Споделете тази страница: 

Младежката награда „Карл Велики“ дава възможности на хора на възраст между 16 и 30 г. да спечелят признание и финансова подкрепа за своя европейски проект. Срокът за участие в изданието за 2016 г. е удължен до 15 февруари. Възползвайте се от възможността, която Ви предлагат Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ в Аахен, Германия. Ако Ви е нужно вдъхновение, запознайте се с проектите победители от 2015 г.!

Проектите преминават първо през национален подбор, а след това се избират трите най-добри на европейско ниво, които получават парични награди от 5 000 евро, 3 000 евро и 2 000 евро. Представители на подбраните на национално ниво проекти ще бъдат поканени на четиридневно посещение в Аахен през май 2016 г., включващо и церемонията по награждаването на общоевропейските победители. Те от своя страна ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел или Страсбург през есента.


Победителите през 2015 г.


Представители на проектите победители за 2015 г. бяха поканени да посетят Брюксел на 14-15 октомври 2015 г. и да се срещнат с депутати в Европейския парламент. Разгледайте нашата снимкова галерия, за да научите какво казаха те за наградата и за отражението й за техните проекти.


Първата награда получиха студенти от Люксембург, които разказват чрез @RealTime WW1 за живота през Първата световна война в Twitter.


С втора награда бе отличен уебсайтът Fronterra-European (border) line от Франция, който разказва за преживяванията и пътуванията на група млади хора по границите на Европа.


Трета награда бе поделена между три различни проекта:

  • Социална футболна купа (Австрия) – международен футболен турнир, който цели да събере млади хора от различни страни, да спомогне за преодоляване на предубежденията и да даде начало на нови проекти;
  • „Предприемачеството – решение срещу безработицата“ (Кипър) - проект за многостранен младежки обмен, който насърчава дискусията между участниците по въпроси като безработицата, емиграцията, предприемачеството и неформалното обучение
  • Infoactualidad (Испания) - онлайн вестник на Факултета за информационни науки в Университета „Комплутенсе“ в Мадрид.

Младежката награда „Карл Велики“ за 2016 г в дати 
  • 15 октомври 2015 г. – Откриване на конкурса и на подаването на заявки за участие 
  • 15 февруари 2016 г. – Нов краен срок за кандидатстване 
  • 11 март 2016 г. – Подбор на проекти на национално ниво 
  • 7 април 2016 г. – Избор на трите проекта победители от общоевропейско жури 
  • 3 май 2016 г. – Церемония по награждаването в Аахен