Споделете тази страница: 

На снимките отляво надясно: Тереза Родригес-Рубио, Тери Райнтке, Кристина Винберг 

Първата пленарна сесия на Европейския парламент от 1 до 3 юли е вече близо и новоизбраните депутати заемат местата си за началото на петгодишния си мандат. В третата част от нашата поредица от интервюта представяме първите впечатления на Тереза Родригес-Рубио (Европейска обединена левица/Северна Зелена левица, Испания), Тери Райнтке (Зелени, Германия) и Кристина Винберг (Европа на свободата и пряката демокрация, Швеция).

Тереза Родригес-Рубио е на 32 години и е родена в южния град Рота, Андалусия. Тя е завършила арабистика в Университета на Кадис и е преподавала испански език и литература в средно училище. Участвала е във феминистки движения и в социални и студентски протести срещу орязването на бюджета за образование.


Тери Райнтке е родена през 1987 г. и е учила политология в Берлин и Единбург. Тя се занимава активно с политика от 16-годишна възраст, като акцентира върху проблеми, свързани с енергетиката, равенството между половете, правата на младите хора и на хората с различна сексуална ориентация. Като бивша говорителка на младежката европейска федерация на Зелените тя вече е имала досег с Европейския парламент.


Кристина Винберг е родена през 1965 г. и е израсла в Йонкьопинг, южна Швеция. Тя е работила в рекламната сфера в местен вестник и като организатор на пътувания. През 2010 г. тя е избрана за общински съветник в Йонкьопинг, а през последната година е работила в осигуряването на грижи за възрастните хора.


Какви са Вашите първи впечатления от Брюксел и Парламента?


Тереза Родригес-Рубио: Досега не съм имала възможност да опозная Брюксел. Но хората изглеждат много дружелюбни, усмихнати и спокойни. Първото ми впечатление от Парламента е различно: мисля, че той е голям, сив, бюрократичен, недостъпен и трудно се поддава на контрол от новодошли и от гражданите. Това е първото ми опасение.


Тери Райнтке: Многообразието; това, че хората говорят на толкова различни езици, че идват от цяла Европа. Винаги имам чувството, че това, което се случва тук, може да се промени, че можеш да повлияеш на начина, по който работи Парламентът, на начина на формиране на европейските политики. Намирам това за наистина вълнуващо.


Кристина Винберг: Това е много голям град и все още не съм го разгледала, защото прекарвам цялото време в Парламента. Самият Парламент е огромен; мисля да си купя навигационна система, за да мога да откривам къде трябва да ида!


Какво обичате да правите извън работното време?


Тереза Родригес-Рубио: Когато мога (това напоследък не ми се отдава), играя баскетбол. Обичам да чета и да пиша поезия и карнавални песни.


Тери Райнтке: Много съм запалена по бягането. Този април участвах в полумаратона в Бон. Освен това харесвам много настолните игри и просто да разпускам.


Кристина Винберг: Нямам много свободно време, но когато мога, обичам да бера гъби в гората. Имаме много гъби пачи крак в Швеция. Обичам също да яздя кон. И, разбира се, обичам да съм със семейството си. Имам три големи деца.


Кои са Вашите герои от световната история или от съвременността?


Тереза Родригес-Рубио: Луиз Мишел, водачката на Парижката комуна, заради смелостта й. Роза Люксембург заради борбата й срещу Първата световна война, заради отстояването на правата на човека и на социалната справедливост, заради постоянството й до момента, в който е убита. И Федерико Гарсия Лорка, убит от армията на Франко: той е символ на свободата в Андалусия.  


Тери Райнтке: Аз съм силно повлияна от феминистки като британката Емелин Панкхърст или от чернокожата Одри Лорд.


Кристина Винберг: Следя внимателно Найджъл Фараж. Той е добър оратор и отявлен критик на ЕС. Също Маргарет Тачър – тя е била много силна жена.


По кои въпроси бихте искали да работите като депутат в ЕП?


Тереза Родригес-Рубио: Ще се боря срещу антисоциалните аспекти на Споразумението за свободна търговия със САЩ, което ще засегне съществено ежедневието на европейците. Ще се боря срещу орязването на бюджетните разходи и ограничаването на правата на хората и особено на жените в социалната, трудовата и екологичната сфери. Ще бъда против затварянето на Европа и ограничаването на правата на имиграция. Бих искала да възстановя правата на гражданите и народите във времена, когато изглежда сякаш финансовите институции и мултинационалните компании са тези, които управляват Европа.


Тери Райнтке: Бих искала да работя по политиките спрямо младите хора, особено по отношение на младежката безработица. Гаранцията за младежта е първа стъпка, но сега е наистина важно да направим така, че тя да заработи. Друг аспект е участието на младите хора в политиката. Когато погледнем избирателната активност сред младите на европейските избори, става ясно, че има проблем в комуникацията на европейските институции и аз бих искала да работя, за да променя нещата.


Кристина Винберг: Бих искала да възстановим правото си да вземаме сами решения в Швеция. Виждаме, че в днешно време ЕС придобива повече и повече правомощия. Около 50% от нашите закони в Швеция идват от ЕС и аз искам да спра това. Ние имаме и голям проблем с имиграцията. Ако имам възможност, бих искала да участвам в работата на комисията по граждански свободи. Ние също имаме огромни разходи по членството си в ЕС. Бих искала да премахна поне две трети от бюджета на ЕС.