skip to content
 
 
 
2018-10-23

Ülésnyitás: alapos vizsgálatot kér az EP újságírók halála ügyében

A Parlament elnöke, Antonio Tajani nemzetközi vizsgálatot kért Dzsamál Hasogdzsi újságíró-szerző halála ügyében az Európai Parlament ülésszakának megnyitóján Strasbourgban.

„Ez a Parlament mindig ki fog állni a sajtószabadság és az újságírók szabadságának védelmében" – jelentette ki Tajani elnök, és alapos, nemzetközi vizsgálatot kért Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró és szerző halálának körülményeivel kapcsolatban. A Parlament követeli, hogy a szaúd-arábiai hatóságok kutassák fel és büntessék meg a bűntett elkövetőit, tette hozzá.

A Parlament az egy éve a tényfeltáró munkája miatt meggyilkolt máltai újságíróról, Daphne Caruana Galiziáról is megemlékezett.

Tajani elnök emellett részvétét fejezte ki az elmúlt hetekben Franciaországban, Spanyoloszágban és Olaszországban árvizeknek áldozatul esetteknek.

Az elnök az afganisztáni szavazóhelyiségeket ért támadásban életüket vesztettek családjainak is együttérzését fejezte ki.

A napirend változása

Kedd

A „Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése" címet viselő alelnök-főképviselői felszólalás címe „Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása az isztambuli szaúdi nagykövetségen" címre változik.

Délután második napirendi pontként felkerült a napirendre „A Cum Ex botrány: pénzügyi bűntett és kiskapuk a jelenlegi jogi keretben" címet viselő tanácsi és bizottsági felszólalás.

Ötödik délutáni pontként felkerült a napirendre az „Átfogó mechanizmus a demokráciáért, a jogállamiságért és az alapvető jogokért" címet viselő tanácsi és bizottsági felszólalás. A vitát novemberben vagy decemberben állásfoglalásról való szavazással zárja a Parlament.

Csütörtök

A délutáni, „Tisztességes piac az ipar számára" címet viselő szóbeli választ igénylő kérdés helyett bizottsági felszólalás lesz ugyanezzel a címmel, ugyanebben az időpontban.

Szakbizottsági kérések a Tanáccsal és Bizottsággal folytatott tárgyalások megkezdésére

Több szakbizottság döntött úgy, hogy az Eljárási Szabályzat 69c szabályának értelmében tárgyalásokat kezd a többi intézménnyel. A határozatok a plenáris weboldalán tekinthetők meg.

Ha kedd éjfélig nem érkezik kérés arra vonatkozóan, hogy a döntésekről szavazzon a Parlament, akkor a szakbizottságok elkezdhetik a tárgyalásokat.

További Információ

Az ülésnyitás felvételről (2018.10.22 -re kattintva)

EbS+

Napirend

Plenáris hírlevél

A plenáris ülés élő közvetítése

Sajtótájékoztatók és más események élő közvetítése

EuroparlTV

Az Európai Parlament multimédiás honlapja

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu