ЕП гласува за фонд за реализиране на инвестиционния план на ЕС 

 
 

Споделете тази страница: 

Достъп до инфографиката:   
       
Инвестиционният план на ЕС разчита на публични гаранции, които да поемат част от риска и да привлекат частни инвеститори за обещаващи проекти 

Европейският парламент ще гласува на 24 юни относно учредяването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще приложи на практика плана на ЕС за 315 млрд. евро инвестиции. Амбициозната инициатива на Комисията на Жан-Клод Юнкер трябва да допринесе за реализирането на множество обещаващи проекти, без да поражда допълнителни финансови тежести за данъкоплатците. Прочетете повече за плана и проследете пленарния дебат.

ЕФСИ ще бъде учреден в рамките на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и цели да осигури подкрепа за проекти, които са икономически обосновани, но носят по-голям риск. Без обществена подкрепа частните инвеститори биха могли да се въздържат от участие в настоящата несигурна икономическа среда; затова фондът ще поеме част от риска и така ще създаде условия за привличане на финансиране и от други източници.


Откъде идват 315-те млрд. евро


Планира се фондът да има общ капацитет от 21 млрд. евро, като в него ще влязат гаранции от ЕС за 16 млрд. евро, както и 5 млрд. евро от ЕИБ. Това ще позволи на ЕИБ да издаде облигации и да набере капитал за три пъти по-голяма сума, а след това да използва средствата за съфинансиране на проекти заедно с частни инвеститори. Така всяко евро от фонда трябва да генерира 15 евро публични и частни инвестиции, което ще доведе до общи инвестиции от 315 млрд. евро.


Планът допълва, а не замества, други програми на ЕС и ЕИБ.

 

По-малки съкращения на други европейски програми 

 

В преговорите със Съвета и Комисията Парламентът защити по-малки намаления на средствата за две други европейски програми, необходими за пренасочването на пари за гаранцията на ЕС за фонда. Общият размер на съкращенията за програмата за изследвания "Хоризонт 2020" и Механизма за свързване на Европа (посветен на транспорта и инфраструктурата) ще бъде 5 млрд. евро вместо първоначално предлаганите от Комисията 6 млрд. евро.


Позиции на съавторите на доклада на ЕП


Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), съавтор на доклада на ЕП за Европейския фонд за стратегически инвестиции, заяви: „Планът Юнкер е иновативен инструмент, който ще даде значим стимул за Европа - 240 млрд. евро ще отидат за инвестиции, а 75 млрд. евро ще усилят гръбнака на европейската икономика: малките и средните предприятия. Политиците не създават работни места, но ние можем да помогнем на тези, които го правят."


Другият съавтор Удо Булман (С&Д, Германия) каза: „Европейският парламент даде начало на обръщане на икономическата политика и откри пътя за инвестиции, които са спешно необходими за модернизирането на Европа. В допълнение, ние сложихме край на политиката на прикриване - отговорността (за осъществяване на плана) е ясно разпределена, а участието на ЕП в одобряването на изпълнителния директор на фонда е гарантирана."


Пленарният дебат ще започне в сряда от около 16 часа българско време, а гласуването е предвидено от около 20:30 часа българско време. Следете пленарната сесия на живо на нашия уебсайт.