Литовското председателство: „Направихме всичко, което се очакваше, дори повече“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Президентът на Литва Далия Грибаускайте по време на речта си в ЕП  

„Успехът на едно председателство на Съвета на ЕС няма нищо общо с размера на страната. Той се определя от упоритата работа, ефективността и от решимостта за изграждане на консенсус“, заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте по време на дебата в ЕП на 14 януари за приключилото ротационно председателство на нейната страна. „Ние бяхме подготвени, учихме се по време на председателството и дадохме всичко“, посочи г-жа Грибаускайте.

„Горда съм, че нашата малка страна с млада демокрация успя да докаже, че може да изпълнява функциите на ротационен председател толкова добре, колкото всяка друга страна-членка. Направихме всичко, което се очакваше от нас, и дори повече", заяви г-жа Грибаускайте.


Тя посочи като основни постижения сключването на окончателни споразумения с ЕП за дългосрочния бюджет на ЕС и за бюджета за 2014 година, както и осъществения напредък по изграждането на банков съюз.


Срещата на върха във Вилнюс даде нов тласък на политиката на ЕС спрямо източните партньори, посочи г-жа Грибаускайте и заяви: „Украйна никога вече няма да бъде същата“.