Malin BJÖRK
 • Malin
  BJÖRK
 • Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left
 • Member of the Bureau
 • Sweden Vänsterpartiet
 • Date of birth: 22 May 1972, Göteborg

Member

 • LIBE Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs
 • FEMM Committee on Women's Rights and Gender Equality
 • D-IN Delegation for relations with India

Substitute

 • AFET Committee on Foreign Affairs
 • DSEE Delegation for relations with Bosnia and Herzegovina, and Kosovo
 • DMAS Delegation for relations with the Mashreq countries

Most recent activities

Emergency Aid for refugees and migrants facing severe weather conditions in European camps (debate)

18-01-2017 P8_CRE-PROV(2017)01-18(20)

  Proposition de résolution sur la République Centre Africaine

16-01-2017 B8-0087/2017

NB: This motion for a resolution is available in the original language only.

  Proposition de résolution sur la situation au Burundi

16-01-2017 B8-0086/2017

NB: This motion for a resolution is available in the original language only.

 • Samtidigt i Bryssel: Kvinnor organiserar sig mot Trump.
  20/01/2017 17:44 - facebook
 • "Människor fryser ihjäl i läger 2017 i Europa. Inte för att de måste utan för att vi skapat den här situationen med felaktiga och omänskliga politiska beslut. Vad är det för ett Europa? Ett svart hål av likgiltighet. Europas gränser har stängts och tiotusentals flyktingar sitter fast i Grekland i någon slags arrest på öarna, och tusentals ytterligare sitter fast på östra Balkan. När det gäller att skicka personal, fordon, båtar för att patrullera gränser, ja då ställer EU-länderna upp för varandra. Men när det gäller att ordna värdiga mottagarförhållanden, ja då händer ingenting. Jag ber kommissionen att kalla de villiga länderna, och jag säger de villiga medlemsländerna, för man ska inte gömma sig bakom några få som inte vill göra någonting. Visa att det går att göra skillnad! Visa oss inte varje gång att det inte går att göra skillnad." Se hela Malin Björks tal här:
  19/01/2017 09:22 - facebook
 • – Man ska komma ihåg att Tajani är en sällsynt dålig kandidat. Han var inblandad i den så kallade dieselgateskandalen, han är en homofob abortmotståndare och Berlusconis tidigare hantlangare, säger Malin Björk om EU-parlamentets nya talman. Läs mer om vad hon och andra svenska EU-parlamentariker tycker om valet av Tajani här: http://www.europaportalen.se/2017/01/konservativ-talman-lovar-vara-opolitisk
  18/01/2017 16:40 - facebook
 • Idag väljer parlamentet en ny talman. Under flera mandatperioder har valet varit en uppgörelse mellan de två största partigrupperna, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D-gruppen. Partigrupperna har helt enkelt lovat varandra trohet och gjort upp på förhand att de delar på talmansposten och tar halva mandatperioden vardera. Dessutom har de gjort upp om EU-budgeten och utskotten. Men inför denna, den andra halvan av mandatperioden, har S-kandidaten Gianni Pittella utropat att "de stora koalitionernas tid är över". Uppgörelsen gäller alltså inte längre. En undrade ju när socialdemokraterna skulle vakna upp och sluta dansa tillsammans med en allt brunare europeisk höger. EPP högergänget är missbelåtna och knorrar surt om att sossarna ska veta sin plats och minsann bara göra upp högerut och framförallt med EPP. Men så äntligen finns faktiskt politiska alternativ som tävlar om förtroendet. Politiska konfliktlinjer och olika visioner synliggörs. Vänstern vilja till förändring ställs mot högerns status quo. Det finns hela sju kandidater att välja på. Malin Björk vet vem hon kommer att rösta på, iallafall i den första valomgången. - Jag kommer förstås att rösta på vänstergruppens kandidat Eleonora Forenza. Som kvinna och stark feminist är hon ett klockrent val. Hon har en viktig roll att fylla i det här gubbväldet, säger Malin Björk. Eftersom vänstergruppen är relativt liten väntas Eleonora dock inte gå vidare till de avgörande valomgångarna. Det slutgiltiga valet väntas stå mellan socialdemokraten Pittella, EPP-gruppens Antonio Tajani eller kanske liberala ALDE-gruppens Guy Verhofstadt. - Pittella är inte mitt förstaval och han är inte min drömkandidat. Men står valet mellan Pittella och Tajani kommer jag att rösta på Pittella. Tajani är en stockkonservativ och homofob abortmotståndare. Pittella vill skaka om och skapa progressiva majoriteter. - Verhofstadt från liberalerna å sin sida är en nyliberal politiker som vill bygga en beväpnad EU-stat, en storbolagens man som står för den sortens politik som hellre räddar banker än människor. Står det slutgiltiga valet mellan honom och Tajani känns det mer som pest och kolera. Då kommer jag att lägga ner min röst, säger Malin.
  17/01/2017 08:00 - facebook

Contacts

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Willy Brandt
  02M089
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Louise Weiss
  T05143
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Postal address

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Willy Brandt 02M089
  1047 Brussels