Убийството на Ян Куцияк – очакван призив от евродепутатите за защита на журналистите в ЕС  

В отговор на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му евродепутати ще призовават за мерки за подобряване на защитата на журналисти в ЕС в четвъртък.


 

По време на пленарния дебат на 14 март евродепутатите призоваха за независимо, международно и обстойно разследване, което да изправи извършителите пред съда. Те настояха за по-добри правила на национално и европейско ниво, които да защитават журналисти, блогъри и разобличители.


Резолюцията ще бъде основана и на разкритията на делегацията от шестимата евродепутати, които посетиха Словакия на 8 – 9 март, за да се запознаят с положението на място.


Парламентът почете паметта на г-н Куцияк и г-ца Кушнирова с минута мълчание по време на пленарната сесия на 28 февруари. Председателят на Парламента Антонио Таяни осъди строго убийства, като подчерта, че свободата на словото трябва да бъде запазена и призова словашките власти да разкрият истината.

 
Процедурен код: 2018/2628 (RSP)

Дебат: сряда, 14 март

Гласуване: четвъртък, 19 април

Процедура: Изявления на Съвета и Комисията, последвани от дебат (14,.03) и резолюция (19.04)

Вид документ: Незаконодателна резолюция

#JanKuciak #AllForJan


 

 


Безплатни снимки и аудиовизуални материали: ЕС - Словакия

C:\Users\ppetkov.EP\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\EODZDL71\imedia.europarl.europa.eu\bg\eu-slovakia_2201_pk

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/eu-slovakia_2201_pk

C:\Users\ppetkov.EP\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\EODZDL71\arl.europa.eu\bg\eu-slovakia_2201_pk