Cristian Dan PREDA
 • Cristian Dan
  PREDA
 • Eiropas Tautas partijas (Kristīgie demokrāti) grupa
 • Loceklis
 • Rumānija Independent
 • Dzimšanas gads: 1966. gada 26. oktobris, Bucureşti

Priekšsēdētāja vietnieks

 • DROI Cilvēktiesību apakškomiteja

Loceklis

 • AFET Ārlietu komiteja
 • DEVE Attīstības komiteja
 • PETI Lūgumrakstu komiteja
 • DSAS Delegācija attiecībām ar Dienvidāzijas valstīm

Aizstājējs

 • AFCO Konstitucionālo jautājumu komiteja
 • DMAG Delegācija attiecībām ar Magribas valstīm un Arābu Magribas Savienību
 • DACP Delegācija ĀKK un ES apvienotajā parlamentārajā asamblejā
 • DMED Delegācija Savienības Vidusjūrai parlamentārajā asamblejā

Deputāta darbība pēdējā laikā

Sēdes atsākšana

13-12-2017 P8_CRE-PROV(2017)12-13(10)
 • „Ce trebuie să facem ca iubirea de țară să nu fie confundată cu naționalismul întunecat, care vine dintr-un fel de a gândi primitiv, aproape sălbatic - ăsta nu e de-al nostru, să-l omorâm?”, se întreba Regele MIhai în cartea de convorbiri cu Mircea Ciobanu, apărută la Humanitas. Tot Regele răspundea: „Pentru iubirea de patrie lipsesc modelele mari. Acum, după evenimentele din decembrie, ar fi trebuit să se ridice oameni cu o inimă fierbinte, care să nu se gândească la ei, ci la nevoile patriei. Pot să spun că absența unor astfel de oameni arată că românii mai au încă de suferit. Cu astfel de oameni se poate face imposibilul. Chiar și greșelile lor sunt semnificative. Ei nu strică. Ei înflăcărează și trag după ei. Cei care au făcut să cadă dictatura au fost cu inima fierbinte. Oamenii care au luat puterea au acționat din calcul și au mințit de la început. Pe minciună nu se poate întemeia nimic”.
  15/12/2017 13:28 - facebook
 • “Mi se par prea ample și făcute în prea mare viteză”. Atât a zis Klaus Iohannis despre legile care anulează independența magistraților. Nu cumva e prea puțin și prea irelevant?
  14/12/2017 15:46 - facebook
 • Klaus Iohannis chiulește din nou de la reuniunea liderilor PPE, care se ține înaintea Consiliului European. Vor fi prezenți politicienii PPE aflați în fruntea instituților europene (Juncker, Tusk, Tajani), șefii de stat și de guvern (Merkel, Anastasiades, Plenkovic, Orban, Borisov, Varadkar), miniștrii PPE de rang înalt, liderii partidelor aflate în opoziție. Din România nu va fi nimeni. Iohannis tace la București, în timp ce PSD și ALDE calcă în picioare justiția și nu merge nici la reuniunea familiei sale politice, foarte îngrijorată de situația de la București. Cu ce se ocupă președintele?
  14/12/2017 08:50 - facebook
 • Am intervenit azi, în dezbaterea despre Schengen, explicând cine a blocat - din 2012 până azi - acest proiect, esențial pentru România: “Zilele astea se fac 7 ani de când avea loc ultima evaluare tehnică a dosarului României privitor la Schengen. Din vara lui 2011, Comisia și Parlamentul consideră că România e gata să intre în zona de circulație liberă. Tot de atunci, câteva guverne europene s-au opus acestei intrări. Argumentul a fost că securitatea zonei Schengen e afectată de felul defectuos în care funcționează statul de drept din România. Mecanismul de Cooperare și Verificare a devenit astfel cheia care trebuie să deschidă poarta Schengen. În ultimii cinci ani, guvernele de la București au avut trei atitudini referitoare la MCV. Prima a fost subminarea directă a justiției, inclusiv a celei constituționale. Guvernul Ponta și majoritatea PSD-PNL au aruncat România, în vara lui 2012, într-o criză instituțională foarte gravă, adăugând noi criterii de îndeplinit în dosarul MCV. Ulterior, supărați că europenii așteptau o justiție independentă, premierul Ponta și ministrul de externe Corlățean au zis că nu-i mai interesează Schengen. A doua atitudine a fost efortul de a îmbunătăți funcționarea justiției. E perioada, scurtă, din păcate, în care premier a fost Dacian Cioloș. În fine, de la începutul anului încoace, asaltul împotriva domniei legii a fost reluat de guvernele Grindeanu și Tudose. Majoritatea PSD-ALDE vrea limitarea independenței magistraților și protejarea corupților. În ianuarie, au folosit o ordonanță de urgență adoptată la miezul nopții, de câteva săptămâni au la îndemână o mașină de vot bine unsă de corupți, de veleitari sau de deputați incompatibili. Cum criticii de acum 6 ani din alte state membre nu și-au schimbat opinia despre relația Schengen cu MCV, câtă vreme nu va fi dreptate în România, nu va fi nici libertate de mișcare deplină pentru români.”
  13/12/2017 19:22 - facebook
 • 13 decembrie 2017 va rămâne în istoria României ca ziua în care majoritatea din Camere a decis prin vot să închidă gura opoziției. Parlamentarismul e distrus de parlamentari.
  13/12/2017 12:34 - facebook
 • Programul meu de astăzi de la Strasbourg: 9h: întâlnire cu un grup de deputați marocani; 9h30: discuție cu un coleg conservator din comisia pentru afaceri constituționale; 10h: întâlnire cu un jurnalist algerian 10h30: discuție cu un coleg socialist din delegația pentru relații cu Asia de sud-est; 11h: întâlnire cu un senior policy advisor la departamentul de stat american; 12h: participare la ceremonia decernării Premiului Saharov; 12h30: vot în plen; 14h30: reuniunea Comisiei parlamentare mixte UE-Tunisia; 15h: intervenție în plen la dezbaterea despre intrarea României, Bulgariei și Croațieii în Schengen; 15h30: reuniune cu colegii din PPE care lucrează în comisia de afaceri constituționale; 16h30: întâlnire cu ministrul de extrne din Sri lanka; 17h: prezidarea reuniunii de coordonare a deputaților PPE care lucrează în domeniul drepturilor omului; 17h30: reuniunea grupului de prietenie cu Georgia; 18h: ședința grupului PPE; 18h30: vernisajul expoziției „Festival of lights through the eyes of the media”, cu ocazia celebrării Hanuka; 20h: dineu de lucru cu deputați tunisieni.
  13/12/2017 08:08 - facebook

Kontakti

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Altiero Spinelli
  07F357
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Louise Weiss
  T11031
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Pasta adrese

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 07F357
  1047 Bruxelles