skip to content

 
 
 
2018-09-10

Fedezd fel Európát!

Filmezz! Pályázz! Utazz!

Nyerjetek osztálykirándulást az Európa Pontba, Budapestre!

Fedezd fel Európát!
Fedezd fel Európát!

A 2019. májusi európai parlamenti választásokra készülve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Az osztályok legfeljebb két perc hosszúságú, ötletes, videómegosztó oldalra feltöltött kisfilmmel pályázhatnak.

A videó témája: európai parlamenti választások 2019-ben.

A pályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét az európai választásokra, különösen arra, miért fontos, hogy az első választók is részt vegyenek a voksoláson. A pályázat ösztönzi továbbá a fiatalokat annak feltérképezésére, hogy milyen előnyökkel járt számukra, családjuk, iskolájuk, lakóhelyük számára, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.

A videófilmeknek a következő feltételeket kell teljesíteniük:

  • a videófilm maximum 2 perc hosszúságú lehet;
  • aláfestő zenét és szöveget tartalmazhat a szerzői jogok figyelembevételével;
  • videót bármilyen képfelvételre alkalmas eszközzel el lehet készíteni (például telefon, kamera, tablet);
  • minimális felbontás: 640x480;
  • a filmen a regisztrált osztály tagjai szerepelhetnek, valamint azon személyek, akik beleegyezésüket adták a filmben való szerepléshez;
  • a csapatoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a rövidfilm semmilyen másokat sértő magatartást, szöveget (beszéd vagy felirat) nem tartalmazhat.

A videófájlt a pályázóknak fel kell tölteniük egy videómegosztó oldalra, a linket pedig e-mailben el kell küldeniük a megyei Europe Direct irodának a kitöltött pályázati űrlappal (pdf, jpg formátumban) együtt. A pályázati űrlapon a pályázók röviden ismertetik, hogy hogyan készült a videófelvétel (pl. előkészületek, létszám, technika).

Részvételi feltételek

A versenyre olyan osztályok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai a 2018/2019-es tanévben középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és a kilencedik, vagy ennél magasabb évfolyamra járnak.

A versenyre osztályok nyújthatják be a pályázatukat. A versenyre valamennyi, a fővároson kívüli magyarországi középiskolából jelentkezhetnek.

Megyénként a versenyfeladatot legjobban megoldó két osztály nyerhet látogatást az Európa Pontba (az Európai Unió Házába), Budapestre. A megyénkénti két nyertes osztály két különböző iskolából kerül ki.

Pályázni a kitöltött űrlappal és a versenyfeladattal lehet. Az űrlap rövid motivációs részt is tartalmaz (maximum 1/2 oldal), melyben a pályázó röviden leírja, hogy intézménye miért pályázik, valamint fel kell sorolni az iskola összes uniós versenyben (nemzetközi, országos, megyei) való korábbi részvételét (pl. Fedezd fel EUrópát! 1-2., Euroscola, 4 for Europe, Túl az első X-en, Parlamenti Ifjúsági Nap stb.) és helyezését az utóbbi két évben. Az iskola a jelentkezéssel vállalja, hogy az osztályt, a kísérő tanárral és esetleg más kísérőkkel együtt elengedi a kirándulásra.

A versenyfeladatról és a versenyfelhívásról a megyei Europe Direct irodák nyújtanak további információt.

Nyeremény

A negyedik alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program nyertesei, összesen 38 osztály, egynapos budapesti osztálykirándulást nyernek. A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak.

Maximális létszám: 40 fő (kísérő tanárokkal együtt). Pályázatuk pozitív elbírálása esetén javasoljuk, hogy a maximális létszámot töltsék fel – adott esetben más osztályokból -, hogy minél több diákjuk vehessen részt a programon.

A jelentkezés módja

A pályázó tanintézménynek a kitöltött és aláírt jelentkezési lapot, valamint a videómegosztó honlapra mutató linket a megyei Europe Direct irodák e-mail címére kell elküldenie.

Jelentkezési határidő: 2018. november 26.

A Fedezd fel Európát! az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája,  az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által indított program.