Интернет домейнът .eu става по-достъпен за граждани 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент одобри правила, които улесняват регистрацията на домейни .eu и насърчават използването им от бизнеса.

Целта на новите правила да улесни регистрацията на домейни .eu © AP images/European Union - EP 

Домейнът .eu е осмият най-голям в Интернет и има над 3,8 милиона регистрации през 2017 г. В отговор на променящата се дигитална среда Европейският парламент прие на 31 януари нови правила за управлението му.

Целта на законодателството е да намали изискванията за регистрация, за да могат възможно най-много хора и организации да се възползват от домейна, в това число млади хора, малки и средни предприятия и неправителствени организации.

В същото време ако името да даден уебсайт е дискредитиращо, расистко или противоречи на обществения ред или обществената сигурност, той ще бъде блокиран от регистъра.

„Вярвам, че домейнът може да подкрепи единния цифров пазар, като укрепи европейската идентичност и насърчи трансграничната дейност. С това решение ние укрепваме критериите за блокиране на уебсайт, като добавяме връзка с върховенството на закона“, заявява докладчикът Фредрик Федерлей (АЛДЕ, Швеция).

Кой може да поиска да регистрира домейн .eu 
  • Гражданин на ЕС, независимо къде живее 
  • Гражданин на друга държава, който живее в ЕС или в Исландия, Лихтенщайн или Норвегия 
  • Компания или организация със седалище в страна от ЕС или в Исландия, Лихтенщайн или Норвегия 

Преимущества

За гражданите на ЕС домейнът .eu е място в киберпространството, където техните права като потребители са регламентирани според европейските правила и стандарти.

Компаниите пък подобряват присъствието си в Интернет, тъй като уебсайт с разширение .eu ги прави по-разпознаваеми както в рамките на единния пазар, така и извън него.