Акцент върху Брекзит в дебата преди Европейския съвет 

В сряда сутринта евродепутатите ще обсъдят отбраната, социалната политика, образованието, миграцията и преговорите за Брекзит в дебат с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние, като относно Брекзит ще гласуват и резолюция.

Дебатът относно Брекзит ще се съсредоточи върху това, дали преговорите са постигнали „значителен напредък“ по основните теми (правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и финансовото измерение). Само при положителен отговор на този въпрос може да се премине към обсъждане на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.


Окончателното решение, дали преговорите са постигнали „значителен прогрес“ или не, ще бъде взето на 15 декември от 27-те държавни и правителствени ръководители на държавите от ЕС.


Парламентът ще има последната дума относно изхода на преговорите, когато гласува, дали да приеме или отхвърли споразумението. То трябва да бъде сключено до март 2019 г.

 

Дебат: сряда, 13 декември

Гласуване: сряда, 13 декември

Процедура: изказване на Съвета и Комисията с резолюция относно Брекзит 

Пресконференция


#Brexit