• Monica   MACOVEI  

Monica MACOVEI : Explications de vote écrites - 8ème législature 

Les députés peuvent expliquer par écrit leur vote en plénière. Article 194 du règlement intérieur.

Couper les sources de revenus des djihadistes - cibler le financement du terrorisme (A8-0035/2018 - Javier Nart) RO  
 

Terorismul este finanțat în mare parte de banii spălați, care provin din activități de crimă organizată. Banii spălați sunt 3 și 4 trilioane de dolari anual. Băncile care nu fac tranzacții online, deci transparente, trebuie să rămână fără licențe.
Sursele terorismului sunt diverse. Pe lângă spălarea de bani, finanțările se fac prin donații prin intermediul asociațiilor nonprofit și strângeri de fonduri pe platforme online.
„Fără bani, jihadul moare”!
Este important ca unitățile de informații și analiză financiară să coopereze cu agențiile de informații și justiția, atât în interiorul statelor membre, cât și transfrontalier. La fel de importantă este investigarea documentelor publicate de jurnaliștii de investigație care au făcut descoperiri privind fraudele fiscale, spălarea de bani și corupția în milioane de documente, în Paradise și Panama Papers sau Laundromatul din Azerbaidjan.

Projet de recommandation à la suite de l'enquête sur le blanchiment de capitaux, l'évasion fiscale et la fraude fiscale (B8-0660/2017) RO  
 

Trebuie să oprim grupul criminal care a pus stăpânire peste o mare parte din finanțele lumii prin transferuri și mutări de bani și proprietăți invizibile pentru orice control.
În primul rând, trebuie să garantăm accesul public necondiționat la beneficiarii reali ai tuturor companiilor și trusturilor economice, de moștenire, de caritate, toate, pentru că orice „poartă lăsată deschisă” va duce la mutarea banilor murdari.
Trebuie să interzicem acțiunile la purtător, prin care companii, bani, proprietăți se mută dintr-o mână în alta, în mod invizibil, anonim și necontrolat.
Trebuie să excludem posibilitatea înființării unor societăți fictive de tip „cutie poștală”, care există numai pentru evaziunea fiscală și spălarea de bani.

Rapport annuel sur la mise en œuvre de la politique de sécurité et de défense commune (A8-0351/2017 - Michael Gahler) RO  
 

Niciun stat membru nu poate face față singur la provocările de astăzi. Trebuie să vorbim cu o singură voce și să construim o Uniune a securității și a apărării.
Mă bucură că am făcut progrese în această direcție, de la adoptarea Strategiei globale pentru politica externă și de securitate a Uniunii, în iunie 2016. Dar mai avem pași importanți.
O strategie coerentă privind politicile de securitate și apărare înseamnă întărirea parteneriatului cu NATO, schimbul de informații în timp real, mobilizarea resurselor pe cercetare, training, coordonarea planurilor de apărare naționale și activarea imediată a Fondului european de apărare, pentru asigurarea unor operațiuni rapide și eficiente. Viața fiecărui cetățean european este o prioritate.

Rapport annuel 2016 sur les droits de l'homme et la démocratie dans le monde et la politique de l'Union européenne en la matière (A8-0365/2017 - Godelieve Quisthoudt-Rowohl) RO  
 

Uniunea și statele membre trebuie să condiționeze sprijinul politic și financiar de eliminarea restricțiilor existente împotriva independenței și libertății presei în statele terțe. ONG-urile, organizațiile și jurnaliștii de investigație care identifică și colectează probe ale unor fapte penale pentru a facilita urmărirea penală a acestora la nivel internațional trebuie apărați și susținuți.
Vinovații trebuie să plătească pentru decesul și încarcerarea multor jurnaliști și bloggeri în 2016. Este datoria UE să îi protejeze în mod eficient și să contribuie la eliminarea totală a torturii, a tratamentelor inumane sau degradante și a pedepsei cu moartea. În 2016, numărul de execuții (1 032 de persoane) efectuate la nivel mondial a scăzut, însă rămâne mai ridicat decât media din ultimul deceniu, ceea ce este îngrijorător. Cei vizați sunt adesea membri ai societății civile, care exprimă opinii critice.

Accord UE-Liechtenstein concernant des dispositions complémentaires relatives à l'instrument de soutien financier dans le domaine des frontières extérieures et des visas (A8-0025/2017 - Josef Weidenholzer) EN  
 

. ‒ I welcome the agreement between the European Union and the Principality of Liechtenstein, in the context of financial support for external borders and visas.
The European Union should guarantee the same rules on border control to all the participants to the Internal Security Fund for borders and visas. Also, the small state of Liechtenstein needs to apply the same border-control standards that protect its citizens along the EU borders. Liechtenstein contributes to the EU budget, therefore the European Union shall ensure that all its citizens and taxpayers benefit from the European security model that protects them from terrorist infiltration and irregularities at the entrance to its territory.