skip to content
 
 
 
2014-03-13

A képviselők egyforma töltőt sürgetnek a mobiltelefonokhoz

Az EU-ban forgalmazott összes mobiltelefonhoz használható, egységes töltőt kellene kifejleszteni a képviselők szerint, akik a rádióberendezésekről szóló jogszabályok felülvizsgálatáról szavaztak csütörtökön. A jogszabálytervezetről már informális megállapodás született a Tanáccsal.

„A rádióberendezésekről szóló, modernizált irányelv hatékony eszköze a készülékek közötti interferencia kiküszöbölésének. Különösen örülök, hogy sikerült megállapodni az egységes mobiltöltőről, amely a fogyasztók és a környezet érdekét egyaránt szolgálja. Nem halmozódnak többé a töltők a fiók mélyén, és nem keletkezik évente 51 tonna elektronikus hulladékˮ - mondta a téma felelőse, Barbara Weiler német szocialista képviselő.

Az irányelvtervezet rádióberendezések, így például mobiltelefonok, autónyitók és modemek piaci bevezetésével kapcsolatban fogalmaz meg egységes szabályokat. Célja, hogy a szabályzás tartsa a lépést az egyre több és egyre változatosabb készülékkel, garantálja, hogy azok nem zavarják egymást, és megfelelnek az alapvető egészségügyi és biztonsági feltételeknek.

Egységes töltő

A képviselők ismét egységes töltő kifejlesztését kérik bizonyos rádióberendezésekhez, konkrétan a mobiltelefonokhoz, hiszen az egyszerűbbé tenné a hordozható telefonok használatát, csökkentené a vásárlói költségeket, és kevesebb feleslegessé vált töltő végezné a szemetesben.

A képviselők módosításai következtében a jogszabálytervezet szerint az egységes töltővel való kompatibilitás alapvető elvárás lesz. Azonban az Európai Bizottság dönti majd el, hogy a rádióberendezések mely csoportja köteles megfelelni ennek a követelménynek.

A nem biztonságos rádióberendezések nyilvántartása

A képviselők támogatták, hogy az új biztonsági előírásoknak nem megfelelő készülékek észleléséhez a hatóságok további piacfelügyeleti eszközöket kapjanak.

Miután a Bizottság alaposan kiértékelte a tagállamok által az ilyen készülékekről nyújtott információkat, meghatározza, hogy melyek azok a termékkategóriák, amelyeket a piaci forgalmazás előtt kötelezően regisztrálni kell. Az Egyesült Államokban már működik egy hasonló adatbázis.

A következő lépések

A tervezetet 550 szavazattal, 12 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett fogadták el, és a jogszabály még a Tanács hivatalos jóváhagyására vár. A tagállamoknak két év alatt kell nemzeti jogrendjükbe átültetni az irányelvet, a gyártóknak pedig három év múlva kell megfelelniük az előírásoknak.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2014.3.13-ra kattintva)
A plenáris vita felvételről (2014.3.12.)
Jelentéstevő: Barbara Weiler (S&D, Németország)
Az eljárás lépései (angolul)

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)

LŐVEI Andrea
irodavezető
mb. sajtóattasé
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Tel: +36 1 411 3540
Mobil: +36 20 334 6258
E-mail: andrea.lovei@europarl.europa.eu