skip to content
 
 
 
2017-09-14

Termékek és szolgáltatások akadálymentesítése

A fogyatékkal élő emberek a jövőben könnyebben használhatnak olyan fontos termékeket és szolgáltatásokat, mint a telefonok, ATM-ek, jegyautomaták és beléptető rendszerek.

Jelenleg mintegy 80 millió uniós polgár él valamilyen fogyatékkal és az öregedő népesség miatt ez a szám a jövőben csak nőni fog. Alapvető fontosságú, hogy a fogyatékkal élők mellett a nehezebben mozgó idősek és várandós nők érdekeit is szem előtt tartsuk - olvasható a szövegben.

Könnyebb hétköznapok

Az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag számos termék és szolgáltatás kapcsán ír elő jobb hozzáférhetőséget. A listán szerepelnek többek között:

  • pénzfelvevő automaták
  • jegyárusító automaták és beléptető rendszerek
  • számítógépek
  • telefonok és tévék
  • banki szolgáltatások
  • közlekedés, ideértve a tömegközlekedést
  • e-könyvek,
  • weboldalak és mobilalapú szolgáltatások
  • turisztikai szolgáltatások

Az intézkedéscsomag felsorolja, mit kell akadálymentesíteni, de nem ír elő pontos technikai megoldásokat, így teret hagy az innovációnak.

A követelmények között találjuk az épített környezet átalakítását is, abban az esetben, ha jelentős felújítás történik, vagy új infrastruktúra épül és erre az adott szolgáltatásnál (pl. közlekedésnél) szükség van.

Kisvállalkozásoknak nem kell

A 10 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek és/vagy a 2 millió euró alatti forgalmat bonyolító vállalkozások mentesülnek a kötelezettségek alól. A jogszabálytervezet garantálja, hogy nem rónak aránytalan terheket senkire, viszont az idő, hozzáértés vagy érdeklődés hiánya nem mentesít senkit az átalakítási kötelezettségek alól.

Idézet

Morten Løkkegaard (ALDE, DK) jelentéstevő elmondta: “A mai döntés több mint 80 millió fogyatékkal élő ember helyzetén javít majd. A célunk az volt, hogy minél több termék és szolgáltatás legyen hozzáférhető, anélkül, hogy plusz terheket raknánk az európai cégekre. Ezt sikerült is elérni.”

Következő lépések

Az EP által kiegészített Bizottsági javaslatot 537 szavazattal 12 ellenében 89 tartózkodás mellett fogadták el. A szöveg képezi az EP mandátumát a Tanáccsal folytatott tárgyalásokon. 

További információ

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.