Malin BJÖRK
 • Malin
  BJÖRK
 • Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left
 • Vice-Chair
 • Sweden Vänsterpartiet
 • Date of birth: 22 May 1972, Göteborg

Member

 • LIBE Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs
 • FEMM Committee on Women's Rights and Gender Equality
 • D-IN Delegation for relations with India

Substitute

 • AFET Committee on Foreign Affairs
 • DSEE Delegation for relations with Bosnia and Herzegovina, and Kosovo
 • DMAS Delegation for relations with the Mashreq countries

Most recent activities

 • Europaparlamentets sysselsättningsutskott röstade i morse NEJ till CETA, handelsavtalet mellan EU och Kanada. En delseger för alla oss som värnar demokrati och arbetar för internationella handelsavtal som står upp för miljö, arbetsrätt, och demokrati.
  08/12/2016 11:12 - facebook
 • Idag röstade Europaparlamentets sysselsättningsutskott nej till CETA, handelsavtalet som EU förhandlat fram med Canada. Utskottets rapportör för avtalet, bulgariska socialdemokraten Georgi Pirinski, menade att avtalets påstådda positiva effekter är betydligt överdrivna. Han varnade också för att avtalet leder till ökade inkomstskillnader och att handelsrelationer mellan EU och utvecklingsländer missgynnas. Malin Björk välkomnar utskottets beslut som hon anser bygger på en välgrundad analys. - De synpunkter som Pirinski kommer med är mycket viktiga. Jag är glad att ledamöterna i sysselsättningsutskottet tog hans varningar på allvar. Det innebär en delseger för demokratin. Nu hoppas jag att fler ledamöter vaknar upp och faktiskt ser vilka konsekvenser ett sådant här avtal kan få och röstar nej även i internationella handelsutskottet, i Europaparlamentet och inte minst i de nationella och regionala parlamenten som också ska säga sitt om avtalet, säger Malin Björk. I januari röstar det ansvariga utskottet, utskottet för internationell handel, om CETA. I februari röstar hela parlamentet om avtalet. Därefter ska de 38 nationella och regionala parlamenten i EU:s medlemsländer också rösta om det. Än finns alltså tid att fortsätta mobiliseringen mot CETA! Läs mer om CETA och de andra handelsavtalen som EU håller på att förhandla om här: http://eu.vansterpartiet.se/2016/06/15/ny-broschyr-om-ttip-och-andra-handelsavtal/
  08/12/2016 09:30 - facebook
 • Hur påverkas aborträtten runtom i världen när Trump valts till president? Amerikanska människorättsadvokaten Janet Benshoof, som just besökt EU-parlamentet, vet åtminstone en direkt effekt. När republikanerna sitter vid makten förses allt amerikanskt bistånd med munkavle (the "gag rule"), ett förbud mot att erbjuda eller ens tala om tillgång till säker abort. Det gäller även biståndsprojekt där EU är delfinansiär, eller till och med huvudfinansiär, ihop med USA. Hon gav några råd till de ledamöter i EU-parlamentet som står upp för aborträtten: - Det är viktigt att komma ihåg är att de som drabbas värst av detta är alla de kvinnor och flickor som som tvingas föda barn mot sin vilja. Det gäller inte minst alla som våldtagits i krig - soldater såväl som civila kvinnor - och inte ens då tillåts göra abort. - Europaparlamentet har en väldigt viktig roll som opinonsbildare här. Fortsätt påminn om hur viktig rätten till abort är! - Tryck också på för att EU-kommissionen ska genomföra i praktiken det som den redan förra året åtagit sig att göra i teorin, nämligen att hänvisa till internationell rätt och se till att alla kvinnor som utsatts för våldtäkt i krig får tillgång till vård, inklusive abort, oavsett vad den nationella lagstiftningen säger. Trots att aborträtten just nu upplever en backlash inte bara i USA utan även i europeiska länder som till exempel Polen, och Italien, där många läkare vägrar utföra abort med hänvisning till den så kallade samvetsklausulen, ser Janet Benshoof ändå positivt på framtiden. - Jag har jobbat med de här frågorna sedan 1977 och upplevt både framgångar och bakslag, men på det stora hela går det ju ändå framåt. Nu talar ju till och med FN:s säkerhetsråd om att kvinnor har rätt till abort!
  07/12/2016 12:08 - facebook
 • Fantastiska Malmövänstern med Daniel Sestrajcic i spetsen är på besök. På det späckade schemat står bland annat föreläsningar om EU:s historia, flyktingpolitik, handelsavtal, skatteflykt, stadsvandring i lobbyismens spår, öldrickning, kaffe, museum, restaurangbesök och mycket mer. Så kul att ha er här!
  05/12/2016 16:52 - facebook

Contacts

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Willy Brandt
  02M089
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Louise Weiss
  T05143
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Postal address

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Willy Brandt 02M089
  1047 Brussels