Парламентът ще изложи визията си относно бъдещето след Брекзит  

Резолюция относно позицията на ЕП за рамката на отношенията между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит ще бъде обсъдена във вторник и гласувана в сряда.

Гласуването ще се състои преди срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел на 22 и 23 март.


Проекторезолюцията, подготвена от работната група на парламента относно Брекзит и одобрена от Председателския съвет (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) твърди, че споразумение за асоцииране между ЕП и Обединеното кралство  би могло да предостави уместна рамка за бъдещи отношения.


Също така се подчертава че ЕС има задължителни общи правила, институции и ръководни, изпълнителни и съдебни механизми, което цели да изясни, че дори близко асоциирани държави със сходно законодателство не могат да се възползват от облаги или достъп до пазара, подобни на тези на държавите членки на ЕС. 


Очаква се държавните и правителствените ръководители на ЕС да одобрят препоръките на Съвета за преговорите по бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС по време на срещата през март. Евродепутатите ще дебатират и други теми заложени в програмата на срещата, като работни места и конкурентост, данъци и външни отношения на ЕС.Дебат: вторник, 13 март

Гласуване: сряда, 14 март

Процедура: Дебат със Съвета и Комисията с резолюция

#Brexit #euco