Антидъмпинг: нови правила в защита на работните места и промишлеността в ЕС  

Евродепутатите ще гласуват нови правила за борба с дъмпинговия и субсидирания внос от трети страни.

Целта е да се противодейства на нелоялните търговски практики на трети държави, в които държавата сериозно се намесва в икономиката. Неофициалното споразумение между евродепутатите и преговарящите на Съвета бе постигнато на 3 октомври, но трябва да бъде одобрено от пленарното заседание на Парламента,  за да влезе в сила.


Търговските правила на ЕС изискват търговските партньори и производители извън ЕС да изпълняват международните стандарти за труд и за опазване на околната среда. С това те  са уникални в света. 


Евродепутатите се увериха, че няма да се налага на фирмите от ЕС да представят допълнителни доказателства, че конкурентите им от трети страни доставят дъмпингови стоки на европейския пазар. Също така и че антидъмпинговите процедури ще отчитат икономическите и търговските потребности на малки и средни предприятия. Освен това синдикатите на ЕС ще имат възможност да представят становището си относно решенията относно мерките за търговска защита.


Бързи факти

 

Работните места и компаниите в ЕС имат трудности в конкуренцията с внос на крайно ниски цени от трети страни, които имат прекомерен производствен капацитет и субсидирани икономики. Това се случва основно в стоманодобивната, алуминиевата, велосипедната, циментовата, химическата, керамичната, стъкларската, хартиената и соларната промишленост.


Новите правила ще позволят на ЕС да се справи с подобни нечестни търговски практики, насочвайки вниманието си към вноса, при който цените не са пазарни поради държавна намеса.


Членовете на ЕП също така преговарят за по-нататъшни планове за актуализиране на „инструментите за търговска защита“ на ЕС с цел повишаване на тарифите срещу дъмпингов или субсидиран внос от страни, които не се намесват широкомащабно в икономиката.Дебат: вторник, 14 ноември

Гласуване: сряда, 15 ноември  

Пресконференция: сряда, 15 ноември в 16:00 ч. българско време с докладчика Салваторе Чику (ЕНП, Италия) и председателя на комисията Бернд Ланге (С&Д, Германия)

Процедура: обикновена законодателна процедура (споразумение на първо четене) 

#antidumping