Claudia ȚAPARDEL
 • Claudia
  ȚAPARDEL
 • Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament
 • Member
 • Romania Partidul Social Democrat
 • Date of birth: 16 December 1983, București

Member

 • TRAN Committee on Transport and Tourism
 • AFCO Committee on Constitutional Affairs
 • DSAS Delegation for relations with the countries of South Asia

Substitute

 • BUDG Committee on Budgets
 • D-MX Delegation to the EU-Mexico Joint Parliamentary Committee
 • DLAT Delegation to the Euro-Latin American Parliamentary Assembly

Most recent activities

 • Săptămâna acesta, în Comisia TRAN a avut loc o dezbatere pe marginea Raportului privind Serviciile de livrare internațională de colete, un sector competitiv și inovator, care a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Cu acest prilej am susținut o scurtă intervenție referitoare la cum putem îmbunătății actualele servicii de livrare în Europa și despre care va fi rolul noului regulament european asupra consolidării pieței unice. În Uniunea Europeană sunt comandate online și livrate în jur de patru milioane de colete în fiecare an. Cu toate acestea, majoritatea acestor trimiteri poștale sunt cumpărate și transportate în cadrul aceluiași stat, doar 15% dintre consumatori recurgând la comenzi online din altă țară. Consultările publice efectuate de Comisie relevă că principală piedică în calea extinderii acestui sector o reprezintă costurile ridicate, în special în raport cu cele pentru livrările interne. Consumatorii europeni au semnalat că au nevoie de mai multe informații în ceea ce privește opțiunile de preț și de livrare disponibile, dar și de o mai bună îndrumare cu privire la procedurile în caz de daune și pierderi și întârzieri ale coletelor. În acest context, prin intervenția mea în dezbaterea TRAN am vrut să transmit că, din perspectivă europeană, obiectivul principal al amendamentelor depuse la Regulamentul Comisiei este transparentizarea pieței de colete livrate internațional, în vederea obținerii unei imagini de ansamblu a tarifelor existente în toate statele membre. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, la nivelul Uniunii Europene, persistă diferențe mari între state în ceea ce privește disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor transfrontaliere, iar clienții nu cunosc drepturile pe care le au din momentul în care au trimis sau comandat un colet. Fie că vorbim de servicii publice sau comerciale, consider că cetățenii europeni trebuie să beneficieze de prețuri echitabile, iar autoritățile naționale cu rol de supraveghere trebuie să aibă posibilitatea de a interveni pe piață în vederea asigurării de condiții echitabile între toți operatorii. Cu toate acestea, am dorit să atrag atenția asupra faptului că operatorii poștali responsabili de livrarea coletelor ar trebui să aibă obligația de a prezenta autorităților naționale și europene date despre felul în care ajung la tarifele finale doar în situația în care există semnale că acestea nu respectă criteriile de accesibilitate. În acest sens, am salutat includerea în Raportul Parlamentului a unei prevederi prin care se asigură confidențialitatea și protecția datelor de natură comercială și personală, subliniind că acesta este un pas important în crearea unui mediu transparent și bazat pe încredere.
  22/06/2017 18:00 - facebook
 • În urmă cu 22 de ani, la 22 iunie 1995, #România trimitea Uniunii Europene solicitarea de a deveni membru al blocului comunitar. Cererea oficială a fost trimisă împreună cu Declarația de la Snagov, prin care toate partidele politice importante din România își exprimau sprijinul pentru aderarea la UE, precum și angajamentul de a respecta regulile și valorile acesteia. Data de 22 iunie este astfel una extrem de importantă pentru România, marcând desprinderea de trecut și începutul parcursului nostru european. La zece ani de aderare, progresele sunt evidente, țara noastră beneficiind de o creștere economică substanțială ca urmare a accesului la piața unică și la fondurile europene. Din acestea a rezultat o îmbunătățire a nivelului de trai, prin crearea de noi întreprinderi și locuri de muncă, precum și prin creșterea graduală a salariilor. În paralel, fondurile și asistența tehnică din partea Comisiei Europene și a celorlalte state membre au avut un aport important la realizarea unor proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul transporturilor unde vedem azi diversificarea și extinderea conectivității. Deși uneori criticabilă, performanța României constă în primul rând în faptul că, pe parcursul unei perioade relativ scurte, a reușit să își îndeplinească angajamentele asumate și să contribuie la consolidarea proiectului european. România reprezintă astăzi un pol de stabilitate politică în regiune, având totodată un potențial imens în domeniile energiei, agriculturii și apărării europene. De asemenea, se fac progrese notabile și în ceea ce privește digitalizarea economiei, în concordanță cu planurile europene de realizare a pieței unice digitale. Rămân, desigur, multe de făcut, dar nu trebuie să uităm că România este totuși un stat membru tânăr care mai are multe de învățat. Obiectivele României se vor axa în viitorul apropiat pe asigurarea unei creșteri economice echitabile, dar și sustenabile în raport cu celelalte state membre, precum și pe intrarea în spațiul Schengen și aderarea la moneda unică.
  22/06/2017 12:01 - facebook
 • 22/06/2017 11:55 - twitter
 • În urmă cu 22 de ani, la 22 iunie 1995, #România trimitea Uniunii Europene solicitarea de a deveni membru al blocului comunitar.
  22/06/2017 11:19 - twitter
 • Ieri seară în Comisia pentru Afaceri Constituționale a Parlamentului European a avut loc o dezbatere despre Raportul privind cetățenia UE din 2017. În calitate de raportor din umbră pe opinia PE referitoare la acest raport, am intervenit pentru a puncta câteva aspecte importante care reies din Raportul Comisiei Europene. În primul rând, am subliniat aspectele pozitive precum faptul că majoritatea europenilor sunt conștienți de statutul lor de cetățeni ai Uniunii Europene, dar și că majoritatea acestora apreciază în special dreptul la libera circulație în UE și doresc să știe mai multe despre drepturile lor. Avem totuși o serie de probleme: mulți dintre cetățenii europeni consideră că nu sunt suficient de bine informați pentru a vota la alegerile europene, iar o mare parte au declarat că nu cunosc drepturile legale de care beneficiază și nici instanțele cărora trebuie să se adreseze atunci când drepturile le sunt încălcate. În final, mi-am exprimat poziția cu privire la modalitățile prin care putem consolida cetățenia UE și informa cetățenii, deoarece consider că este foarte important să ne asigurăm că aceștia își cunosc drepturile și se pot bucura pe deplin de ele.
  21/06/2017 17:30 - facebook
 • Mulțumesc tuturor pentru gândurile trimise după atentatul terorist dejucat ieri seară la Bruxelles. În momentul de față situația este sub control, iar delegația din România care se află în vizită la Parlamentul European este în siguranță. Din păcate, încă ne confruntăm cu astfel de amenințări în inima Europei, ceea ce demonstrează că Uniunea Europeană trebuie să intensifice măsurile de securitate și să îmbunătățească cooperarea dintre statele membre. De această dată, atacul a fost oprit la timp de către forțele armate belgiene, singura victimă fiind atacatorul. Rămâne însă un semn de întrebare în ceea ce privește felul în care prevenim radicalizarea în rândul anumitor comunități și modul în care investim într-o strategie pe termen lung pentru eradicarea terorismului.
  21/06/2017 10:39 - facebook

Contacts

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Altiero Spinelli
  10G218
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Louise Weiss
  T08072
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Postal address

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 10G218
  1047 Brussels