Демократичната опозиция във Венецуела печели наградата „Сахаров“ за 2017 г. 

Демократичната опозиция във Венецуела печели наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на ЕП. Церемонията по награждаването ще се състои в сряда в 13:00 ч., българско време.

Демократичната опозиция включва Националното събрание на Венецуела с председател Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Всички те ще получат наградата или лично, или чрез представители, от председателя на ЕП Антонио Таяни. Церемония ще се състои в 13:00 ч., българско време, в сряда.Представители на лауреатите ще дадат пресконференция заедно с председателя Таяни веднага след церемонията по награждаването в 13:30 ч. българско време. 


Другите двама финалисти за наградата „Сахаров“ са Аура Лолита Чавес от Гватемала, защитник на човешките права и шведско-еритрейският журналист Давит Исак. Лолита Чавес ще присъства на церемонията, а Давит Исак, който е в затвора на Еритрея, ще бъден представен от дъщеря си.


Може да следите пленарната сесия чрез EP Live и EbS+ .


Преди церемонията, евродепутатите от комисията по външни работи, по развитие и подкомисията по правата на човека ще участват дискусия с носителите на Наградата Сахаров 2017 г. Дискусията ще се състои на 11 декември от 20:30 ч. - 22:00 ч. българско време, срещата може да се проследи тук.


Бързи факти


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда от Европейския парламент всяка година. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар, две язидки, оцелели плен като сексуални робини на ИДИЛ. След това те се превърнаха в говорители за жените, жертви на сексуално насилие от страна на терористичната група.


#SakharovPrize