Политическата криза във Венецуела ще се дебатира и гласува в пленарна зала  

Евродепутатите ще обсъдят последните развития във Венецуела по време на пленарната сесия тази седмица, след което ще се гласува резолюция в четвъртък.

При откриването на пленарното заседание, ще се гласува предложението за добавяне на дебат за Венецуела в сряда вечер и за спешно приемане на резолюция в четвъртък около 13.00 ч. българско време.


Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, се обяви за временен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за отстраняване на президента Никола Мадуро. Гуайдо беше незабавно признат за легитимен президент на Венецуела от редица страни, сред които САЩ, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.


На 26 януари Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини обяви пълната подкрепа на ЕС за Националното събрание като демократично избрана институция, чиито сили трябва да бъдат възстановени и уважавани, и призова за незабавното провеждане на свободни, прозрачни и надеждни избори в съответствие с международните демократични стандарти и с венецуелския конституционен ред.


Могерини предупреди, че „при липса на обявяването на нови избори с необходимите гаранции в следващите дни, ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на държавното ръководство“.Допълнителна информация


Дебат: сряда, 30 януари

Гласуване: четвъртък, 31 януари

Процедура: незаконодателна резолюция