Споделете тази страница: 

Парламентът отбелязва 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим с дебат с гражданите 

Конференция в Парламента отбелязва 60-тата годишнина от Договора от Рим и разисква пътя напред за европейския проект.

Договорът от Рим, подписан преди 60 години, донесе икономическа интеграция и дълготраен мир за днешния Европейски съюз, в който живеят над 500 милиона души. В последните седмици Европейският парламент обсъжда постигнатия до момента напредък и пътя, който предстои за ЕС, но депутатите биха искали да чуят мненията и на самите граждани. Затова хора от цяла Европа са поканени на 21 март, за да заемат депутатските места в пленарната зала и да изразят гледните си точки за европейския проект.

Стотици европейски граждани ще разискват в Брюксел какво работи и какво не в Европейския съюз и как той трябва да се промени, за да отговори на сегашните и бъдещите предизвикателства. Сред темите, които ще бъдат повдигнати, са младежката безработица, глобализацията, сигурността, промените в климата и бъдещето на ЕС след оттеглянето на Великобритания.  

Конференцията, наречена Граждански парламент, ще бъде открита от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, а модератор на дискусията ще бъде заместник-председателката на ЕП Марейд Макгинес. Други депутати също ще се включат в разискванията.

Г-н Таяни заяви по повод на предстоящото събитие: „Утрешният дебат за бъдещето на Европа е за гражданите и на гражданите. Европейският парламент, единствената пряко избрана институция на ЕС, ще посрещне 751 европейци, готови да дискутират и да защитават своите идеи за нашето общо бъдеще. Нашият Парламент е винаги техен дом."

По-рано във вторник председателят на ЕП Антонио Таяни, депутати и служители на Парламента ще присъстват на церемония по отбелязване на 60-тата годишнина от Договора от Рим в пленарната зала в Брюксел. В нея ще вземат участие певицата Барбара Хендрикс, посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците, и австрийският писател Роберт Менасе.

Част от по-голяма дискусия

Гражданският парламент е важен елемент от поредица политически събития, които са насочени към задълбочена оценка на постигнатото от Европейския съюз и на нужните реформи в бъдеще.

Европейският парламент даде своя принос в дебата с приемането на три доклада за бъдещето на Европа по време на пленарната сесия през февруари. В началото на март депутатите обсъдиха предложените от Комисията пет възможни сценария за Европа. Държавните ръководители в ЕС ще се съберат в края на седмицата в столицата на Италия, за да отбележат 60-тата годишнина от Договора от Рим и да дискутират бъдещето.

Гледайте събитието в Европейския парламент на живо във вторник от 16 часа българско време и споделете мнението си онлайн с хаштаг #EU60.