ЕП на път да ограничи използването на палмово масло в биогорива 

Евродепутатите се застъпват за постепенното премахване на употребата на биогорива от растителни масла, заради обезлесяването на тропическите гори, както и единна схема за сертифициране на палмово масло внесено на територията на ЕС.

ЕС трябва да се изправи срещу негативните последици върху околната среда  като обезлесяването и унищожаването средата на живот, особено в Югоизточна Азия, заради неустойчивото производство на палмово олио. Това се казва в незаконодателна резолюция, която ще се гласува във вторник. В нея се предлага и схема за единно сертифициране на палмово масло внесено на територията на ЕС.


Евродепутатите отбелязват, че около един милион хектара тропически почви се използват за производство на палмово масло за нуждите на ЕС, като 46% от вноса е за производство на биогорива. Те призовават ЕК да вземе мерки за постепенно премахване на употребата на биогорива от растителни масла, включително и на палмово масло, за предпочитане до 2020 г.


Бележка към редакторите

Евродепутатите подчертават, че голяма част от световното производство на палмово масло е в нарушение на основните права на човека и съответните социални стандарти. Детският труд е често използван и има много конфликти между местните общности и собствениците на концесии на палмово масло заради земята.Дебат:  понеделник, 3 април

Гласуване:  вторник, 4 април

Процедура: незаконодателна резолюция

#Palmoil #deforestation