По-безопасни пътища: новите автомобили ще бъдат оборудвани с животоспасяващи технологии 

От май 2022 г. в новите автомобили ще бъдат монтирани приспособления за сигурност, като интелигентна система за регулиране на скоростта и

усъвършенствана система за аварийно спиране.


Новите автомобили, микробуси, камиони и автобуси ще бъдат оборудвани с елементи за безопасност с животоспасяваща цел, съгласно новото законодателство, което ще бъде гласувано от евродепутатите във вторник и вече е неофициално одобрено от министрите на ЕС.

 

Един от тези задължителни елементи е интелигентна система за регулиране на скоростта (ISA), която според оценките ще допринесе за намаляването с 20% на смъртните случаи на пътищата в ЕС. ISA ще предупреждава шофьора при превишаване на скоростта, въз основа на наблюдение на карти и пътни знаци. Системата няма да е устройство за ограничаване на скоростта и шофьорът ще може да я изключва.

 

Другите животоспасяващи системи, които ще бъдат въведени в новите автомобили, включват усъвършенствана система за аварийно спиране, усъвършенствана система за сигнализиране при отклоняване на вниманието на водача, аварийна система за поддържане на лентата на движение, система за детектиране при заден ход, улесняване монтирането на блокиращо устройство при употреба на алкохол, авариен стопсигнал и записващо устройство за инциденти („черна кутия“).

 

По предварителни данни, публикувани от Комисията през 2018 г., около 25 100 души са загинали на пътищата в ЕС и 135 000 са били сериозно ранени.
Допълнителна информация


Процедурен код: 2018/0145(COD)

Гласуване: сряда, 16 април

Процедура: обикновената законодателна процедура

Пресконференция: вторник, 16 април, 17.00 ч. българско време