skip to content

 
 
 

EU-óra

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája a Millenáris Parkban található Európa Pontban ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tart általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak.

Az Iroda speciális csoportok bevonását is tervezi a tájékoztatásba és a programokba, így szeretettel várjuk az ép intellektusú látás- és hallássérültek, mozgássérültek, hátrányos helyzetűek jelentkezését is.
A projekt célja, hogy az európai uniós ismeretek terjesztésével, átadásával olyan gyakorlatias témákban igazodjanak el az érdeklődő fiatalok, mint például az önéletrajzírás, munkavállalás az EU-ban, ösztöndíjak felkutatása vagy cserediákprogramokban való részvétel.

 

Az EU-órákra jelentkezni előreláthatólag 2019 januárjától lehet.

 

A program keretében az alábbi modulok közül lehet választani.

1. EU - a tE Utad!

A modul EURobi vagy EURozi kreatív önéletrajzának példáján keresztül mutatja be az uniós ösztöndíjak, tanulás, ifjúsági programok, tehát az Erasmus+ világát. Emellett hasznos tudnivalókat tartalmaz a gyakornokság, Europass dokumentumcsalád és a leendő munkavállalás világából is a résztvevők számára.

2. A vén Európa

A modul az Európai Unió történelmét mutatja be röviden és élményszerűen. Emellett az uniós alapjogok, jogérvényesítés témakörével foglalkozik.

3. EUlabirintus

A modul során a diákok megismerkednek az EU főbb intézményeivel, az EP összetételével és döntéshozatali mechanizmusával, illetve ennek kapcsán a választásokkal és a magyar képviselők munkájával az EP-ben. Ezen modul során részvételre sarkalljuk a diákokat egy szituációs játékon keresztül. A játékban a diákok parlamenti képviselőkké válnak, akik munkabizottságokban dolgozva javasolnak megoldást adott problémákra.  Az óra alapelve a részvétel és a kooperáció.

4. Játssz Európát!

Ez a modul az EU különböző tagállamait mutatja be és azok jellegzetességeit, szimbólumait. Kitér arra, hogy hogy néz ki Európa földrajza és az utazás a különböző országok között. Foglalkozik a hivatalos nyelvekkel és a nyelvi sokszínűséggel.

5. EU365

Ebben a modulban az EU azon vívmányai kerülnek elő, amelyek az uniós polgárok mindennapjait áthatják és jelen vannak a hétköznapjaikban. Itt merülnek fel például a fogyasztóvédelem és az euróval kapcsolatos témakörök is. Fontos témakör az egységes piac és az Unió gazdaságáról szóló alapismeretek.

6. egyéb, speciális modul

Az EU-óra programjaira októbertől egészen márciusig lehet előzetesen jelentkezni, előreláthatólag minden kedden és szerdán 10.00 és 12.00 órai kezdettel várjuk egy ingyenes, érdekes, de mindenekelőtt izgalmas foglalkozással a gyerekeket és a fiatalokat. Az órák időtartama 90 perc, a csoport létszáma legfeljebb 35 fő.

További információ

Az Európa Pont megközelítése

1024 Budapest, Lövőház u. 35.

  • 2-es metróval a Széll Kálmán térig, majd gyalog,
  • 4-6-os villamossal a Széna térig, majd gyalog, illetve
  • gépkocsival.

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája fenntartja az időpontváltoztatás jogát!