skip to content

 
 
 

Túl az első X-en

A „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!" egy középiskolásoknak szóló vetélkedő, amelynek célja, hogy a fiatalok megértsék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A vetélkedő során a diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kell számot adniuk, hanem kreatív feladatokat teljesítve meg kell szólítaniuk saját korosztályukat, hogy meggyőzzék diáktársaikat, miért fontos elmenni szavazni, és hogyan tudják szavazatukkal befolyásolni szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Díjazás

1. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményt kap, és utazást nyer iskolája részére Strasbourgba 26 fő (24 diák + 2 kísérő) részére az Euroscola játék 2017 őszén tartandó programjára

2. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményben részesül

3. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményben részesül

Részvétel

A versenyen a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok vehetnek részt. A vetélkedő négyfős csapatok között zajlik. Egy iskola akár több csapattal is nevezhet.

Időpontok

A vetélkedő három fordulóból áll: egy őszi iskolai fordulóból, tavaszi regionális fordulókból és egy országos döntőből áprilisban.

A vetélkedőt az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája a Nemzeti Választási Irodával közösen szervezi.

A következő vetélkedő 2018 őszén indul.

A 2016-os versenyfelhívás, tananyag és részletek
A verseny fődíjáról, az Euroscoláról