Олег Сенцов ще получи наградата „Сахаров“ за 2018 г.  

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов ще получи наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта, на церемония в сряда 13.30 ч. българско време.

Г-н Сенцов, който в момента e задържан в Русия за "заговор за терористични актове" срещу руското "де факто" управление в Крим, ще бъде представен в Страсбург от неговата братовчедка Наталия Каплан и адвоката му Дмитрий Динзе. Наградата ще им бъде връчена от председателя на ЕП Антонио Таяни на церемония в пленарната зала в Страсбург в сряда на обяд.


Председателя Таяни ще проведе пресконференция веднага след церемонията по награждаването в 13.30 ч. българско време.


Можете да гледате пленарната церемония чрез EP Live и EbS+.

Номинирани за наградата бяха също 11 неправителствени организации, които спасяват мигранти преминаващи през Средиземно море, както и Насер Зефзафи, лидер на мароканското масово протестно движение Хирак.


Евродепутатите от Комисията по външни работи, Комисията по развитие и Подкомисията по права на човека ще организират дискусия с носителя на наградата „Сахаров“ в понеделник, 10 декември от 20.30 до 22.00 ч. българско време.


Допълнителна информация


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, посветена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е основана през 1988 г., за да отличи личности и организации, които защитават човешките права и основните свободи.Награждаване: сряда, 12 декември

Процедура: награда

Пресконференция: сряда, 12 декември, 13.30 ч.