Споделете тази страница: 

Запознайте се с процедурата за избор 

На 15 юли в 13:30 часа българско време Парламентът ще се произнесе дали подкрепя Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Бившият министър-председател на Люксембург бе предложен от страните-членки, след като политическото семейство, към което той принадлежи, спечели най-много места на европейските избори през май. Разгледайте инфографиката за повече информация относно процедурата за избор и проследете пленарното заседание на живо.

Г-н Юнкер бе кандидатът, издигнат от Европейската народна партия преди изборите. ЕНП получи най-голяма подкрепа от гласоподавателите и държавните ръководители в ЕС предложиха официално г-н Юнкер за председател на изпълнителния орган на европейско ниво. Решението ще бъде подложено на гласуване в ЕП, като за одобрение е необходимо мнозинство от поне 376 депутати (от общо 751).


Миналата седмица г-н Юнкер се срещна с всички политически групи в Парламента, за да се опита да получи тяхната подкрепа. Резултатът от усилията му ще стане ясен този вторник. Сутринта от 11 часа българско време ще се проведе дебат с участието на г-н Юнкер и лидерите на политическите групи. Гласуването от 13:30 часа ще бъде тайно. Можете да проследите всичко от линковете в карето вдясно.