ЕС трябва да защитава независимостта на медиите 

Начините за защита на свободата, плурализма и независимостта на медиите ще бъдат обсъдени в сряда и подложени на гласуване в четвъртък.

Евродепутати ще пледират за повече подкрепа за доставчиците на обществени услуги и разследващата журналистика, както и за независим регулаторен орган, който да следи за заплахи срещу журналисти и да ги докладва. 

Докладът подчертава и необходимостта да се защитават лицата, подаващи сигнали за нередности, и правата, свързани с криптирането на данни, призовава за признаването на възпиращите ефекти на законите за клеветата, предупреждава за произволното обявяване на извънредно положение и настоява за възможността за инвестиция в цифровата грамотност с цел предоставяне на повече права на гражданите и онлайн потребителите.


За да отбележи Световния ден на свободата на печата на 3 май, Парламентът и Комисията ще организират семинар относно „Ситуацията с медиите и свободата на изразяването в Турция“ на 3 и 4 май. Ораторите ще включват председателя на ЕП Антонио Таяни и комисар Йоханес Хан. Панелите ще се фокусират върху следните теми – „Свободата на изразяването – по-цялостна картина“, „Извънредното положение и други препятствия за свободата на словото“, „Независимостта на медиите и свободата на изразяването – ангажирано гражданско общество“ и „Независимостта на медиите и свободата на словото – ролята на журналистите“.Дебат: сряда, 2 май

Гласуване: четвъртък, 3 май

Процедура: Незаконодателна резолюция

#mediafreedom #mediapluralism #mediaindependance