László TŐKÉS
 • László
  TŐKÉS
 • Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)
 • Membru
 • Ungaria Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt
 • Data nașterii: 01 aprilie 1952, Cluj

Vicepreședinte

 • DROI Subcomisia pentru drepturile omului

Membru

 • AFET Comisia pentru afaceri externe
 • DSEE Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo

Membru supleant

 • PETI Comisia pentru petiții
 • D-JP Delegația pentru relațiile cu Japonia

Activităţi recente

Intervenții de un minut privind chestiuni politice importante

02-05-2018 P8_CRE-PROV(2018)05-02(34)

Propunere comună de rezoluţie referitoare la Filipine

18-04-2018 RC-B8-0198/2018

Propunere comună de rezoluţie referitoare la Belarus

18-04-2018 RC-B8-0197/2018
 • Zilahon tartotta választmányi ülését az EMNT Zilahon tartotta idei első választmányi ülését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács május 18-án. Az esemény résztvevői – az EMNT Országos Elnökségének tagjai, valamint a megyei és széki szervezetek képviselői – áttekintették a legutóbbi (decemberi) választmányi ülés óta eltelt időszak főbb eseményeit, kiértékelték a magyarországi országgyűlési választást megelőző regisztrációs kampányt, valamint a szavazatbegyűjtés folyamatát, végezetül pedig meghatározták az EMNT elkövetkező időszakra vonatkozó cselekvési tervét – különös figyelmet fordítva a 2018–2020-as időszakot felölelő centenáriumi és Trianon-emlékévi programokra. A tanácskozás Tőkés László EMNT-elnök köszöntőjével és helyzetértékelésével kezdődött, majd Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke tartotta meg beszámolóját. Ezt követően Mátis Jenő, az EMNT országos alelnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt országos választmányának elnöke ismertette röviden a Néppárt jelenlegi helyzetét, majd Csomortányi István, a Partiumi Autonómiatanács alelnöke beszélt tevékenységükről. Az anyaországi választásokat megelőző regisztrációs kampány, valamint az azt követő szavazatbegyűjtés kapcsán elhangzott: az EMNT demokráciaközpontjainak munkatársai, valamint a Néppárt önkéntesei és önkormányzati képviselői kiemelkedően teljesítettek. A magyar kormány szakmailag legfelkészültebb erdélyi partnereiként, az erdélyi együttműködő szervezetek által összegyűjtött levélszavazatok közel felét (szám szerint 67 264-et) juttatták el biztonságosan a két erdélyi főkonzulátusra. Az elkövetkező időszak prioritásainak meghatározásakor a választmányi ülés részvevői külön hangsúlyt fektettek a 2018–2020-as időszakban a centenárium és a Trianon-emlékév kapcsán tervezett programokra, amelyeknek a részleteit a későbbiekben ismertetik. A választmányi ülés keretében a jelenlevő területi szervezetek képviselői beszámoltak megyei, széki szintű tevékenységeikről, a közeljövőben tervezett programokról. Az EMNT választmánya külön értékelte az elmúlt időszak országos rendezvényeit, a tanácskozás végén pedig három alkalmi határozatot is elfogadott – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, az újonnan beiktatott magyarországi miniszterek, valamint a Zilahi Református Wesselényi Kollégium és a restitúciós folyamat témájában. (Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája nyomán)
  20/05/2018 09:44 - facebook
 • Tanúkkal bizonyíthatja Tőkés László, hogy nem kémként kapott támogatást Magyarországról 1989-ben Elrendelte a felperes által javasolt magyarországi tanúk kihallgatását a Bukaresti Ítélőtábla május 18-án abban az erkölcsi kártérítési perben, amelyet Tőkés László EP-képviselő indított az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen – tájékoztatta az MTI-t Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje. Filip Teodorescu, a Securitate – az egykori román kommunista politikai rendőrség – kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpeș, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állította 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében írt elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román–magyar határon elkobzott elismervény azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott. A két tanú meghallgatásával igazoljuk azt, hogy az a bizonyos 20 ezer lejnyi összeg a Debrecen környéki református hívektől származó összegyűjtött adomány, és nem a magyar titkosszolgálat által küldött zsold, ahogy teljesen nevetségesen próbálják az ellenfelek beállítani, hiszen a kémek sosem adnak nyugtát” – részletezte az ügyvéd. Hozzátette: tovább hátráltatja a fellebbviteli tárgyalást az, hogy amikor a bizonyítási indítványt elrendelték, Talpeș ügyvédje indoklás nélkül kifogást emelt a bírói tanács elnöke ellen, és a kizárását kérte. Emiatt most egy külön bírói tanácsnak kell arról döntenie, hogy kizárják-e a kifogásolt bírót vagy sem – magyarázta Kincses. Első fokon, 2016 márciusában a Bukaresti Törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét. (MTI)
  20/05/2018 09:35 - facebook
 • Hogyan tovább az európai kisebbségpolitikában? Csáky Pál felvidéki európai képviselő kezdeményezésére 2018. május 16-án rendkívüli konferenciára került sor Brüsszelben. Miután február 7-én az Európai Parlament az őshonos európai kisebbségek védelméről szóló határozatot fogadott el, és ezzel együtt az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés (Minority Safe Pack Initiative – MSPI) aláírásgyűjtési akciója is sikeresen zárult, a Kárpát-medencei néppárti magyar képviselők az európai kisebbségvédelmi politika folytatásának a lehetőségeiről rendeztek tanácskozást. A rendezvényt Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke nyitotta meg. Az előadók között szerepeltek: Josep-Maria Terricabras katalán és Nils Torvalds finnországi svéd képviselők, a frakcióközi kisebbségi munkacsoport (intergroup) társelnökei, továbbá Irena Moozova esélyegyenlőségi igazgató, Frans Timmermans EP-bizottsági alelnök megbízottja, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc miniszteri biztos. Felszólalásában Tőkés László erdélyi képviselő önkritikus, de ugyanakkor elismerő módon szólt arról, hogy a kisebbségvédelmi európai kezdeményezéshez szükséges egymilliónyi aláírás mintegy 80%-át a Kárpát-medencei magyarok, elsőrenden pedig a magyar kormány segítségével gyűjtötték össze, s ez a körülmény az európai kisebbségek, nevezetesen az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) a nagyfokú tehetetlenségére, illetve a nyugat-európai országok általános érdektelenségére vall. Ennek ellenére a maga nemében páratlan akció olyan sikernek számít, mely a kisebbségpolitika terén az áttörés ígéretét hordozza. Erdélyi képviselőnk sajnálattal állapította meg, hogy az Unió területén a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainál előbbre valónak tartják a migránsok emberi jogait. Ennek ellenére azt szorgalmazta, hogy akár a folyamatban lévő európai polgári kezdeményezés, akár egy rendes európai parlamenti törvénykezdeményezés révén közös összefogással törekedjenek az európai kisebbségvédelem jogi és intézményes kereteinek a megteremtésére. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésére, valamint Nagy József felvidéki néppárti képviselő kisebbségvédelmi tervezetére is kitérve az együttható fellépés és az erőegyesítés fontosságára hívta fel a figyelmet, óva intve az egyes próbálkozások egymást gyengítő hatásának a veszélyétől. Bocskor Andrea kárpátaljai, Deli Andor délvidéki, valamint Sógor Csaba és Winkler Gyula erdélyi RMDSZ-es képviselők szintén az európai és magyar összefogás jegyében szólaltak fel.
  17/05/2018 10:42 - facebook
 • Előrelépés az EU–örmény együttműködésben A mai napon az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) megszavazta az Európai Unió és az Örmény Köztársaság közötti átfogó és megerősített partnerségi megállapodásról szóló jelentést, valamint az erről szóló egyetértést tartalmazó állásfoglalást. Tőkés László erdélyi fideszes képviselő, néppárti jelentéstévő üdvözölte a jelentés egyöntetű támogatását, és reményét fejezte ki aziránt, hogy a megállapodás jelentős előrelépést jelent a kétoldalú kapcsolatok terén, és nagymértékben hozzájárul a politikai és gazdasági együttműködés elmélyítéséhez. Az elmúlt hetekben a dél-kaukázusi országban lezajlott drámai fejlemények nyomán az Európai Parlament elégtétellel fogadta a dél-kaukázusi országban végbemenő békés és alkotmányos hatalomátvételt. „Nagy öröm számunkra, hogy a Brüsszel és Jereván közötti partnerségi tárgyalások folyamatával párhuzamosan történő örményországi események nem hiúsították meg a megállapodás kétoldalú elfogadását, és ennek köszönhetően a mai bizottsági szavazásra is sor kerülhetett. Üdvözöljük az örmény népnek a demokrácia és a jogállamiság melletti elkötelezettségét, egyben pedig gratulálunk Nikol Pasinján miniszterelnöknek, akit a népakarat jóvoltából állított az ország kormánya élére a parlament” – hangsúlyozta a jelentéstévő. A jelentés parlamenti végszavazására a júliusi plenárison kerül sor. (A fotón: Nikol Pasinján örmény miniszterelnök)
  16/05/2018 16:10 - facebook

Date de contact

Bruxelles

 • Parlement européen
  Bât. Altiero Spinelli
  09E210
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel

Strasbourg

 • Parlement européen
  Bât. Louise Weiss
  T09013
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex

Adresă poştală

 • European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 09E210
  1047 Brussels