Споделете тази страница: 

Шефът на ЕЦБ Марио Драги и на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг посещават тази седмица Парламента, за да говорят по икономически въпроси 

Икономическата криза и изходът от нея ще бъдат основни теми на дискусиите в Европейския парламент с председателя на ЕЦБ Марио Драги в понеделник следобед и с Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност, във вторник сутрин. Депутатите ще работят също така по законодателство за повишаване на безопасността на медицинските изделия и ще продължат разследването на скандала със следенето в Интернет.

Марио Драги ще говори пред икономическата комисия на Европейския парламент в качеството си на шеф на Европейската централна банка и като ръководител на Европейския съвет за системен риск, който бе създаден, за да препятства натрупването на риск за нова финансова криза. Банковият съюз и начинът на третиране на банки със сериозни проблеми ще бъдат основна тема на дискусиите. Заседанието започва в 16 часа българско време.

Клаус Реглинг е изпълнителен директор на Европейския механизъм за стабилност, който осигурява финансовата помощ за Гърция, Ирландия, Португалия и за испанските банки. Той ще разговаря с депутатите в икономическата комисия във вторник от 12 ч. българско време.

Въпросът за бюджетните икономии и мерките за икономически растеж ще бъде повдигнат и в комисията по петиции във вторник. Депутатите ще проведат изслушване за ефекта от настоящата криза върху европейските граждани.

Комисията по обществено здраве ще гласува правила за повишаване на безопасността на медицински изделия като гръдни импланти, както и на диагностични уреди за измерване на нивото на кръвна захар, тестове за ХИВ/СПИН и ДНК тестове.

Преговарящи от Европейския парламент и Съвета ще се опитат да постигнат споразумение по оставащите открити въпроси относно реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС. Сред темите, по които ще търси съгласие, е определянето на таван на размера на преките плащания за фермерите.

Делегация от осем депутати от комисията по развитие и председателят на комисията по правата на жените ще участват в сряда в Ню Йорк в конференция в рамките на Генералната асамблея на ООН за напредъка в изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие, които следва да бъдат достигнати до 2015 г.

Скандалът със шпионирането

Комисията по граждански свободи ще проведе в четвъртък трето изслушване в рамките на разследването на програмата „Призма“ на САЩ за следене в Интернет. Депутатите ще потърсят отговор на въпроса дали американските власти са имали достъп до данни от международната платежна система SWIFT.