Процедури при банкови фалити: ЕП готви нова стъпка към банков съюз 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатите настояват малките вложители да бъдат защитени срещу загуби при фалит на банки ©BELGA/PHOTOALTO 

През септември 2013 г. Европейският парламент даде своето одобрение Европейската централна банка да поеме надзора над най-големите банки в еврозоната. На 17 декември икономическата комисия на ЕП ще гласува позицията си по втория стълб на бъдещия банков съюз: единните процедури за преструктуриране на изпаднали в криза кредитни институции. Целта е да се изгради обща рамка, която да защити интересите на малките вложители, данъкоплатците и на икономиката като цяло.

Какво представлява единният механизъм за преструктуриране?


Това, което отличава банките, е, че те оперират главно с пари, взети назаем под формата на депозити. Често когато една банка изпадне в затруднения, държавата се вижда принудена да се намеси, за да спре паниката и да защити вложителите. Проблемът е, че мерките за спасяване или преструктуриране на една банка (например, по разделянето на нейните кредити на такива, които се изпълняват, и на лоши кредити) изискват много средства, което може да застраши финансовото здраве на самата държава.


Регламентът цели да прекъсне връзката между банката и съответната държава, като въвежда единен фонд за преструктуриране, който ще бъде финансиран от банковата индустрия на европейско ниво.


„Фондът не е предназначен за покриването на загуби“, пояснява докладчикът Елиза Ферейра (С&Д, Португалия). Той ще се използва за управлението на фалиралата банка, например за разделянето й на „добра“ и „лоша“ част, като по този начин се съхранява стабилността на финансовата система.


Защита на малките вложители


Депутатите в Европейския парламент настояват, че малките вложители не трябва да понасят никакви загуби при фалит на банки; според тях, доверието в защитата на спестяванията е крайъгълен камък на банковата система.


За да може това да се осъществи, е необходимо замисляният фонд за преструктуриране да бъде допълнен с ясен механизъм, който да натовари акционерите, държателите на облигации и големите вложители със загубите при фалит, заявява г-жа Ферейра. В началото на декември представители на Парламента и на Съвета достигнаха предварително споразумение по изграждането на такъв механизъм.


Следващата и последна стъпка по пътя към банков съюз е налагането на общоевропейска схема за гарантиране на депозити. Сега съществуващите гаранции на средствата до 100 000 евро се осигуряват от национални фондове за защита на влоговете. „Надявам се да не загубим ускорение и да не се окажем само с национални гаранционни схеми“, казва г-жа Ферейра.