Актуализиране на правилата за аудиовизуалните медийни услуги 

ЕП ще гласува актуализирането на правилата за аудиовизуални медийни услуги, които осигурят по-добра защита на децата и 30% квота от европейски произведения в каталозите на онлайн платформите

Ревизираното законодателство ще се прилага за телевизионните оператори, но също доставчиците на услуги за видео по заявка и платформи за споделяне на видеоклипове, като Netflix, YouTube или Facebook, както и за излъчване на живо в платформи за споделяне на видеоклипове.

Новите правила, предназначени да защитават децата, задължават онлайн платформите да предприемат действия срещу посочено съдържание, което подтиква към насилие, омраза и тероризъм, както и по-строги правила за рекламиране и пласиране на продукти в детските програми.

Нови правила за рекламиране

Определени са нови общи правила за рекламиране. Дневният дял от реклами не може да нахвърля 20% от предаванията в периода между 6.00 и 18.00 часа, с прозорец от най-гледано време между 18.00 и 0.00 часа.

Допълнителна информация

Процедурен код: 2016/0151(COD)

Гласуване: вторник 2 октомври

Процедура: обикновена законодателна процедура

Пресконференция: сряда, 3 октомври от 11:00 ч. българско време с докладчиците Петра Камереверт (С&Д, Германия) и Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия)