skip to content
 
 
  • Európa Pont
 

Főoldal

Hírek

Eurobarometer felmérés
A Római Szerződés 60. évfordulójának évében az európai polgárok inkább az egységes politika integráció mellett teszik le voksukat, mintsem hogy több tagállamban is párhuzamos, de esetleg más-más irányba mutató politikákat lássanak. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ebben a kérdésben tagállamonként jelentős eltérések mutatkoznak.
2017. május 7-én, vasárnap kerül megrendezésre az immár hagyományos európa-napi fesztivál és családi nap a Szabadság téren.

Az Európa Pont programjai

Májusban ünnepeljük Magyarország EU-csatlakozásának 13. évfordulóját, és az Európai Unió születésnapját. Május 9-e, az ún. Schuman- vagy Európa-nap az Európai Unió egyik fő jelképe. 1950. május 9-én ismertette Robert Schuman az egységes Európa megteremtésére – mint a béke biztosítékára – vonatkozó javaslatát. Ezt a javaslatot – amely Schuman-nyilatkozat néven ismert - tekintjük a mai Európai Unió megszületéséhez vezető egyik első lépésnek. Az Európa-napot mind a 28 tagállamban megünneplik, különféle rendezvényekkel, Budapesten május 7-én vasárnap, a Szabadság téren.  

Sajtóközlemények

Az EP újra felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák magukat a 2015. szeptemberi tanácsi döntéshez és vegyenek át menedékkérőket Olaszországtól és Görögországtól, főleg, ami a gyermekeket illeti.  
A képviselők üdvözölték, hogy a 27 tagállam egységesen gondolkodik a Brexit feltételeiről.