Споделете тази страница: 

Лого на наградата "Сахаров" на ЕП 

Белоруските политически затворници Алес Беляцки, Едуард Лобау и Микола Статкевич, американецът Едуард Сноудън, който направи разкритията за дейността на тайните служби в САЩ, и пакистанката Малала Юсафзай, която се бори за правото на момичетата на образование, са финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2013г. Носителят ще бъде определен от председателя на ЕП Мартин Шулц и лидерите на политическите групи на 10 октомври, а церемонията по връчването е планирана за 20 ноември.

Имената на финалистите бяха обявени на 30 септември след съвместно заседание на парламентарните комисии по развитие и по външни работи и на подкомисията по права на човека, на което депутатите направиха своя избор измежду седем номинации.

Алес Беляцки, Едуард Лобау и Микола Статкевич представляват всички политически затворници в Беларус. Те са вкарани в затвора след масовата мирна демонстрация на Площада на независимостта в Минск на 19 декември 2010 г. срещу нарушенията при преизбирането на президента Александър Лукашенко. Алес Беляцки е председател на Центъра за човешки права „Вясна“, Едуард Лобау е активист на организацията „Младежки фронт“, а Микола Статкевич е бил кандидат за президент през 2010 г.

Едуард Сноудън е американски компютърен експерт и бивш служител на ЦРУ/НСА, който разпространи класифицирана информация за масовото наблюдение на електронните комуникации от тайните служби в САЩ. През юни 2013 г. американското правителство го обвини в шпионаж, кражба и незаконно използване на правителствена собственост. През юли той получи временно убежище в Русия.

Малала Юсафзай е 16-годишно момиче, което се бори за правото на жените на обучение, свобода и самоопределение в Суат Вали – регион в Пакистан, където талибаните са забранили момичетата да посещават училище. Тя започва своята борба на 11-годишна възраст с отриването на блог под псевдоним и бързо става известна. През октомври 2012 г. талибански бойци стрелят по нея. Малала се превръща в световен символ на борбата на жените за права и достъп до образование.