skip to content

 
 
 

Akkreditáció - Új szabályok 2019. májustól

Az újságíróknak, fotósoknak és audiovizuális stáboknak sajtóakkreditációra és/vagy forgatási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy belépjenek az Európai Parlament épületeibe és ott dolgozzanak.

Az Európai Parlamentben kétféle akkreditációs lehetőség elérhető.

Rövid időtartamra szóló akkreditáció

A rövid időtartamra szóló engedély egy napra vagy az adott hét végéig érvényes.
Ilyen belépőt a Brüsszelbe, Strasbourgba vagy Luxemburgba egy adott ülésre, eseményre vagy plenáris ülésszakra érkező újságírók igényelhetnek. A regisztrációhoz először személyes felhasználói fiókot kell létrehozni az alábbi linken. Ennek megtörténtéről a megadott e-mail címre értesítést küldünk a noreply@europarl.europa.eu címről. Ezt követően lehet bejelentkezni a regisztrációs weboldalra.

Az EP újságíró-regisztrációs portálja

A felhasználói profil elkészítéséhez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:
• igazolvány méretű arckép, 3X4 képméret-arány, jpeg formátum, +/- 100 KB;
• az azonosító igazolvány (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) száma és lejárati dátuma; és
• sajtóigazolvány másolata, vagy igazolás a főszerkesztőtől arról, hogy az újságíró az Európai Parlament munkáját követő tudósító.

Az akkreditációs kérelem jóváhagyását követően a belépő a média-akkreditációs irodában azonosító igazolvány bemutatását követően vehető át (cím lent).

Éves akkreditáció

A Brüsszelben, Strasbourgban vagy Luxemburgban dolgozó újságírók, akik rendszeresen tudósítanak az Európai Parlament munkájáról, igényelhetnek egy teljes évre szóló akkreditációt, amely a Parlament mindhárom munkavégzési helyén érvényes. Az akkreditáció-kérés előtt kérjük, olvassa el az alábbi szabályzatot!

Éves akkreditáció szabályzata
Jelentkezési lap

Forgatási, fotózási engedély újságírók számára

Az Európai Parlamentben való forgatáshoz és fotózáshoz külön engedély szükséges. Az engedélyt a média-akkreditációs iroda adja ki és a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen keresztül igényelhető, illetve munkakezdés előtt a helyszínen is.  A Parlament területén történő filmforgatásra és fotózásra vonatkozó szabályokat az újságíróknak alá kell írniuk, el kell fogadniuk az engedély kézhezvételekor.

Szabályzat

Minden sajtóakkreditációval rendelkező újságíró szabadon használhatja a Parlament stúdióit és technikai felszerelését.

TV-stúdiók az Európai Parlamentben
Rádióstúdiók az Európai Parlamentben

Forgatási és fotózási engedély egyéb látogatók számára

A különböző rendezvényekre a Parlament vagy az EP-képviselők meghívására érkező stábok és fotósok számára az Európai Parlament speciális forgatási engedélyt állít ki, amely a nem a sajtó számára gyártott anyagok készítésére jogosít fel („non-media recording permit”). Az igénylő szervezetnek, a rendezvény szervezőjének, az EP-képviselőnek, illetve fotósnak vagy operatőrnek 24 órával az érkezés előtt kell benyújtania kérését a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen. Fontos: ez az engedély nem jogosít fel belépésre az Európai Parlament épületeibe, ehhez az igénylő szervezetnek, szervezőnek vagy EP-képviselőnek látogatói igazolványt kell kérnie, valamint ők felelősek azért is, hogy a felvételek megfeleljenek a vonatkozó szabályoknak.

A nem a sajtó számára készített anyagokra vonatkozó szabályozást ide kattintva lehet elérni:

Szabályzat szervezetek részére

Kontakt

Brüsszel:
A média-akkreditációs iroda a látogatói bejáratnál (Rue Wiertz 60, Paul-Henri Spaak épület), a biztonsági ellenőrzésen áthaladva balra található.
Nyitva tartás: Hétfőtől csütörtökig: 08:30 – 17:45 Pénteken: 08:30 -13:00
• BRU - PHS -1C029
• Telefonszám: (+32) 2 28 42555 (BXL)
• E-mail: media.accreditation@europarl.europa.eu

Strasbourg:
Nyitva tartás: a plenáris ülések ideje alatt; H: 12:00-20:00, K-Sze: 8:00-20:00, Cs: 8:00 - a plenáris ülés végéig. Sajtóbejárat, Louise Weiss (LOW) épület  - első ajtó balra a belső udvaron (Bronislaw Geremek Agora).  
• STR - LOW N00307
• Telefonszám: (+33) 3 881 72555 (STR)
• E-mail: media.accreditation@europarl.europa.eu

Efthalia ARVANITI , Telefonszám: (+32) 2 28 32098 (BXL)

Georg TENHAGEN, Telefonszám: (+32) 2 28 44817 (BXL),  (+33) 3 881 74561 (STR)  
Mobiltelefonszám: (+32) 498 98 35 44 , E-mail: georg.tenhagen@ep.europa.eu

További információ

Média-akkreditáció a Bizottságnál
Média-akkreditáció az Európai Tanácsban