Споделете тази страница: 

Тази седмица Парламентът провежда още две изслушвания относно осъществяваното от властите наблюдение онлайн 

Централно място в дневния ред на ЕП тази седмица заема реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС, като дебатите по темата приближават своя край. Ще станат известни и имената на тримата финалисти за наградата „Сахаров“ за 2013 г. Парламентът ще продължи разследването си как американските власти следят европейски граждани, а бюджетната комисия ще гласува позицията си за бюджета за 2014 г.

След като представители на Парламента и на Съвета достигнаха политическо споразумение миналия вторник относно селскостопанската политика, в понеделник парламентарната комисия по земеделие ще гласува своята позиция. Парламентът ще определи окончателната си позиция в пленарна зала в края на октомври или през ноември.

В сряда и четвъртък бюджетната комисия ще даде становището си по предложението за бюджет на ЕС за 2014 г. Създаването на работни места за млади хора и насърчаването на икономическия растеж се очакват да бъдат основните приоритети за депутатите.

Комисията по граждански свободи продължава серията от изслушвания, посветени на следенето на европейски граждани. В понеделник пред депутатите ще застанат представители на американски граждански организации и бивши служители на американската Национална агенция за сигурност (НСА) и на британското разузнаване. В четвъртък ще бъдат разисквани обвиненията, че тайните служби във Великобритания са проникнали неправомерно в системата на белгийския телекомуникационен оператор Belgacom.

Комисиите по външни работи и по развитие и подкомисията по права на човека ще проведат в понеделник общо заседание, за да гласуват тримата финалисти за наградата „Сахаров“ за 2013 г., които ще бъдат избрани измежду направените седем номинации. Победителят ще бъде определен от лидерите на политическите групи на 10 октомври и ще бъде поканен да получи наградата на 20 ноември в Страсбург.