Cecilia WIKSTRÖM
 • Cecilia
  WIKSTRÖM
 • Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe
 • Member
 • Sweden Liberalerna
 • Date of birth: 17 October 1965, Svanstein

Chair

 • CPCO Conference of Committee Chairs
 • PETI Committee on Petitions

Member

 • LIBE Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs
 • DASE Delegation for relations with the countries of Southeast Asia and the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)

Substitute

 • D-IN Delegation for relations with India

Most recent activities

Joint motion for a resolution on the situation in the Maldives

14-03-2018 RC-B8-0168/2018

Joint motion for a resolution on mercy killings in Uganda

14-03-2018 RC-B8-0165/2018
 • Nu på förmiddagen antog utskottet för framställningar med stor majoritet mitt yttrande om kontrollen av EU-rättens tillämpning. I yttrandet lyfter jag vikten av att lyssna på de medborgare som kontaktar oss gällande brister i genomförandet av EUs lagstiftning. För att lagstiftningen ska komma medborgarna till godo räcker det inte att bara rösta igenom nya lagar, medlemsländerna måste även ta sitt ansvar i att införa dem på ett korrekt sätt.
  21/03/2018 11:14 - facebook
 • Inför tvåårsdagen för de fruktansvärda terrorattentaten vid Bryssels flygplats och metro i morgon, vill jag påminna om vikten av att EU intensifierar arbetet för att bekämpa terrorism på europeisk nivå. Det är med sorg i hjärtat som jag minns tillbaka till de fruktansvärda terrorattentat som oskyldiga människor i Belgien för två år sedan utsattes för. Detta var inte attacker endast mot Bryssel och människors vardagsliv, utan knivhugg rakt in i EU:s hjärta. Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en trovärdig europeisk agenda som kan förhindra att våra ungdomar radikaliseras, och för att stärka de band som binder oss samman. Vi måste kunna fortsätta att leva fritt och samtidigt utarbeta och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att våra ungdomar slår till mot sina medmänniskor i runt om i EU. Mycket har gjorts sedan Bryssel-attentaten för att förebygga nya terrorattentat, men EU måste intensifiera sitt arbete. Så vill jag bekämpa terrorism på europeisk nivå: – EU:s medlemsländer behöver bygga upp avradikaliseringsprogram speciellt inriktade på jihadister som återvänder från terrororganisationer i Mellanöstern. – Informationsutbyten mellan EU:s informationssystem måste effektiviseras så att nationella myndigheter på ett snabbare och bättre sätt kan identifiera säkerhetshot. – Möjligheten att lagföra återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser måste stärkas. – EU:s underrättelsetjänst, EU Intelligence Centre, måste byggas ut så att länderna på ett automatiskt och rättssäkert sätt delar information om misstänkta personer och riskanalyser. – Resurser måste fördelas till gräsrotsnivå, som kan slå larm när risken finns att en enskild person radikaliseras och kan misstänkas för att involveras i extremistiska nätverk. http://www.ceciliawikstrom.eu/wikstrom-l-infor-tvaarsdagen-terrorattentaten-bryssel-knivhugg-rakt-eus-hjarta/#
  21/03/2018 09:51 - facebook
 • På lördag är det dags att flytta fram klockan en timme, vilket innebär att vi förlorar en natts sömn. Som ordförande i utskottet för framställningar har jag den senaste tiden tagit emot uppemot hundra framställningar från medborgare som kräver att tidsomställningen slopas, däribland en från Nederländerna som har undertecknats av 40 000 medborgare. Det har även pågått ett medborgarinitiativ i Finland som drygt 70 000 personer har undertecknat. Som en följd av detta antog Europaparlamentet i februari en resolution som uppmanar EU-kommissionen att vidta åtgärder. Än har jag inte hört något tillbaka från dem. Som ordförande i utskottet för framställningar arbetar jag för att EU ska bli bättre på att ta tillvara medborgarnas erfarenheter kring Europas utmaningar inom ramen för vårt lagstiftande arbete. De återkommande tidsomställningarna i samband med att sommartid övergår till vintertid och vice versa är en fråga som uppenbarligen påverkar och engagerar många medborgare. Hälsoriskerna som människor uppger att de lider av, djur som påverkas negativt, och att tidsomställningen inte sparar så mycket energi som det var tänkt är skäl nog att agera. Därför välkomnar jag att en resolution har antagits som uppmanar EU-kommissionen att utreda frågan snarast och presentera ett nytt EU-direktiv kring som slår fast en normaltid året om för unionen. https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-paverkas-vi-av-sommartiden-och-darfor-bor-vi-infora-normaltid-aret-runt/
  21/03/2018 09:38 - facebook
 • Idag har vi ett delat möte mellan utskotten för medborgerliga fri- & rättigheter och kvinnors rättigheter. Vi har bland annat diskuterat en rapport om stöd och skydd för brottsoffer och röstat om en kommittée inom EU:s myndighet för grundläggande rättigheter. Just nu lyssnar vi till en presentation från Europeiska datatillsynsmannen.
  20/03/2018 10:26 - facebook

Contacts

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Altiero Spinelli
  08G201
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Winston Churchill
  M02049
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Postal address

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 08G201
  1047 Brussels