skip to content

 
 
 

Fedezd fel Európát!

A római szerződés aláírásnak 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Az osztályok legfeljebb két perc hosszúságú, ötletes, videómegosztó oldalra feltöltött kisfilmmel pályázhatnak.


A videó témája: Magyarország uniós tagságának előnyei.

A pályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét az Európai Unióra, Magyarország uniós tagságának előnyeire, különösen arra, hogy az EU hogyan járul hozzá Magyarország fejlődéséhez. A pályázat ösztönzi továbbá a fiatalokat annak feltérképezésére, hogy mit hozott számukra, családjuknak, iskolájuknak vagy lakóhelyüknek az uniós tagság (ideértve például a diákcsereprogramokat, az önkéntességi, munkavállalási és továbbtanulási lehetőségeket, valamint az európai uniós forrásokból megvalósult helyi fejlesztéseket).

A videófilmeknek teljesíteniük kell a következő feltételeket:
• legfeljebb 2 perces hosszúság;
• aláfestő zenét és szöveget tartalmazhatnak;
• videót bármilyen képfelvételre alkalmas eszközzel el lehet készíteni (például telefon, kamera, tablet);
• minimális felbontás: 640x480;
• a filmen a regisztrált osztály tagjai szerepelhetnek, valamint azon személyek, akik beleegyezésüket adták a filmben való szerepléshez;
• a csapatoknak fokozott figyelmet kell arra fordítaniuk, hogy a rövidfilm semmilyen másokat sértő magatartást, szöveget (beszéd vagy felirat) nem tartalmazhat.

A videófájlt a pályázóknak fel kell tölteniük egy videómegosztó oldalra, a linket pedig e-mailben el kell elküldeniük a megyei Europe Direct irodának a kitöltött pályázati űrlappal együtt (pdf, jpg). A pályázati űrlapon a pályázók röviden ismertetik, hogy hogyan készült a videófelvétel (előkészületek, létszám, technika).

Részvételi feltételek

A versenyre olyan osztályok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai a 2017/2018-as tanévben középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és a kilencedik, vagy ennél magasabb évfolyamba járnak.

A versenyre az osztályok nyújthatják be a pályázatokat, egy iskolából legfeljebb két osztály pályázhat. Amennyiben egy iskolából több mint két osztály szeretne pályázni, az iskola előválogatást tart, és kiválasztja a legjobb két osztályt. A versenyre valamennyi, fővároson kívüli magyarországi középiskolából jelentkezhetnek.

Megyénként a versenyfeladatot legjobban megoldó két osztály nyerhet látogatást az Európai Unió Házába, Budapestre. A megyénkénti két nyertes osztály két különböző iskolából kerül ki. Egy iskolából így legfeljebb egy osztály kaphat nyereményt.

Pályázni a kitöltött űrlappal és a versenyfeladattal lehet. Az űrlap rövid motivációs részt is tartalmaz (maximum 1/2 oldal), melyben a pályázó röviden leírja, hogy intézménye miért pályázik, valamint fel kell sorolni az iskola összes uniós versenyben (nemzetközi, országos, megyei) való korábbi részvételét (pl. Fedezd fel EUrópát!1-2., Euroscola, 4 for Europe, Túl az első X-en, Parlamenti Ifjúsági Nap stb.) és helyezését. Az iskola a jelentkezéssel vállalja, hogy az osztályt kísérő személyzettel együtt elengedi a kirándulásra.

A versenyfeladatról, a versenyfelhívásról a megyei Europe Direct irodák adnak információt.

Díjazás és program

A harmadik alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program keretében 2018-ban országosan összesen legfeljebb 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába egynapos osztálykirándulás keretében.

A Fedezd fel Európát! az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által indított program.

A verseny fődíjáról, az Euroscoláról