Жените бежанци: доклад на ЕП настоява за повече внимание към техните нужди 

 
 

Споделете тази страница: 

Жени в регистрационен център в Пасау, Германия. Те са близо до края на своето пътуване през Европа. © Marie Dorigny / European Union 2015  

Жените и момичетата, бягащи от война и конфликти, се сблъскват с опасността от насилие на всички етапи от своя труден път към ЕС. Европейският парламент посвещава Международния ден на жената през 2016 г. на нуждата от специално внимание към тяхната съдба. На 8 март депутатите гласуваха доклад, който приканва страните-членки да приемат специални мерки в своята миграционна политика за посрещане на нуждите на жените.

Жените бежанци са често жертви на насилие и дискриминация в своите страни – гениталното осакатяване, наложеният от родители брак, домашното насилие и престъпленията на „честта“ са само част от формите, които това насилие приема. По пътя си към и през Европейския съюз жените се сблъскват и с други видове престъпления – трафик на хора, сексуална експлоатация и склоняване към проституция.


Докладът на Европейския парламент, подготвен от Мери Ханибол (С&Д, Великобритания), подчертава нуждата от специални мерки, вземащи под внимание рисковете за жените, като част от по-общата реформа на европейската миграционна политика.


Според приетия текст специалните нужди на жените не винаги се отчитат в процеса на даване на убежище, особено фактът, че те често пътуват заедно с малки деца.


Депутатите се обявяват за правото на жените да поискат служителите, с които те разговарят относно искането си за убежище, както и преводачите, които ползват, да бъдат жени. Центровете за приемане на бежанци трябва да разполагат със спални и санитарни помещения, разделени по пол, както и да предлагат достъп до здравни грижи и психологическа помощ за жени.


„Основаните на пола форми на насилие трябва да бъдат правомерни основания за търсене на убежище в Европейския съюз“, заявява докладът.


Текстът бе приет в пленарна зала на 8 март с 388 гласа за, 150 гласа против и 159 въздържали се.

Повече жени и деца мигранти 
  • От пристигналите в Европа по море през 2015 г., 58% са били мъже, 17% жени и 25% деца (за тях не се уточнява полът). 
  • От началото на 2016 г. 55% от бежанците са жени и деца (Източник: Агенция на ООН за бежанците)