanvragen via het volgend e-mailadres: Thijs.BONENKAMP@ext.ec.europa.eu