Темите тази седмица в ЕП: фалити на банки, права на пътници, следене в Интернет 

 
 

Споделете тази страница: 

Тази седмица в ЕП в Брюксел ще се проведат заседания на парламентарни комисии 

Тази седмица парламентарните комисии ще се занимават с определянето на правила за мерки при банкови фалити, подобряването на правата на авиопътниците и разследването на скандала със следенето в Интернет. Предвиждат се и гласувания за помощите за най-бедните и относно реформирането на железопътния транспорт. Председателят на ЕП Мартин Шулц ще участва при откриването на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

В понеделник представители на Парламента и на Съвета ще търсят споразумение по окончателния текст на директивата за тютюна. Един от основните спорни въпроси е как да бъдат регламентирани електронните цигари.


Също в понеделник председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще обсъди паричната политика с членовете на икономическата комисия в ЕП. По-късно еврокомисарят Оли Рен ще застане пред депутатите в първото изслушване за дейността на тройката от международните кредитори, включваща Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ.


Във вторник икономическата комисия гласува по плановете за единен европейски механизъм за банковите фалити и свързания с това фонд. Миналата седмица представители на Парламента и Съвета постигнаха предварително споразумение, което защитава по-добре данъкоплатците от загуби при изпадане на банки в неплатежоспособност.


Комисията по заетост ще гласува във вторник дали да одобри достигнатия с председателството на Съвета компромис за програмата за най-бедните хора в ЕС. Депутатите защитиха предложението финансирането за следващите 7 години да остане на сегашното ниво от 3,5 млрд. евро.


Комисията по транспорт ще определи позицията си във вторник по нови правила за помощта и компенсациите на пътниците при забавяне или анулиране на полет. Ще бъдат гласувани и предложения за засилване на конкуренцията на националните пазари за пътнически железопътни превози.


В сряда комисията по граждански свободи ще разисква резултатите от своето разследване относно скандала със следенето в Интернет. На предишния ден депутати от комисиите по граждански свободи и от комисията по външни работи ще проведат разговори с делегация от американския Конгрес за отношенията между ЕС и САЩ.


Комисиите по външни работи и по развитие ще обсъдят в сряда хуманитарния ефект от кризата в Сирия с представители на УНИЦЕФ, Световната програма по прехраната към ООН, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Европейската комисия.


В четвъртък г-н Шулц ще говори пред държавните ръководители в ЕС, които се събират на 19 и 20 декември, за да обсъдят политиката за сигурност и отбрана и изграждането на банков съюз.