Награда LUX: Победителят ще бъде обявен в Страсбург  

Председателят Антонио Таяни ще обяви носителя на филмовата награда LUX за 2017 г. във вторник на церемония в Страсбург.

Победителят на тазгодишното издание на филмова награда LUX ще бъде обявен от председателя на ЕП Антонио Таяни на церемония в пленарната зала в Страсбург във вторник, 14 ноември. Финалистите тази година са „120 удара в минута“ (Beats per Minute) на режисьора Робин Кампийо (Франция), „Кръвта на саамите“ (Sámi Blood) на Аманда Кърнел (копродукция на Швеция, Дания и Норвегия) и „Уестърн“ (Western) на  Валеска Гризебах (копродукция на Германия, България и Австрия). 


ЕП финансира поставянето на субтитри на всички 24 официални езика на ЕС на филмите финалисти. Носителят на наградата LUX 2017 г. ще бъде избран от евродепутатите. Филмът ще бъде адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще бъде промотиран по време на международната си премиера.


Европейска премиера 

 

Тази година Филмовите дни на наградата LUX ще се възползват максимално от сътрудничеството между информационните бюра на ЕП и бюрата на MEDIA Creative Europe за засилване на видимостта и разширяване на аудиторията на филмите.


Пресконференцията с представители на трите филма ще се състои в 16.00 ч. българско време във вторник, 14 ноември, в Страсбург.


 

Процедура: церемония за награждаване

Церемония за награждаване: вторник, 14 ноември, в 13:00 ч. българско време

Прес конференция: вторник, 14 ноември, 16:00 ч. българско време

#LuxPrize @LuxPrize