Бюджетът на ЕС след 2020 г. - евродепутатите ще реагират на плановете на ЕК 

Евродепутатите ще дискутират и гласуват резолюция, излагаща визията им относно предложението на ЕК за следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021 - 2027 г.).


 

Евродепутатите изразиха първоначалните си реакции относно предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на ЕС (Многогодишната финансова рамка, МФР) на 2 май, непосредствено след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер го представиха в пленарната зала (гледайте видеото). Много от евродепутатите изказаха мнение, че плановете се движат в правилната посока, но им липсва амбиция.


На 30 май, ЕП ще гласува резолюция, която ще оцени предложението в повече детайли, като се базира на първоначалната позиция на ЕП относно разходите и приходите в бюджета след 2020 г., одобрена на 14 март (съобщение за медиите).


Очаква се евродепутатите да упрекнат факта, че плановете на Комисията ще намалят разходите за Общата селскостопанска политика и кохезионната политика. Възможно е да подчертаят и липсата на яснота и съпоставимост на цифрите.


Съветът предстои да представи своята позиция, която изисква одобрение от Парламента. Евродепутатите призовават разговорите със Съвета и Комисията да започнат незабавно, за да може да бъде постигнато споразумение преди европейските избори през 2019 г.
Дебат:  вторник, 29 май

Гласуване: сряда, 30 май

Процедура: пленарна резолюция

#EUBudget #MFF