Върховенството на закона в Румъния: дебат в пленарна зала относно независимостта на съдебната власт 

Евродепутатите ще обсъдят в сряда новите съдебни реформи в Румъния и тяхното въздействие върху разделението на властите в присъствието на премиера Виорика Дънчила.

Резолюция ще бъде гласувана на пленарната сесия през ноември.

Европейският парламент вече обсъди върховенството на закона в Румъния през февруари т.г., след масовите улични протести, последвали одобрението от страна на румънския парламент на преразглеждането на структурата на съдебната система и промените в правилата за конфликт на интереси. Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс също бяха изменени, но тези промени понастоящем се разглеждат от Конституционния съд.

Демонстрантите отново излязоха на улиците миналия месец, за да протестират срещу корупцията и промените в съдебната система. Няколко души бяха ранени при сблъсъци с полицейските части за борба с безредиците.

През януари Европейската комисия предупреди за последствията, които могат да имат тези изменения върху независимостта на съдебната система в Румъния и нейната способност да се бори ефективно срещу корупцията. Преди дебатите в пленарна зала Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК, ще бъде в Комисията по граждански свободи на ЕП в понеделник, 1 октомври, за да обсъди с нейните членове ситуацията в страната.

Допълнителна информация

Дебат: сряда, 3 октомври

Гласуване: първата сесията през ноември месец

Процедура: изявления от Съвета на ЕС и Европейската комисия, с резолюция