Mircea DIACONU
 • Mircea
  DIACONU
 • Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa
 • Membru
 • România Independent
 • Data nașterii: 24 decembrie 1949, Com. Vlădești Argeș

Vicepreședinte

 • CULT Comisia pentru cultură și educație

Membru

 • DARP Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabică

Membru supleant

 • EMPL Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale
 • D-MK Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

Activităţi recente

Anul european al patrimoniului cultural (dezbatere)

26-04-2017 P8_CRE-PROV(2017)04-26(18)

Anul european al patrimoniului cultural (dezbatere) (2)

26-04-2017 P8_CRE-PROV(2017)04-26(18)

Scoaterea din Dunăre a navelor scufundate

21-03-2017 O-000021/2017
 • Am stat de vorbă cu Răzvan Dumitrescu, la televiziunea NCN, din Cluj Napoca, despre turul României, pe care l-am încheiat pe 24 mai. Am plecat la drum pe această hartă a patrimoniului rănit, un proiect pe care l-am pus la cale în baza dialogului direct cu cetățenii. Pe parcursul lunii mai am vizitat o bună parte din obiectivele de patrimoniu semnalate de voi pe site-ul nostru. Voi prelucra toate informațiile culese pe traseu și le voi include într-un dosar care vreau să ajungă pe masa celor care decid la cel mai înalt nivel în România. Să nu uităm că vinovățiile pentru starea jalnică a obiectivelor sunt numai aici, iar rezolvarea nu poate veni decât tot de aici, de acasă. Dacă dacii aveau drept simbol șarpele cu cap de lup, simbolul nostru ar trebui să fie, astăzi, drobul de sare. Mereu amânăm… Am putea face foarte multe lucruri bune, resurse exsită. Sunt foarte mulți bani europeni pe care nu îi accesăm, și pe domeniul cultural cu atât mai mult. Acum avem o oportunitate formidabilă pe care le-am prezentat-o tuturor pe unde am fost, și anume faptul că în 2018 subiectul principal în Uniunea Europeană va fi patrimoniul cultural. De curând, s-a votat în Parlamentul European raportul meu “2018, Anul European al Patrimoniului Cultural”, un raport care mi-a fost încredințat mie personal de Comisia de Cultură și Educație a forului legislativ. Am fost onorat să lucrez pe acest subiect și îmi doresc ca România să profite de toate oportunitățile pe care le va aduce 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural. ______________________________________________________________ Harta Patrimoniului Rănit: http://bit.ly/2qqGfmx Fonduri Europene pentru Cultură: http://bit.ly/2qn25Ie
  26/05/2017 14:04 - facebook
 • În fiecare an în luna mai, mi-am propus să fac turul României. Anul acesta m-am oprit în zonele în care există obiective de patrimoniu aflate în suferință, obiective selectate dintre cele pe care mi le-au semnalat cetățenii pe site-ul Harta Patrimoniului Rănit. Din păcate, din cauza unor probleme de sănătate, nu voi reuși să ajung la Târgu Neamț, Iași și Focșani, fiind nevoit să închei traseul astăzi, 24 mai, la Vatra Dornei. Țin să mulțumesc pe această cale autorităților, asociațiilor culturale și cetățenilor care au confirmat deja participarea la întâlnirile programate la Târgu Neamț, Iași și Focșani. Aveți susținerea mea în activitățile pe care le întreprindeți, mai ales în contextul semnării oficiale a Deciziei Parlamentului European și a Consiliului referitoare la desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural. Vă încurajez să vă implicați în acest program. Consider că este o șansă nesperată pentru România de a-și etala valorile patrimoniale și de creativitate, domeniu în care țara noastră nu este ultima din Europa, ci chiar una dintre primele. Îmi doresc să fie așa cu atât mai mult cu cât în următorul an, 2019, vom deține, pentru prima oară de la aderare, Președinția Consiliului Uniunii Europene.
  24/05/2017 11:46 - facebook
 • Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și Ministrul Delegat al Președinției Malteze a Consiliului Uniunii Europene, Carmelo Abela, au semnat săptămâna trecută, la Strasbourg, Decizia Parlamentului European și a Consiliului cu privire la desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural. Semnarea oficială a avut loc în prezența eurodeputatului Mircea Diaconu, raportor din partea Parlamentului European, și a Petrei Kammerevert, Președinta Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European (CULT).
  24/05/2017 11:16 - facebook
 • Se spune despre Vatra Dornei că ar fi o adevărată Perlă a Bucovinei, iar despre cazinoul de acolo – construit între 1896 și 1898 după un proiect realizat de arhitectul austriac Peter Paul Brang - se vorbea în trecut ca despre o bijuterie a protipendadei vieneze. Vă aștept pe terasa hotelului Carol - Vatra Dornei, Str. Republicii, nr. 3, miercuri 24 mai, la ora 17:00, pentru a discuta, între altele, și despre ce se mai poate face pentru salvarea acestui important obiectiv de patrimoniu.
  23/05/2017 11:16 - facebook

Date de contact

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Altiero Spinelli
  08H354
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Winston Churchill
  M02072
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Adresă poştală

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 08H354
  1047 Brussels