Гръцкото председателство на Съвета: ЕП обсъжда пътя напред с премиера Самарас 

 
 

Споделете тази страница: 

Гръцкият премиер Антонис Самарас по време на речта си пред ЕП  

Гръцкият министър-председател Антонис Самарас представи на 15 януари пред депутатите в Европейския парламент акцентите на новото шестмесечно ротационно председателство на Съвета на ЕС. Стимулирането на растежа и заетостта, изграждането на банков съюз, морската политика и споделянето на отговорностите спрямо имигрантите са основните области, по които Атина ще търси напредък, обясни г-н Самарас. Депутатите на свой ред подчертаха уроците от кризата в Гърция и предупредиха, че тя не е приключила.

В последните години солидарността и единната валута на ЕС бяха поставени на изпитание, заяви г-н Самарас. „Ние доказахме по време на кризата и заради кризата, че Европа работи“, посочи той и изрази благодарност на европейските народи за тяхната съпричастност с Гърция в борбата й със суровата рецесия. „Искаме да направим така, че гражданите да не гласуват с горчив вкус от кризата в устите си“, каза той по повод на предстоящите европейски избори през май.


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу похвали Гърция за „куража, решимостта и ангажираността“ на страната по време на кризата. Той изтъкна, че основна цел сега следва да бъде възстановяването на заетостта чрез инвестиции в икономиката. Председателят на Комисията защити също така свободното движение на хора в ЕС като основен принцип с важен принос за растежа и конкурентоспособността на Европа.


Жозеф Дол (ЕНП, Франция) подчерта нуждата от мерки на европейско ниво за създаването на работни места: „Европейската солидарност има важна роля за запазването на работни места. Имаме нужда от още социална и бюджетна хармонизация в Европа.“


Ханес Свобода (С&Д, Австрия) обвини „тройката“ международни кредитори в налагането на непосилни изисквания за реформи в Гърция: „Много от исканията на „тройката“ са неприемливи, защото те по-скоро разрушават социалните връзки.“


Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) наблегна на допуснатите грешки преди и по време на кризата: „Мисля, че нямаше да има криза в Гърция или в Европа, ако политическата класа в Гърция бе проявила отговорност много по-рано и ако европейските лидери и националните елити бяха проявили пълна солидарност от началото на кризата“, каза той.


Ребека Хармс (Зелени/ЕСА, Германия) разкритикува оптимизма на гръцкия министър-председател, посочвайки, че реформите са успешни само на хартия. „Вие трябва да действате бързо: хората имат дълбоко усещане за несправедливост. Трябва да спечелите доверието на своята нация“, заяви тя.


Мартин Каланан (ЕКР, Великобритания) заяви, че „хората в Гърция плащат цената за собствените си грешки.“ Има ирония в това да кажеш, че Гърция е страдала повече от която и да е друга страна по време на икономическата криза, отбеляза той.


Габриеле Цимер (ОЕЛ/СЗЛ, Германия) коментира мерките за стабилизиране на икономиката в Гърция: „Тази пазарно ориентирана политика ни доведе до тук, до едно хуманитарно бедствие. Не можем да решим проблемите, като заличаваме основни права на гръцките граждани. Първо помогнете на хората и после искайте парите за решаване на икономическите проблеми“.


„Гърция сега е под външен контрол и Вие не можете да си позволите да признаете, че приемането на еврото бе грешка“, каза Найджъл Фараж (ЕСД, Великобритания) на премиера Самарас. „Ние сме управлявани от големия бизнес и от големите бюрократи“, добави той и изрази надежда, че „митът за неизбежността на ЕС ще бъде разрушен на идващите европейски избори.


„Вие си фантазирате, ако смятате, че ЕС е решението“, посочи Никол Синклер (независима, Великобритания) по повод на заявения ангажимент от гръцкия министър-председател за задълбочаване на европейската интеграция.