Възможно вето върху фосфатните добавки в дюнерите 

Във вторник Парламентът ще реши, дали да наложи вето на предложението на Европейската комисия да се разреши използването на фосфатни добавки в месото за дюнер поради опасения, свързани със здравето.

Сред опасения относно въздействието на фосфата върху здравето, евродепутатите ще гласуват предложение на Комисията да позволи употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, включително, овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче месо.


Евродепутатите  от комисията по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните, препоръчаха Парламентът да спре плановете за разрешаване на употребата на тези фосфати поне, докато не излязат резултатите от научното изследване, проведено от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Ако Парламентът подкрепи с абсолютно мнозинство (с 376 гласа) възражението на комисията, предложението ще бъде блокирано и ЕК ще трябва да започне отначало.


Европейското законодателство не позволява употребата на фосфатни добавки в месните заготовки в продажба на единния пазар, освен ако не за изрично споменати в съответния законодателен списък. Условията за попадане в този списък са: да има технологична нужда, да не се застрашава здравето и употребата да не подвежда потребителите. Предложението на Европейската комисия е да се добавят „замразените вертикални шишове с месо“ към този списък.


Бързи факти


Евродепутатите посочват, че през 2012 г. научно изследване показва потенциалната връзка между фосфатните добавки в храната и повишения риск от сърдечни заболявания. Оценката на ЕОБХ обаче твърди, че не е възможно това да се отдаде на приема на фосфор и общи или фосфатни добавки. Друго проучване от 2013 г., обаче също предполага връзка между високата консумация на фосфати с повишената смъртност в населението на САЩ. Гласуване: вторник, 13 декември

Процедура: законодателна процедура

#kebab #phosphate