Хуманитарни визи за прекратяване на смъртните случаи 

Парламентът ще гласува новите предложения за система за хуманитарни визи на ЕС, която да позволява на лицата търсещи убежище, да достигат до Европа, без да прибягват до трафиканти на хора.

Според механизма, хора, които търсят хуманитарна закрила, ще могат да подават молба за виза в посолствата и консулствата на ЕС в чужбина, които, след като бъдат издадени, биха им дали достъп до европейска територия и по-точно до държавата членка, издала визата, единствено с цел подаване на молба за убежище.


Целта е да се намали трафикът на хора и последващите смъртни случаи по мигрантския път към ЕС, най-вече в Средиземно море, както и да се оптимизира бюджетът на държавите членки и на ЕС за убежище, правоприлагащи процедури, граничен контрол, наблюдениеи операции за търсене и спасяване.


Проектодокладът призовава Европейската комисия да предложи законодателен проект за създаване на Европейска хуманитарна система за визи до 31 март 2019 г. За да бъде приет, той трябва да бъде подкрепен от мнозинството от евродепутатите.


Процедурен код: 2018/2271(INL)

Гласуване: вторник, 11 декември

Пресконференция: сряда, 12 декември, 17.30 ч. българско време

Процедура: законодателна инициатива